Tumačenje specifikacija guma i drva

Gume, drva i sva ostala potrebna i nepotrebna oprema.

Tumačenje specifikacija guma i drva

Postod Frakula » 18.11.2016, 12:11

Pozdrav ljudi, novi član ovde. Skoro sam otkrio ovaj forum i bogami svašta može da se pročita ovde :D

Elem, razgledao sam neke gume i drva na netu pa me zanima kako se određene specifikacije odražavaju na konkretnu igru. Otprilike znam kakav mi reket treba (imam neki svoj stil igre) ali pošto ne mogu da ga isprobam, hteo bih da znam kako da tumačim specifikacije da bih bar približno dobio nešto sa čime ću moći da igram.

Dakle stvari poput gears, throw angle, sponge hardness, tackiness kod guma i stiffness i hardness kod drva. Mislim, znam šta znače pojmovi ali ne i kako veće ili manje vrednosti utiču na samo igru i kojem tipu igrača šta više odgovara. Da li mekši sunđer i tvrđe drvo više odbija lopticu? Da li veća vrednost za tackiness znači da će i reket biti osetljiviji na protivnički spin? Kome više leži manji a kome veći throw angle? I čemu služe "brzine" ili gears guma?

Nisam početnik (igrao sam 10-tak godina pre neko što sam prestao pre jedno 5 pa se sada ponovo aktivirao ali sada nemam reket...) ali sam uvek igrao sa ili već sastavljenim ili sa pozajmljenim reketom tako da sam se uvek ja prilagođavao reketu a trebalo bi obrnuto. Prvi put sam u situaciji da sam sastavljam svoj reket, ranije nisam imao ni potrebu a ni finansije.

Svaki savet je dobrodošao :)
Frakula

Pridružio se: 17.11.2016, 06:22

Re: Tumačenje specifikacija guma i drva

Postod Admin » 18.11.2016, 13:27

evo ti ovde uputstvo za koriscenje baze na ovom sajtu, tu ima i opisa nekih karaktereistika:

viewtopic.php?f=5&t=3950
Korisnikov avatar
Admin
Site Admin

Pridružio se: 03.02.2011, 14:00
Reket: Kong Linghui off 7 slojni
fh: Sriver fx 2.1 crvena
bh: Sriver fx 2.1 crna

Postod Admin » 18.11.2016, 13:29

imas i na ovoj staroj temi o tome: viewtopic.php?f=5&t=20
Korisnikov avatar
Admin
Site Admin

Postod Admin » 18.11.2016, 13:32

a ovde o drvima: viewtopic.php?f=5&t=6
Korisnikov avatar
Admin
Site Admin

Postod Frakula » 18.11.2016, 13:59

Nisam stigao da eksperimentišem sa ovim pretragama jer nemam sada vremena, ali ono deluje super. Verujem da nije bilo jednostavno napraviti...

U ovim temama ima dosta korisnih informacija, tako nešto mi i treba. Evo na primer:

" osetljivost gume(bez sunđera) na dolazni spin (reaktivnost) - bitno recimo za blok, lakše je blokirati sa manje reaktivnom gumom"

ovo mi je super informacija, jer iako sam manje više all round igrač, preferiram igru bliže stolu sa upotrebom blokova i kontranapadima kada se ukaže prilika, mada nemam problem ni da igram daleko od stola kada moram.

Zato sam kontao da mi treba nešto tanji sunđer (1.8?) i guma koja nije previše tacky. Za ostalo ne znam. Kakav ugao izbacivanja, tvrdoća drveta i sunđera i sl. Takođe nigde nisam tu "reaktivnost" na standardnim sajtovima.
Frakula

Postod ivan » 18.11.2016, 18:00

Ne opterecuj se tim stvarima ako vec ne znas sta je to onda ti i ne treba. I bolje je da ne znas, jer ovi koji znaju ostatak karijere provedu pricajuci o tim istim karakteristikama umesto da treniraju udarce. A i to ti je sve u domenu subjektivnog osecaja, a i zavisi pomalo od kombinacije drva i gume. Npr ja licno najbolje igram sa drvima koje retko ko koristi (elasticna off- drva) i gumama sa visokim izbacajem (throw angle) koje mnogi ne vole, dok mi manje odgovara ono sto dosta ljudi koristi (karbonsko drvo sa nizim izbacajem i neke skocne gume sa niskim izbacajem, tako da ti je sve to sto procitas na netu subjektivno.

Reaktivnost se pominje ponegde u formi npr '...rubber is sensitive to incoming spin...' , '...rubber reacts well to incoming spin...' i slicno.

