Iskustva u radu sa decom

Kako popraviti igru?

Iskustva u radu sa decom

Postod Cermet » 03.07.2013, 13:28

Marko ima 5 godina (i 4 meseca), ovo je njegov prvi snimak (HD).

Verujem da ima iskusnijih u radu sa decom pa molim da kažu utiske o ovom detetu, predloge, iskustva, i uopšte šta se predlaže za rad sa tako malom decom.

U klubu materijalni uslovi praktično ne postoje, robot ne postoji, itd, hvala.
Cermet

Pridružio se: 26.03.2012, 02:21
Reket: Butterfly Timo Boll ZLF

FH: Butterfly Tenergy 05 FX 1,9mm
BH: Butterfly Tenergy 05 FX 1,7mm

Re: Iskustva u radu sa decom

Postod milantra » 03.07.2013, 14:44

Cermet je napisao:

Marko ima 5 godina (i 4 meseca), ovo je njegov prvi snimak (HD).

Verujem da ima iskusnijih u radu sa decom pa molim da kažu utiske o ovom detetu, predloge, iskustva, i uopšte šta se predlaže za rad sa tako malom decom.

U klubu materijalni uslovi praktično ne postoje, robot ne postoji, itd, hvala.

Koliko mogu da primetim i da zaključim Marko je talentovan za stoni tenis. Počeo je na vreme sa stonim tenisom. Što se tiče tehnike, moram prvo da pohvalim njegovo kretanje pored stola, koje je po meni jako dobro. Ne znam koliko dugo trenira, ali ovo što vidim, a što se tiče kretanja je za sada potpuno OK. Potrebno je samo malo da se sagne napred prema stolu. Što se tiče udaraca, forehand mu je malo nepravilan, jer mu ruka ide u vis, a trebalo bi prema mrežici, tj. da mu reket završi ispred glave, tačnije ispred očiju, a ne iznad glave. Mislim da mu je rano da igra ovu vrstu forehanda odnosno spina. Što se tiče backhanda potrebno je da ruku prilikom udarca pomeri napred tj. da je skroz ispruži, a ne da mu ruka završava ispred glave. I ne treba da se uvija kod forehanda na backhand stranu, već je dovoljno da se okrene bočno, pomeri desnu nogu nazad i da udari lopticu ravno zatvorenim reketom, paralelu ili dijagonalu (zavisi koja se šema igra). Pravi i jednu grešku što na forehandu ponekad podiže lakat. To mora da izmeni. Robot Vam nije za sada potreban. Mnogo je bolje da se sa njim rade "intervali".Sve u svemu mislim da će on vrlo brzo ove stvari ispraviti i ako ovako nastavi biti jako dobar stonoteniser. Toliko od mene. Nadam se da sam koliko toliko pomogao.Napred Marko!!! :clapping: :clapping: :clapping:
Korisnikov avatar
milantra

Pridružio se: 26.07.2012, 07:12

Postod jbgwtf » 03.07.2013, 16:08

"kad ja pogresim to je dobro" - nije dobra lekcija...
STK Luznica - Babusnica
Korisnikov avatar
jbgwtf

Pridružio se: 07.12.2011, 06:06
Reket: TB Alc
fh: Tenergy 05
bh: Tenergy 80fx 1.9

Postod kjanko » 05.07.2013, 00:01

Zglob! Mora da ga naucis dok je mali da koristi svoj zglob do max. Taj dio odvaja prosecne igrace od profesionalce. Drugo, lakat ne sme da ide toliko visoko, mora da bude stabilan i da se krece samo prema napred. Trece, neka pocne da pomera telo kad udara (da prebacuje tezinu od desnu na levu nogu) - mozda je mal za ovo ali bolje da nauci to sada i samo da nadgradzuje. Na loop nek pocne malo nize da bi dobio vise spina.

EDIT: video sam na drugi thread da koristi Balsacarbo drvo. Ovo je lose, uzmi mu bilo kakavo full wood drvo sa ovu konstrukciju: limba-limba-ayous-limba-limba mora da dobije osjecaj da mu je loptica na reket. Za gume bi preporucio Sriver L/FX 1.9mm, odlicne su za pocetnike. Nikad nisam koristio Joola opremu pa nemogu da komentarisem taj dio.
Xiom Diva // Xiom Sigma II Pro // Xiom Sigma II Medium
Yasaka Ma Lin Extra Offensive Pen // Butterfly Tenergy 05 // Butterfly Tenergy 05-FX
Yasaka Ma Lin Carbon // DHS Skyline 2 Provincial NEO // Stiga Calibra Tour S
kjanko

