Evropski i kineski topspin?

Kako popraviti igru?

Evropski i kineski topspin?

Postod Prodik » 09.07.2011, 22:12

Koje su karakteristike?
Prodik

Pridružio se: 30.04.2011, 13:11
Reket: Andrzej Grubba ALL+
Donic BARACUDA
Btty Tenergy 64

Re: Evropski i kineski topspin?

Postod ivan » 09.07.2011, 23:55

he he...klasicna tema bez kraja :D
Hteo si reci evropski i kineski forhend? Jer topspin je topspin makar bio i sa bekhenda. Bekhendi su im manje vise isti (osim sto kinezi pogadjaju cesce za razliku od evropljana), ali forhendi nisu. Najuocljivije razlike vizuelne bi bile da kinez krece za prilicno ispruzenom rukom, ali je naravno kasnije savija u laktu da zavrsi iznad glave, a evropljani zbog brze opreme cesce idu na kraci pokret, kao Timo Boll, chicken wing forhend. Evropljani koriste meksu gumu na forhendu koja im omogucava laksi spin pa moze taj kraci pokret, kinezi zbog tvrdjih i sporijih tacky guma - pretpostavljam - idu na duzi pokret radi vece energije udarca, ali treba imati na umu jos jednu stvar, kao kad gadjate iz puske pa je ona sa duzom cevi uglavnom preciznija, tako i forhend biva cesto bolji sa duzim zamahom, ako imate vremena naravno i ako noge rade dobro. Dalje, evropljani preklapaju loptu tokom forhenda, znaci krecu sa otvorenijim reketom i zavrse sa zatvrorenim (to se narocito moze videti kod Maze-a), a kinezi idu na tangencijalni udarac, tj otvaraju reket tokom udarca. Primetio sam da se sa t05 moze udarati forhend sa otvaranjem reketa, t05 mu dodje nesto izmedju klasicnih evropskih i kineskih guma.
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Postod filip » 10.07.2011, 00:00

ivan je napisao:he he...klasicna tema bez kraja :D
Hteo si reci evropski i kineski forhend? Jer topspin je topspin makar bio i sa bekhenda. Bekhendi su im manje vise isti (osim sto kinezi pogadjaju cesce za razliku od evropljana), ali forhendi nisu. Najuocljivije razlike vizuelne bi bile da kinez krece za prilicno ispruzenom rukom, ali je naravno kasnije savija u laktu da zavrsi iznad glave, a evropljani zbog brze opreme cesce idu na kraci pokret, kao Timo Boll, chicken wing forhend. Evropljani koriste meksu gumu na forhendu koja im omogucava laksi spin pa moze taj kraci pokret, kinezi zbog tvrdjih i sporijih tacky guma - pretpostavljam - idu na duzi pokret radi vece energije udarca, ali treba imati na umu jos jednu stvar, kao kad gadjate iz puske pa je ona sa duzom cevi uglavnom preciznija, tako i forhend biva cesto bolji sa duzim zamahom, ako imate vremena naravno i ako noge rade dobro. Dalje, evropljani preklapaju loptu tokom forhenda, znaci krecu sa otvorenijim reketom i zavrse sa zatvrorenim (to se narocito moze videti kod Maze-a), a kinezi idu na tangencijalni udarac, tj otvaraju reket tokom udarca. Primetio sam da se sa t05 moze udarati forhend sa otvaranjem reketa, t05 mu dodje nesto izmedju klasicnih evropskih i kineskih guma.

Ne bi ja tu nista dodavao...
Korisnikov avatar
filip

Pridružio se: 27.02.2011, 19:36
Reket: Joola trix fast
fh: t05 2.1
bh: joola express one 2.0

Postod Prodik » 11.07.2011, 22:06

[quote="ivan"]he he...klasicna tema bez kraja :D
Hteo si reci evropski i kineski forhend?

Da, al sam htio uzeti i bh u obzir jer sam mislio da mozhda i tu ima neshto shto ne znam :D

Hvala!
Prodik

Pridružio se: 30.04.2011, 13:11
Reket: Andrzej Grubba ALL+
Donic BARACUDA
Btty Tenergy 64

Postod ivan » 11.07.2011, 22:46

Pa mozda i ima, ko zna. Ali definitivno manje jer kinezi (bar ovi vrhunski) na bekhendu koriste brzu japansku gumu, isto kao i evropljani, pa je manje prostora za razlike.
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Postod djordjestanic » 12.07.2011, 00:17

Pitanje koncepta igre.

Evropljani se uče da vuku spin a kinezi da dobiju poen sa trećim udarcem.

Ovo nisam ja smislio nego mi je rekao Kinez.
https://www.youtube.com/user/joes021 - puno mečeva veterana i Restlins lige
https://cryptolandscout.com/ - Crypto trading tool for Binance (mojih ruku delo)
https://www.freewebsitestudio.com/ - program za pravljenje web stranica (mojih ruku delo)
Korisnikov avatar
djordjestanic

Pridružio se: 13.06.2011, 22:26

Postod zvezdarac » 12.07.2011, 08:41

djordjestanic je napisao:Pitanje koncepta igre.
Evropljani se uče da vuku spin a kinezi da dobiju poen sa trećim udarcem.
Ovo nisam ja smislio nego mi je rekao Kinez.

Mnogo mi se sviđa filozofski pristup. Ja se ubih trenirajući, vežbajući a kada se igra na ponene, truba! :oops:
Kažu da mudrost dolazi s godinama. Sve sam više siguran da godine dolaze same...
Korisnikov avatar
zvezdarac

Pridružio se: 24.03.2011, 21:05
Reket: BTY Matsushita PRO
FH: Victas VS402 Double Extra
BH: TSP Curl P1r

Postod ivan » 12.07.2011, 15:26

Pa ti i ne treba da dobijes poen trecim udarcem, nego da sprecis protivnika da to uradi :D
ivan

Povratak na Trening