Reket u ruke i na trening!
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Postod Frakula » 19.11.2016, 07:35

ivan je napisao:Reaktivnost se pominje ponegde u formi npr '...rubber is sensitive to incoming spin...' , '...rubber reacts well to incoming spin...' i slicno.

Misliš u samim komentarima koje ostavljaju korisnici?

ivan je napisao:Ne opterecuj se tim stvarima ako vec ne znas sta je to onda ti i ne treba. I bolje je da ne znas, jer ovi koji znaju ostatak karijere provedu pricajuci o tim istim karakteristikama umesto da treniraju udarce. A i to ti je sve u domenu subjektivnog osecaja, a i zavisi pomalo od kombinacije drva i gume. Npr ja licno najbolje igram sa drvima koje retko ko koristi (elasticna off- drva) i gumama sa visokim izbacajem (throw angle) koje mnogi ne vole, dok mi manje odgovara ono sto dosta ljudi koristi (karbonsko drvo sa nizim izbacajem i neke skocne gume sa niskim izbacajem, tako da ti je sve to sto procitas na netu subjektivno.

Znam da je sve to subjektivno i ja bih najradije isprobavao rekete dok ne naiđem na neki koji mi "leži" i baš bi me bilo briga da li je taskiness 1 ili 10, ili kolika je tvrdoća sunđera, ili da li drvo ima 5 ili 7 slojeva i slično.
Ali pošto to nije realna opcija onda moram da se prilagodim i da na osnovu specifikacija odredim barem približno šta bi moglo da mi odgovara pa da znam šta da poručim ili barem šta da NE poručim (npr pretpostavljam da max debljina sunđera i igra blizu stola ne idu baš ruku pod ruku).

Ovo je otprilike kao kada kupujete obuću online. Najbolje je da se proba, ali ako već ne može onda možeš na osnovu broja i dužine gazišta da utvrdiš barem približno šta ti treba. Da ne naručiš ženi kaljače br. 47 jer ti po slici deluje da bi joj odgovarale :D

ivan je napisao:Reket u ruke i na trening!

Čim ga kupim, trenutno nemam nijedan :D
Frakula

Postod zokkee » 19.11.2016, 12:18

Jos nisam imao prilike da vidim kako se reket prilagodjava igracu - oduvek je bilo da je reket konstatan a igrac je promenjiva/nestalna komponenta
Gears- kako se ponasa guma kad joj dajes razlicite jacine udaraca... ima li ''sporu'',''srednju'',''super brzu'' brzinu da nazovem tako Mnogim igracima je to izuzetno bitno koliko rezima rada ima neka guma u zavisnosti od tempa igre Imao sam priliku da probam gumu koja loptici daje gotovo istu brzinu sa srednjom jacinom udarca i najjacim udarcem
Throw Angle- da li guma ima nizak,srednji ili visok ugao izbacaja kad igras na rezanu loptu Uglavnom treba izbegavati nizak...
Tackinnes-hvatljivost/lepljivost topsheeta-da kazem spoljasnje gume Vece znaci da je u pitanju lepljiva kineska guma a nize da je euro/japanska Prve imaju vecu osetljivost na dolazeci spin a ove druge manju Prve prave jaci spin ako se koristi hvatljivi topsheet a druge prave mehanicki spin sundjerom (evropski,nas stil igre)
Stiffness - fleksibilnost reketa Hardness - tvrdoca Jedino sto ja nikad ne uzimam kao ozbiljan parametar je Control - nema neke univerzalne skale ili testa da se oprema realno razvrsta, sve je izmisljeno i deo marketinga ... Ako je guma brza imace manju kontrolu od one sporije i amin Isto vazi i za svako drvo Ako je tvrdje - bice brze, sa manje kontrole i manje vremena za ''kreiranje'' spina Nekome godi bas to,neko izbegava... Sve zavisi kakvu imas ruku i tehniku,kako reagujes na lopticu Generalno 5 slojeva drva su meksa,elasticnija,sporija i za igru na stolu. 7 slojeva tvrdja,brza,za igru od stola i bolju tehniku Generalno trebas da znas na sta ides, oprema treba da ti pomogne da ono sto znas igras bez problema a da mozes relativno lako da podizes na visi nivo Ako je nasto pretvrdo-omeksati, ako je prebrzo-usporiti Drvo je glavna stvar a gume podrska drvetu i tvom stilu igre Pozdrav!
Joola Flame Extreme FL
Joola Rhyzer 48 2.0
Joola Rhyzer 48 2.0
zokkee

Pridružio se: 13.02.2014, 12:26
Reket: Joola Flame Extreme FL
Joola Rhyzer 48 2.0
Joola Rhyzer 48 2.0

Postod Frakula » 19.11.2016, 13:16

zokkee je napisao:Jos nisam imao prilike da vidim kako se reket prilagodjava igracu - oduvek je bilo da je reket konstatan a igrac je promenjiva/nestalna komponenta

