Spin

Kako popraviti igru?

Re: Spin

Postod misirac » 20.07.2011, 12:33

Intersuje me da li na nekim fudbalskim sajtovima postoji slicna rasprava.Mislim oni su planetarno naj popularniji sport uz sve prednosti iste.Moram da priznam da mnogo toga bas i nisam razumeo ali sigurno je prof.dr u pravu.
ps.Ja sam kuvar pa me interesuje da li se jelo bolje promesa ako su pokreti u pravcu kretanja skazaljke sata ili obrnuto.Bio bih zahvalan na odgovoru.
misirac

Pridružio se: 07.07.2011, 17:28

Postod zorglub » 20.07.2011, 13:41

Zavisi koji su slojevi drveta na varjači i da li ima karbonskih vlakana. :)
zorglub

Pridružio se: 07.07.2011, 02:13
Reket: Joola Fever
FH: Joola Mambo H 2.0 mm
BH: Joola Samba n-tec 2.0 mm

Postod djordjestanic » 20.07.2011, 14:22

Ne, paralela se radi zbog toga kada ti dešnjak vuče onda usled stranične rotacije. Ako je klasičan side spin, može i dijagonala ali ako je "rezani" spin onda da bi ispravio rotaciju a ipak pogodio loptu ideš na paralelu....

@misirac
Fudbal je za pacere.... A ti onda bolje zovi na večeru (to je super izgovor) žene se druže a mi igramo ;)
https://www.youtube.com/user/joes021 - puno mečeva veterana i Restlins lige
https://cryptolandscout.com/ - Crypto trading tool for Binance (mojih ruku delo)
https://www.freewebsitestudio.com/ - program za pravljenje web stranica (mojih ruku delo)
Korisnikov avatar
djordjestanic

Pridružio se: 13.06.2011, 22:26

Postod phrnjak » 20.07.2011, 20:45

ivan je napisao:zakuvao si i pobegao na odmor.

Ovo mene zanima, od dve lopte sa istom horizontalnom pocetnom brzinom, jedna sa gornjim spinom, druga prazna, da li ce obe imati istu horizontalnu brzinu pri padu na sto?

Prvo da razjasnimo: Bez obzira na istu pocetnu hor brzinu oba udarca, spin ima vecu kin en od prazne jer poseduje kin en i translacije i rotacije, a prazna samo translacije. Ako predpostavimo da obe lopte imaju isti otpor vazduha (pri rotaciji sfernih oblika oko svoje ose otpori su minimalni) tokom kretanja, pri padu ce imati istu hor brzinu.
Ako ti je ovo nelogicno, objasnjenje je sledece: Da bi u oba slucaja bila ista hor poc brz, UKUPNA poc brzina spina mora biti veca nego kod ravnog udarca jer se izvodi udarac pod vecim uglom u odnosu na horizontalu nego kod prazne, pa je njena projecija na horizontalu manja. I sam znas da je sa povecanjem ostrog ugla njegov cosinus manji.
Nije da necu da se javim nego retko dolazim do modema pa sad koristim priliku. Zanima me kako je bilo veceras kod Davora i da li je pao neki dogovor oko VILIDZ-a makar i preliminaran.
Najbolji način da povratite vaš novac je da ga potopite u flašu viskija.
Korisnikov avatar
phrnjak

Pridružio se: 17.04.2011, 22:21
Reket: penhold KongLiHui, tenergy 05 max, palio.

Postod phrnjak » 21.07.2011, 09:22

Evo i slike koja potvrdjuje moj prethodni post.
Prikačeni fajlovi
udarac.jpg
udarac.jpg (46.22 KiB) Pogledano 2556 puta
Korisnikov avatar
phrnjak

Postod filip » 21.07.2011, 09:42

Do svega ovoga ne bi doslo, da je Pera otisao pravo u policiju :)
Korisnikov avatar
filip

Pridružio se: 27.02.2011, 19:36
Reket: Joola trix fast
fh: t05 2.1
bh: joola express one 2.0

