Isplativost kupovine skupih guma

Gume, drva i sva ostala potrebna i nepotrebna oprema.

Isplativost kupovine skupih guma

Postod First » 16.12.2011, 00:51

Elem, kladim se da je svako od nas barem jednom sebi postavio ovo pitanje, u slučaju kada je kupio novu gumu koja je koštala dosta novca (tipa, 30e pa navise) i pri tome, tokom treninga ili meča u želji da stigne neku loptu, istu oštetio, ogulio, čak i otcepio parče. Elem, danas sam baš popizdeo. Stavio nove Tibhar Genius+ Optimum na Maze-a (cena obe 70e) i prilikom jedne oštre kratke rezane lopte povuček bekhend spin i gumu zakačim za ivicu stola. Mislim da me je srce zabolelo. U prvom trenutku nisam ni smeo da pogledam gumu, jer sam mislio da ću videti jednu rupetinu, ali onda sam se malo smirio kad sam provalio da je guma "samo" naprsla, kao da je neko nožem isekao (u prečniku 2cm), čak se ni delić gume nije otcepio. E sad, od goreg uvek može i gore. Koliko sam bio srećan da nisam prošao najgore što je moglo, opet mi je bilo krivo, jer inače sve rizične lopte koje idu blizu kraja stola, ili ako jurim da stignem pardon pustim, upravo da se ne bi desilo nešto slično. Danas sam prvi put hteo da je stignem-što je najgore bekhend spin je bio fenomenalan :-D i sve se završilo loše...

Posle toga sam razmišljao, kolika je zaista isplativost tih skupih guma? Za par tenergyja koje mogu da traju max godinu dana, ako se trenira 3x nedeljno, mogu da se uzmu dve gume za auto i da se voziš nekoliko godina njima!!!

Uvek smo pričali da onaj ko zna da igra, jer je tu bitnije znanje, a ne oprema, jer oprema ne igra sama, on će dobro igrati i sa jeftinijim gumama, pa me zanima vaše mišljenje, da li je isplativije po vama kupiti neke gume koje koštaju max 30 evrića par (mada je i to dosta), pošto se to smatra potrošnom robom, ili je bolje, osloniti se na nove tehnologije i dati 110e za nešto što može da ti traje i jedan dan, ako ti se desi maler kao meni, pa čak i gori, da je otpalo parče gume, nenamernom požrtvovanom igrom?

Za drvo mogu da se složim da je ok izdvojiti neku malo veću sumu i kupiti dobro drvo, jer njim možeš igrati i narednih 30 godina, ako ga malo pričuvaš (čukanja, grebanje mu neće naškoditi, tj. neće uticati na njegove performanse), ali dati pare za nešto što svakako moraš da promeniš (pa makar i ne igrao uopšte njima, jer gume vremenom gube svoja svojstva od stajanja) i što u velikoj meri košta koliko i odlično drvo, tu ne mogu da se složim, barem ne posle ovog što se meni danas desilo...

Kakva su vaša mišljenja? Koju posluku porati??? :grin:
Korisnikov avatar
First

Pridružio se: 02.03.2011, 01:50
Reket: Drvo: Butterfly Timo Boll Spirit
Gume: Butterfly T05 1.9mm
Butterfly T05fx 1.9mm

Re: Isplativost kupovine skupih guma

Postod Pedja » 16.12.2011, 01:11

Sve je to potrošni materijal! Treba uzeti ono šta ti odgovara,leži...bez obzira na cenu!..Konkretno,ja igram trenutno Baracudom na Fh(35 eur) a na Bh imam kinesku gumu Kokotaku Tokyo(12 eur)...i prija mi...
Pedja

Pridružio se: 19.03.2011, 20:56
Reket: Stiga Clipper Wood WRB, gume- fh Rakza 7-max, Bh Dr Neubauer K.O. 2,0 mm

Postod filip » 16.12.2011, 01:23

Sta reci... Sta je sa joola kombinacijom?

