Škola stonog tenisa - Djordje Stanić

Kako popraviti igru?

Re: Škola stonog tenisa - Djordje Stanić

Postod Prodik » 12.10.2011, 00:13

Ne znam da li se podrazumjeva, mnogo je bitno i da se loptica udari vrhom reketa.
Prodik

Pridružio se: 30.04.2011, 13:11
Reket: Andrzej Grubba ALL+
Donic BARACUDA
Btty Tenergy 64

Postod djordjestanic » 12.10.2011, 00:19

Prodik je napisao:Ne znam da li se podrazumjeva, ali je i mnogo bitno da se loptica udari vrhom reketa.

Ništa se ne podrazumeva. Zaboravio sam da napišem. :write: :write: :write: :write: :write:

Lopta se udara donjom polovinom (nikako gornjom) reketa.

Što je više bliže vrhu glave reketa veća je brzina loptice.

Ukoliko se lopta udari sredinom reketa biće nekako spinovana ali nikako neće biti Zujka a verovatno nema ništa ni od druga dva opasna insekta.

Biće to PUF spin :doh: :doh: :doh: :doh:

Zato sam video klipove dao i u 4 puta usporenoj varijanti da sve možete da dobro vidite i proanalizirate na miru....
https://www.youtube.com/user/joes021 - puno mečeva veterana i Restlins lige
https://cryptolandscout.com/ - Crypto trading tool for Binance (mojih ruku delo)
https://www.freewebsitestudio.com/ - program za pravljenje web stranica (mojih ruku delo)
Korisnikov avatar
djordjestanic

Pridružio se: 13.06.2011, 22:26

Postod LucicNS » 12.10.2011, 06:37

Dodao bih jos samo par stvari.
Bez bekend spina, ako nisi odbrambeni igrac, ne smes ni da mrdnes dalje od stola u neku razmenu forhend spinova, jer cim te protivnik natera na bekend, prelazis u pasivnu igru.
Kod stavke 5 bih dodao i u telo protivnika (sto strasno malo ljudi generalno igra).
Bekend spin, zbog statike tela, je i udarac iznenadjenja, jer prakticno je veoma kratak period pripreme za njega i protivnik ima malo vremena za svoju pripremu.
Cak ga je moguce i sakriti (to sam radio dok nisam imao materijal), a onda je procenat dobijenih poena blizu 100%.
LucicNS

Pridružio se: 01.08.2011, 21:08
Reket: Drvo: TTS Tesla OFF++
FH: Butterfly Tenergy 05 max
BH: Donic Pirahna 0X

Postod scvlada » 13.10.2011, 20:49

Ovo zaista nisam dosad čuo :scratch: .Pitao sam se i nikako mi nije logično.Donjim delom reketa se generiše manja rotacija ,mogo bi to Pera da nam razjasni bolje.Naravno pitao sam i neke mnogo bolje igrače od svih nas i svi mi kažu gornjim delom.Djordje razjasni.
Igrao sam sa Lučićem i kad je posudio reket sa obe "normalne" gume i mogu reći da je to igrač koji pravi najintezivniji zamah kod bekend spina sa kojim sa igrao ili je to meni delovalo tako.
scvlada

Pridružio se: 28.03.2011, 16:12
Reket: TBS

Postod djordjestanic » 13.10.2011, 21:44

Možda nije dobra terminologija a možda ne znaju :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Stavi reket ispred sebe. :geek:

Postavi ga da gledaš u glavu reketa kao da je sat. Drška neka bude desno (na tri sata). :ugeek: :ugeek: :ugeek:

Znači da je gornja strana reketa ono što je i na satu sa gornje strane 1, 2, 10, 11, 12

Granica između dole i gore je linija između 3 i 9.

Donja polovina je 4, 5, 6, 7, 8

Vertikala je na liniji 6-12

Idealno mesto za udaranje lopte je

na 8 sati (to je ugao). :good: :good: :good:

UGAO JE NAJBITNIJA STVAR! :shock: :shock: :shock:

E sada idealno je da ga hvataš što bliže ivici. Tako daješ veću ugaonu brzinu i loptica će dobiti više energije.

Idealno udaren spin će imati i jaku translatornu silu koja će lopticu brzo pomerati preko stola i veliku rotacionu energiju koja vrti loptu.

To u praksi nije uvek moguće pa se prilikom realne igre u partiji kod spina često žrtvuje jedna komponenta. Kod bekenda ja uvek smanjim brzinu a maksimizujem rotaciju što će reći povučem Osicu. To ne deluje naročito atraktivno ali je vrlo efikasno. Kad imaš vremena da se namestiš onda nategneš ruku i pustiš ZUJKU. U svim polu-polu varijantama uglavnom je prava stvar odigrati Bumbara.

Marko je odkad je uzeo travu malo smirio svoju igru.
Mnogo manje napada bekendom što je procentualno gledano dobro za njegov rezultat.
Kada mu je beksajd na bekendu i kad pogodi spin to je vrlo nezgodno jer ga stvarno "divljački" trgne što rukom, što zglobom.
Mana je što ga puno puta promaši jer uvek ide sa spinom koji je winer a to je teško kada se igra protiv ozbiljnijih igrača koji daju teške lopte za napad.

Sa druge strane ja bekend spin uglavnom koristim umereno, kad mi zatreba.