Mislio sam pri kupovini. Prilagoditi komponente koje kupuješ (FH guma, Drvo, BH guma) sebi, tj igraču. Trenutno igram sa reketima koje dobijem u sali koja iznajmljuje termine za stoni tenis i svaki put igram sa drugim reketom (pravljeni reketi sa dosta starijim korišćenim gumama) i svaki put moram da prilagodim svoju igru reketu, a ne obrnuto.

zokkee je napisao: Generalno trebas da znas na sta ides, oprema treba da ti pomogne da ono sto znas igras bez problema a da mozes relativno lako da podizes na visi nivo Ako je nasto pretvrdo-omeksati, ako je prebrzo-usporiti Drvo je glavna stvar a gume podrska drvetu i tvom stilu igre Pozdrav!

Slažem se. Ja otprilike znam šta hoću od reketa ali ne znam sa kakvim komponentama to mogu da postignem. Kako da znam da li mi je nešto pretvrdo ili prebrzo ako ne probam. A da bih isprobao moram prvo kupiti. A da ne bih kupovao 20 guma i 10 drveta pa kombinovao dok slučajno ne ubodem kombinaciju koja mi odgovara, mislio sam da mogu bar približno da zaključim na osnovu specifikacija sa neta šta bi moglo da leži. Ako kasnije primetim da me npr BH guma ograničava u nekim udarcima, mogu lako da utvrdim da li mi treba mekše, ili brže ili šta god...

zokkee je napisao: Gears- kako se ponasa guma kad joj dajes razlicite jacine udaraca... ima li ''sporu'',''srednju'',''super brzu'' brzinu da nazovem tako Mnogim igracima je to izuzetno bitno koliko rezima rada ima neka guma u zavisnosti od tempa igre Imao sam priliku da probam gumu koja loptici daje gotovo istu brzinu sa srednjom jacinom udarca i najjacim udarcem
Throw Angle- da li guma ima nizak,srednji ili visok ugao izbacaja kad igras na rezanu loptu Uglavnom treba izbegavati nizak...
Tackinnes-hvatljivost/lepljivost topsheeta-da kazem spoljasnje gume Vece znaci da je u pitanju lepljiva kineska guma a nize da je euro/japanska Prve imaju vecu osetljivost na dolazeci spin a ove druge manju Prve prave jaci spin ako se koristi hvatljivi topsheet a druge prave mehanicki spin sundjerom (evropski,nas stil igre)
Stiffness - fleksibilnost reketa Hardness - tvrdoca Jedino sto ja nikad ne uzimam kao ozbiljan parametar je Control - nema neke univerzalne skale ili testa da se oprema realno razvrsta, sve je izmisljeno i deo marketinga ... Ako je guma brza imace manju kontrolu od one sporije i amin Isto vazi i za svako drvo Ako je tvrdje - bice brze, sa manje kontrole i manje vremena za ''kreiranje'' spina Nekome godi bas to,neko izbegava... Sve zavisi kakvu imas ruku i tehniku,kako reagujes na lopticu Generalno 5 slojeva drva su meksa,elasticnija,sporija i za igru na stolu. 7 slojeva tvrdja,brza,za igru od stola i bolju tehniku

Hvala, i tebi i svima ostalima. Otprilike sužavam izbor, tj bar znam šta da izbegavam :)
Frakula

Postod Jovan » 19.11.2016, 14:16

Sada kada znaš šta su gears, throw angle, stifness-i, hardness-i i ostali loh-nes-i :this: , verovatno se mnogo bolje osećaš :D .
Šalu na stranu, činjenica je da proizvođači ocenjuju svoju opremu nekim vrednostima radi međusobnog upoređivanja, ali samo svoje opreme. A ocene korisnika opreme su uvek subjektivne, što je i razumljivo i očekivano.
Ivan ti je lepo kazao.
I Zoki reče neke "generalno" tačne stvari, ali uvek ima izuzetaka.
Pošto si u (ne)prilici takvoj da ne možeš da isprobaš, a mnogo je subjektivnosti u ocenjivanju, zar ne bi bilo najbolje da izneseš na forumu sa kakvim drvetom i gumama si skoro igrao i šta ti je bilo dobro, a šta nije (brzina, kontrola, spin je obično malo u deficitu kod isluženih reketa). Tako bi moglo nešto konkretnije da se zaključi.
Mada, nisi pitao za savet za opremu, već za specifikacije, tako da je možda ono sasvim dovoljno da se sam izboriš sa objašnjenim ... loh-nes-ima :)
Jovan

Pridružio se: 23.05.2011, 21:13

Sledeća

Povratak na Oprema