Mene nekako i zabole za gume. Igram sa tenergyjem, ali nikada ga nisam kupio novog. Placao sam ih jeftino, a svaki sam istrosio do maksimuma. Ako ga poderem, naci ce se opet neki za desetak evrica. Naravno to je cena za mene :)
Gumu za bh sam kupio novu, ali samo zato sto sam je dobio na nekoj akciji za 13e...
Korisnikov avatar
filip

Pridružio se: 27.02.2011, 19:36
Reket: Joola trix fast
fh: t05 2.1
bh: joola express one 2.0

Postod First » 16.12.2011, 01:29

Ovde pričam isključivo o kupovini novih guma. Naravno da uvek možeš uzeti tenergy za 10-15 evrića, istrošen, koji još vuče spin i kod udarca više gura loptu jer je istrošen, ali ako bi igrao malo češće, onda bi sigurno razmišljao o kupovini novih guma.

Što se Joole tiče, tu je, ali mi je mnogo bolje legao Maze, fleksibilnije drvo sa više osećaja. Subjektivni osećaj, ne govorim u globalu.
Korisnikov avatar
First

Butterfly T05fx 1.9mm

Postod filip » 16.12.2011, 01:39

Naprotiv, dok sam pre dve godine igrao lige i turnire, kupio bih polovan tenergy i igrao sa njim celu godinu. To sto je guma polovna, vise smeta nekom zato sto zna da je polovna, pa kao nije to to. Ali posle mesec dana i ja cu je napraviti polovnom. Totalno sve jedno...
Korisnikov avatar
filip

Postod First » 16.12.2011, 01:47

Tako pričaš zato što nisi igrao sa novim Tenergyjem. Veruj mi, guma se potpuno drugačije ponaša prvih dve, tri nedelje kada je potpuno nova, pa posle kad se malo "razradi" i kada je poprilično istrošena. Čak i najistrošeniji Tenergy je dobar, može se odlično rezati njim, mislim da je guma koju nikada ne možeš do kraja istrošiti, ali kod istrošenog tenergyja nema čistog udarca, ti udariš lopticu normalno, a ona ide kao da si je gurnuo, to zna da bude jako nezgodno za protivnika, ali izem ti ja to, kad postigneš nešto što u stvari nisi želeo.
Korisnikov avatar
First

Butterfly T05fx 1.9mm

Postod First » 16.12.2011, 02:20

Dopuna prvog posta:

Cela tema se odnosi na amatersko igranje stonog tenisa i na takmičarsko, ali gde ne postoje sponzori. Druga je priča kod profesionalaca, kod kojih postoji sponzor i oni ne moraju da brinu za opremu, kao Timo Boll kad pobedi nekog Kineza, on odlepi jedan Tenergy i baci u publiku :-D Dakle, ovde se priča o kupovini i isplativosti iste iz sopstvenog džepa.
Korisnikov avatar
First

Butterfly T05fx 1.9mm

Postod Goran » 16.12.2011, 02:23

e onda nemam kako da doprinesem ovoj temi :P
Korisnikov avatar
Goran

Pridružio se: 15.10.2011, 02:20
Reket: Butterfly BalsaCarbo X5
FH: Donic Baracuda 2.0
BH: Donic Baracuda 2.0

Postod filip » 16.12.2011, 02:56

Bas to sto se ovde radi o amaterskoj igri, gde se razlike u procentima istrosenosti gume ne mogu objektivno odrediti od strane onog ko ih koristi, govori u prilog tome da nema smisla kupovati nove gume, osim u slucaju nekakvih popusta ili nemogucnosti da se nadje neka specificna guma na koju smo se navikli. Ne kazem da treba uzimati izgazene polovne gume, ali uvek se mogu naci neke skoro nove gume za bar pola cene. Mislim da je to za bar 90% amatera najrealnija opcija. E sad, ako neko ima para da baca, to je druga prica...
Korisnikov avatar
filip

Postod zorog » 16.12.2011, 10:44

Moje pitanje je....First,koliko para za tu ostecenu Tibhar Genius+ Optimum???
:)
Korisnikov avatar
zorog

Pridružio se: 09.11.2011, 15:22
Reket: DHS Hurricane Hao Pen
FH Donic Acuda S1
BH Donic Acuda S2

Sledeća

Povratak na Oprema