PHOTINO je STIGAO!

Gume, drva i sva ostala potrebna i nepotrebna oprema.

Re: PHOTINO je STIGAO!

Postod ivan » 28.09.2011, 19:38

Ne pricam zbog tebe, nego generalno.
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Postod LucicNS » 29.09.2011, 06:34

djordjestanic je napisao:Naravno ako ovo rade deca koja stoni tenis odmah će da se nacrta neki pametan trener koji će da kaže da to nije pravilno i da to više ne rade.

Štop je jedna od stavki koju svaki igrač mora da zna da bi bio kompletan. Svaki štop koji vraća spin na drugu stranu stola a pri tom smanjuje prednost spinera je ODLIČAN I PRAVILAN, ali to treneri sa uskim pogledom na stoni tenis nikad neće shvatiti.

Ajd malo da razradim ovo posto je izuzetno osetljivo, a nije generalno primenljivo. Odnosno, slazem se donekle, ali samo donekle, a posle toga je upravo suprotno.

Ne postoji nepravilan udarac (sa aspekta tehnike) u stonom tenisu, ukoliko on donosi REZULTATE.
Ovo sto sam gore citirao pije vode samo do vrhunskog stonog tenisa. Tu prestaje. Takvi udarci tada prestaju da donose rezultate.

Ukoliko trener uci talentovanu decu, sa vrlo velikim ambicijama, materijali, stopovi, sve ono sto usporava igru, neutralise rotacije i slicno, treba IZBACITI.
To vise nije uski pogled na stoni tenis nego fakticko stanje modernog igranja. To u samom svetskom vrhu (govorim o muskom stonom tenisu) vise ne postoji.
Postoji tehnika, kretanje, anticipacija, mukotrpan rad i sve je zasnovano na NAPADU i INICIJATIVI.
Klasicna odbrana vise ne egzistira, jer nema zavrsnicu, a bez toga nema ni poena protiv danasnjih vrhunskih igraca koji prosto odbijaju da grese na tako sporu igru.

Stop je potpuno zamenjem preuzimanjem i kada je neko primoran i da ga odigra, vec se nasao u situaciji da vise nema inicijativu, a tesko ce je i povratiti u tom poenu.
Kontra je takodje potpuno zamenjena spinovima, tacka moze da se odigra u vrlo retkim situacijama, ali samo zbog promene ritma i faktora iznenadjenja, nikako kao standardno oruzje.

Naravno, da bi se igralo na tom nivou, ispod svakodnevnih 6 sati u sali nema nekog smisla ni pricati, ali to je ono sto gledamo u zavrsnicama svih ozbiljnih takmicenja.
LucicNS

Pridružio se: 01.08.2011, 21:08
Reket: Drvo: TTS Tesla OFF++
FH: Butterfly Tenergy 05 max
BH: Donic Pirahna 0X

Postod spiral » 29.09.2011, 08:53

Michael Maze trenira dnevno 2x 2h.
Korisnikov avatar
spiral

Pridružio se: 26.06.2011, 08:49
Reket: TBS+Tenergy05 FH 2.1 + Sriver G3 FX BH 1.9
Joola Chen Def + 755 + LKT XP Pro

Postod zvezdarac » 29.09.2011, 09:20

A koliko je trenirao da bi POSTAO M. MAze???
Kažu da mudrost dolazi s godinama. Sve sam više siguran da godine dolaze same...
Korisnikov avatar
zvezdarac

Pridružio se: 24.03.2011, 21:05
Reket: BTY Matsushita PRO
FH: Victas VS402 Double Extra
BH: TSP Curl P1r

Postod djordjestanic » 29.09.2011, 11:59

LucicNS je napisao:
djordjestanic je napisao:Naravno ako ovo rade deca koja stoni tenis odmah će da se nacrta neki pametan trener koji će da kaže da to nije pravilno i da to više ne rade.

Štop je jedna od stavki koju svaki igrač mora da zna da bi bio kompletan. Svaki štop koji vraća spin na drugu stranu stola a pri tom smanjuje prednost spinera je ODLIČAN I PRAVILAN, ali to treneri sa uskim pogledom na stoni tenis nikad neće shvatiti.