Postod Jovan » 21.07.2011, 10:10

Da sam morao da znam sve ovo, nikada reket ne bih uzeo u ruke... :?
Jovan

Pridružio se: 23.05.2011, 21:13

Postod ivan » 21.07.2011, 10:40

Bravo Pero za trud.
Ali ne slazem se u potpunosti sa slikom. Treba sve posmatrati u kontekstu sila koje deluju na loptu u toku kretanja. Normalne sile ne uticu na horizontalnu brzinu, ali postoji sila otpora rotaciji koja deluje u pravcu normalnom na pravac kretanja, Magnusova sila. A posto pravac kretanja nije ravan nego kos, horizontalna komponenta te sile ce postojati. Ta sila ce uticati na horizontalnu brzinu. U ovom trenutku ne mogu da kazem sa sigurnoscu na koji nacin i u kojoj meri (jer ce povecavati horizontalnu brzinu lopte dok uzlazi, a smanjivati dok silazi), ali ce definitivno uticati. Treba imati u vidu i oblik putanje, sto ravnija putanja to se ta sila manje oseca, tj sinus ugla putanje x magnusova sila bi bio taj uticaj na horzintalnu brzinu. Trebalo bi lepo izintegraliti silu po celoj putanji lopte, tj po uglu kretanja u odnosu na sto, od udarca do pada na sto pa videti uticaj. Sila bi bila srazmerna kvadratu brzine(s nekom konstantom), sudeci po wikipediji, ali izgleda je i brzina kretanja promenljiva, tako da to malo komplikuje racunanje. Integrale nisam radio vise od 10 godina, Pera ce to bolje.
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Postod phrnjak » 21.07.2011, 12:53

Ivane, pokusavam da pojednostavim slucaj koliko mogu kako ne bi nas dvojica ostali sami na ovoj temi.
1. Zato sam zanemario otpor rotacije jer je mali u odnosu na otpor translacije zbog sfernog oblika loptice. Da umesto loptice rotira prizma ili telo sa jos manje ili bez ravni simetrije bila bi to druga prica.
2. Za udarce koje si me pitao (obican spin i ravan udarac) svi polozaji loptice su komplanarni na celoj putanji, pa se problem moze posmatrati kao ravanski (vertikalna ravan). Za neke druge kao npr. bocni spin, bocni balon... ovo ne vazi tj. ravan kretanja nije normala na pod.
3. Oblik putanje je u nasem slucaju uvek parabola ciji je matematicki model za nas jednostavan (obicna kvadratna jednacina)
4. Jedine dve sile koje deluju tj. imaju najveci uticaj na kretanje su: G (vertikalno nanize) i ona je const i sila otpora vazduha. Ona je proizvod kvadrata brzine (dakle vremenom se smanjuje i menja smer u ravni jer je suprotnog smera od vektora brzine), povrsine poprecnog preseka normalnog na brzinu (sto je uvek isti krug) kao i faktora propocionalnosti.
5. Mislim da uopste nije potreno integraliti ove sile na celoj putanji jer je neko pametniji od nas to vec uradio i dao nam gotove formule. Te formule su nasle svoju primenu u vojnoj industriji (putanje projektila zemlja-zemlja, zemlja-vazduh, vazduh-zemlja, vazduh-vazduh), sportu (golf, streljastvo, bacacke i skakacke discipline...). Njihovo integraljenje se radi na masinskom fakultetu kao vezba za ispiranje mozga.
6. Dobijeni rezultati se neznatno razlikuju od ovih uproscenih i za nas nisu neophodni
7. Da je vise Ivana i ZoranaV nikad ne bih pomisljao da promenim profesiju.
Korisnikov avatar
phrnjak

Postod bindra » 21.07.2011, 13:07

Ma vi niste normalni hahaha !!!
Bice kao Paja i Jare,moras da zavrsis skolu da bi znao da teras tocak???
bindra

Pridružio se: 22.03.2011, 23:45
Reket: Nittaku Barwell fleet
Fh Tibhar 1Q 1.9 mm
Bh Tibhar mxp 1.7 mm

PrethodniSledeća

Povratak na Trening