A uvek mi zatreba protiv materijala. Materijalisti imaju taktiku da protivnike drže na bekendu pošto je bekend slabiji od forhenda. E onda ja nategnem bekend i onda lete ZUJKE. Ako pogledate video klipove gde sam stavio moje najbolje poene videćete da protiv Cece, Glavaša, Marka, Saleta Ujfalušija igram mnogo jači bekend spin. Odkad imam Photino spore trave sa puno reversa su mi baš izazov. Povučem rotirani spin, trava vrati jako rezano, povučem još jedan jači spin, trava vrati ultra rezano loptu i to se po pravilu pimpla ALI POŠTO JE SPORA A JA ZNAM DA JE JAKO REZANA ONDA TRGNEM KO TARZAN I PUSTIM ZUJKU IZ SVE SNAGE :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo:

Sada sam malo prilagodio svoju igru protiv odbrane i mnogo više vučem bekendom jer tako smanjujem vreme da se odbrana dobro namesti za novi udarac. Trebače tu još dosta rada ali doći će to na svoje mesto.
https://cryptolandscout.com/ - Crypto trading tool for Binance (mojih ruku delo)
https://www.freewebsitestudio.com/ - program za pravljenje web stranica (mojih ruku delo)
Korisnikov avatar
djordjestanic

Postod djordjestanic » 13.10.2011, 23:58

Sada jedan mali više štos nego tehnički ispravan udarac. Opet vidim da će biti komentara od "trenera" i ljubitelja tehničkih pravila.

U stonom tenisu je jako bitno sve! Glava, ruka ali i NOGE!

Dobro kretanje pravi razliku između dva igrača jednake snage.

U sledećem primeru pokazujem kako postoji i obrnuta situacija.

Kako iskoristi da naizgled NEKRETANJE postane prednost.

Kada pogledate video, videćete da se završni udarac kosi sa svim pravilima koja postoje. Niti sam se kretao, niti preneo težinu, niti udario po pravilu.

PO PRAVILU!

E, sada da objasnim šta je tu onda dobro.

U nekim narednim klipovima objasniću kad i gde je najbolje udariti i kako se od toga braniti. Sada objašnjavam zašto sam izabrao ovaj udarac.

Lopta ide relativno visoko ali ja sam prilično blizu stola.

Pravilno je bilo da sam posle prethodnog udarca odkočio unazad i spreman dočekao višlju lotu i da sam napao brzim spinom (sada se mnogo ređe napada čistom loptom a mnogo više spinom).

Pošto nisam odskočio zakasnio sam za dobro nameštanje i odmah sam izbrisao spin kao opciju.

Dok sam bio pionir ja pravi spin nisam ni znao da izvedem ali sam znao da udarim svaku višlju loptu bez obzira na rotaciju. Zato opcija da loptu udarim je meni sasvim ok.

Sada ide glavni deo. Ja se ipak pomeram dovoljno da napravim sebi mesta za zamah a zatim skroz opuštenom rukom sa dodatkom zgloba udaram po lopti čisto bez spina.

Ako pažljivo pogledate (na usporenom snimku ćete videti bolje) iako to u prvi mah ne deluje tako ja sam ipak noge namestio dobro, čak sam i preneo težinu (udarac je završen na levoj nozi ) a ruka je išla savršeno. Prednost je da protivnik zbog položaja mog tela nije mogao ni da nasluti gde će lopta ići (čudno je da je kod ovakvih skraćenih, skrivenih udaraca paralela lakša da se izvede nego dijagonala).

Ovo je nešto što se takođe vežba, međutim to nije udarac koji se koristi stalno. Ovo je za iznenađenja kada dođe dobra lopta za tako nešto.

Inače prvi je ovaj koncept udarca počeo da koristi Tibor Klampar, veliki igrač iz Mađarske koji je osvojio i prvenstvo sveta u ekipnoj konkurenciji.
Korisnikov avatar
djordjestanic

Postod LucicNS » 14.10.2011, 10:07

Skoro pa kao ja... :lol:
LucicNS

Pridružio se: 01.08.2011, 21:08
Reket: Drvo: TTS Tesla OFF++
FH: Butterfly Tenergy 05 max
BH: Donic Pirahna 0X

Postod gimi » 14.10.2011, 16:53

scvlada je napisao:

Ovo zaista nisam dosad čuo :scratch: .Pitao sam se i nikako mi nije logično.Donjim delom reketa se generiše manja rotacija ,mogo bi to Pera da nam razjasni bolje.Naravno pitao sam i neke mnogo bolje igrače od svih nas i svi mi kažu gornjim delom.

:confused: Ja kolko znaem udara se donjim delom. Mozda i nisam merodavan, ali sve su mi gume ocigldeno daleko istrosenije sa donje strane. A deluje mi i logicnije obzirom na ugao reketa u odnosu na lopticu i samu putanju poteza. :scratch:
Korisnikov avatar
gimi

Pridružio se: 13.08.2011, 19:51
Reket: maaa koga boli...

Postod scvlada » 14.10.2011, 16:57

Poenta je da nismo tačno definisali dornji ,gornji deo.Da li je donji deo bliži drški ili ivici glave reketa.Djordje je to pojasnio u sledećem postu.
scvlada

Pridružio se: 28.03.2011, 16:12
Reket: TBS

Postod gimi » 14.10.2011, 17:21

ispricavam se :)
Korisnikov avatar
gimi

Pridružio se: 13.08.2011, 19:51
Reket: maaa koga boli...

PrethodniSledeća

Povratak na Trening