Ajd malo da razradim ovo posto je izuzetno osetljivo, a nije generalno primenljivo. Odnosno, slazem se donekle, ali samo donekle, a posle toga je upravo suprotno.

Ne postoji nepravilan udarac (sa aspekta tehnike) u stonom tenisu, ukoliko on donosi REZULTATE.
Ovo sto sam gore citirao pije vode samo do vrhunskog stonog tenisa. Tu prestaje. Takvi udarci tada prestaju da donose rezultate.

Ukoliko trener uci talentovanu decu, sa vrlo velikim ambicijama, materijali, stopovi, sve ono sto usporava igru, neutralise rotacije i slicno, treba IZBACITI.
To vise nije uski pogled na stoni tenis nego fakticko stanje modernog igranja. To u samom svetskom vrhu (govorim o muskom stonom tenisu) vise ne postoji.
Postoji tehnika, kretanje, anticipacija, mukotrpan rad i sve je zasnovano na NAPADU i INICIJATIVI.
Klasicna odbrana vise ne egzistira, jer nema zavrsnicu, a bez toga nema ni poena protiv danasnjih vrhunskih igraca koji prosto odbijaju da grese na tako sporu igru.

Stop je potpuno zamenjem preuzimanjem i kada je neko primoran i da ga odigra, vec se nasao u situaciji da vise nema inicijativu, a tesko ce je i povratiti u tom poenu.
Kontra je takodje potpuno zamenjena spinovima, tacka moze da se odigra u vrlo retkim situacijama, ali samo zbog promene ritma i faktora iznenadjenja, nikako kao standardno oruzje.

Naravno, da bi se igralo na tom nivou, ispod svakodnevnih 6 sati u sali nema nekog smisla ni pricati, ali to je ono sto gledamo u zavrsnicama svih ozbiljnih takmicenja.

Deca koja uče ping pong ne preuzimaju. Preuzimanje dolazi kasnije. Štop je ono o čemu sam ja pričao jer je to elemenat koji ja znam da objasnim bolje od ikoga jer znam i teoriju i praksu i mogu da štopam kako god hoću i pravilno i "nepravilno". Ne postoji elemenat u stonom tenisu koji je nepotreban a štop to sigurno nije. To što vrhunski igrači štopaju aktivnije nego lošiji igrači to je samo njihova prednost u štopu ali to je i dalje štop.

Pogledaj samo finale Austrain Opena i videćeš ogromnu količinu štop udaraca. Svi Ma Longovi spinovi koji su išli u Jike-ov bekend su bili previše moćni da bi se preuzimali i onda je tu radio štop.

Takođe bilo je par poena, čak i odlučujićim momentima kada su igrali kao "žene" kontru po bekendu.

Naravno, svi igraju spin kad god mogu jer je to najbolje oružje ali sve treba znati i posebno znati kada i protiv koga primeniti.
https://www.youtube.com/user/joes021 - puno mečeva veterana i Restlins lige
https://cryptolandscout.com/ - Crypto trading tool for Binance (mojih ruku delo)
https://www.freewebsitestudio.com/ - program za pravljenje web stranica (mojih ruku delo)
Korisnikov avatar
djordjestanic

Pridružio se: 13.06.2011, 22:26

Postod LucicNS » 29.09.2011, 12:17

Nemoj izjednacavati stop i preuzimanje i nazivati ga "aktivnim stopom", mozes onda slobodno spinove zvati "aktivnom kontrom".
Nemoj zvati kontrom nesto sto se vuce samo iz zgloba pa lici na kontru, a itekako je rotirano. Zar to nije kratki spin?
I kada na mocne spinovi Jike MORA da stopa, vec je u problemu sa tim
poenom jer nije aktivan u poenu i dosao je do momenta kada nema drugu alternativu.

Sa takvim gledanjem na vrhunski stoni tenis, covek moze da poveruje da je sasvim ok bezati od stola i dizati zicere. I to su radili, zar ne?
LucicNS

Postod djordjestanic » 29.09.2011, 12:27

Sve što igraju igraju jer tako moraju jer kad nisu u prednosti oni se trude da ostanu u poenu i čekaju šansu da u jednom trenutku pređu o ofanzivu.

To što moraju da igraju štop ili kontru (jer su igrali i štop i kontru) to sigurno nisu želeli nego su bili naterani ALI SU OPET TO IGRALI.

A ti mašiš poentu. Ono što je bila poenta mog posta je u jednoj rečenici.

DA SVAKO KO IMA SVOJ NEKI UDARAC KOJI DONOSI REZULTAT TREBA DA GA NEGUJE I TRENER TO TREBA DA PODSTIČE A NE DA GUŠI.
https://www.youtube.com/user/joes021 - puno mečeva veterana i Restlins lige
https://cryptolandscout.com/ - Crypto trading tool for Binance (mojih ruku delo)
https://www.freewebsitestudio.com/ - program za pravljenje web stranica (mojih ruku delo)
Korisnikov avatar
djordjestanic

Pridružio se: 13.06.2011, 22:26

Postod LucicNS » 29.09.2011, 12:38

djordjestanic je napisao:Deca koja uče ping pong ne preuzimaju.

Da, pocetnici ni spin ne vuku. Ja pricam o vec ozbiljnim treninzima dece, a ne o pocetnicima.
Pocetnici rade sve te elemente da bi naucili da osecaju lopticu, reket, tajming, a posle dolazi
do ucenja prave igre. Tada bi vec trebalo ici prema vrhunskom stonom tenisu, a ti elementi
su jednostavno zastareli i sluze samo da se proba spasiti poen u nekom trenutku kada nema
drugog resenja, odnosno, nije ga moguce izvesti bar sa nekim dostojanstvenim procentom
uspeha.

Lako je meni ovde da serem kako na travu mogu da dobijem mnogo igraca, kada ni ne igram
sa onim "pravim" igracima, nego sa takvima kojima je stop osnovna stvar kad neko povuce spin,
koji posle serve otpimplaju loptu na koju je moguce povuci spin i slicno.

Dodje mi Sale Karakasevic i razvali me kao kantu, a igra sa mnom kao kad ja igram sa pocetnikom.
Ni ne trudi se. Kakav materijal, stop i ostalo? Kad mu i odstopam spin, tako razvali po toj loptici da
mi jednostavno nije dobro. Bar je vidim. Za njega je to cist zicer, prazna lopta koju odmah raspolovi,
a stize mu dovoljno sporo da moze i pivo da popije pre udarca (po NJEGOVIM merilima brzine vracanja).
E tako reaguju vrhunski igraci na stopanje, materijale i slicno o cemu ti pricas da treba dobro znati.

Treba, ali za rekreativni stoni tenis i za, na zalost, skoro sve nase lige...

A sigurno ne treba pljuvati po trenerima koji pokusavaju da naprave dobre igrace samo zato
sto ne znamo sami da ih napravimo, ali zato "znamo" da teoretisemo...

I ne treba bas tako grubo objasnjavati ljudima ovde sta treba da rade. To su ljudi koji vole stoni tenis,
vecina se bavi njime rekreativno i ne treba to gledati sa visine. Ti i ja smo samo malo kvalitetniji
rekreativci od njih (ne mozda od svih, ali od velike vecine sigurno). Nista vise, nista manje...
LucicNS

Postod ivan » 29.09.2011, 12:55

tesko je reci sta je najbolje. Sadasnji igraci su ultradobri ali i ultrajednolicni sa udarcima i taktikom u toku poena. Skoro svi isto igraju, mislim na kineze, ovi ostali su slabiji. Meni se uvek svidjala igra Ma Lina, koji igra drugacije od ostalih, vise korsiti stop. Sad je malo mozda omatorio, pa je sporiji, ali dugo je bio najbolji. Za mene je stop igrac umetnik a spiner samo jedan od mnostva. Dobar stop je mozda i teze izvesti nego preuzimanje, koje sa danasnjom opremom deluje lako. Stop daje manje vremena protivniku da reaguje jer se izvodi blize stolu. Pravi majstor moze stopom dati raznorazne rotacije, setimo se onih sajd-chop blokova Waldnera, Ma Lina i Liu Guolianga. A za krace utroseno vreme nego za spin udarac. Tako da mi stop deluje kao mocno oruzje, jedino je pitanje da li su igraci dovoljno dobri da ga koriste?
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Postod scvlada » 29.09.2011, 13:05

scvlada

Pridružio se: 28.03.2011, 16:12
Reket: TBS

PrethodniSledeća

Povratak na Oprema