Pridružio se: 27.04.2013, 21:13
Reket: Yasaka Ma Lin Carbon
FH: DHS Skyline 2 Provincial NEO
RPB: Stiga Calibra Tour S

Postod kjanko » 05.07.2013, 00:13

Moje sugestije za drvo:

BTY Primorac Off-
Stiga Allaround Evolution
Yasaka Extra
Galaxy Yinhe M4
DHS PG7
Nitakku Acoustic

Samo da nije carbon :)
Xiom Diva // Xiom Sigma II Pro // Xiom Sigma II Medium
Yasaka Ma Lin Extra Offensive Pen // Butterfly Tenergy 05 // Butterfly Tenergy 05-FX
Yasaka Ma Lin Carbon // DHS Skyline 2 Provincial NEO // Stiga Calibra Tour S
kjanko

Pridružio se: 27.04.2013, 21:13
Reket: Yasaka Ma Lin Carbon
FH: DHS Skyline 2 Provincial NEO
RPB: Stiga Calibra Tour S

Postod milantra » 05.07.2013, 09:39

kjanko je napisao:Moje sugestije za drvo:

BTY Primorac Off-
Stiga Allaround Evolution
Yasaka Extra
Galaxy Yinhe M4
DHS PG7
Nitakku Acoustic

Samo da nije carbon :)

Moj predlog drva su ALL around drva. Ona su odlična za početnike. Od guma ništa deblje od 1,8mm.
Slažem se da ne treba drva sa carbonom, jer su prebrza za početnike.
:wave:
Korisnikov avatar
milantra

Postod Cermet » 06.07.2013, 00:13

Hvala svima a naročito milantri na iscrpnom komentaru.

Najpre da razjasnim oko reketa, isprva sam mu dao neki moj stari reket na koji sam stavio 1,5 gume, ali drvo je bilo off pa mu je to bilo prebrzo. Onda sam nabavio odlično novo ALL- drvo i nove Tibhar Super Defence 1.5mm gume. Moj prijatelj i komšija preko puta Neša Perkošan i ja smo to zajedno birali za njega.

Sa tim reketom je fino igrao do pre par nedelja kada sam video da mu je već dosta spor i nadasve težak (Marko je dobio jako na brzini poslednjih nedelja), bolela ga je ruka, pa sam prešao na ovo Balsacarbo ALL drvo sa gumama takođe 1.5mm (mada nešto bržim nego Tibhar Super Defence).

Čime je uzeo taj novi rekat osetio sam napredak u igri jer mu je mnogo lakši, malo brži, a kontrola je dobra jer drvo ima prilično veliki sweetspot u odnosu na brzinu tako da ga neću menjati neko vreme. Možda niste probali to drvo ali ono nema nikakve veze sa poznatim carbon drvima. Osećaj je gotovo jednak kao kod drvenog samo što je dosta lakše, brzina je ALL, što sa 1,5 gumama daje odličnu kontrolu i vrlo malu ukupnu težinu reketa, što je njemu bitno.

Marko je počeo da igra nešto pre Nove godine ali vrlo slabo, više se jurio oko stola i slično :), a rekoh da i nisam imao ni odgovarajući reket za njega (što je jako bitno za početak, veliki broj dece gotovo uopšte ne napreduje samo zbog lošeg reketa). Ali čim je počeo malo fokusiranije da se ponaša, da može da prebacuje 15-20 minuta, to je bilo oko Nove godine, u Pančevu se otvorio novi klub u koji sam ga prebacio. Međutim, to i nije klub nego dobrovoljna sekcija osnovne škole u kome je bilo preko 30 đaka osnovaca, i gde on u prva 3-4 meseca praktično nije ni igrao.

Onda se, očekivano, dolaskom lepog vremena ta sekcija proredila, i on je tek negde od aprila počeo da igra po oko 30 minuta po treningu, tri do četiri puta nedeljno, i to je sva njegova igra u životu.

Meni se čini da sa tako malo godina i tako malo treninga igra veoma dobro i fokusirano, što je i jednoglasan stav nekoliko trenera koji su ga videli. Veoma mi je žao što u Pančevu ne postoji pravi organizovan klub sa decom kakav postoji u mnogim manjim mestima i selima oko i u okolini Pančeva, tako da razmišljam šta i gde bi sada bilo najbolje za njega.

Ako imate neki predlog, dobro iskustvo, preporuku (za Nadu Cvetković recimo znam, pričao sam sa njom ali ga ona nije videla), molim prenesite, hvala.
Cermet

Postod milantra » 06.07.2013, 21:53

Cermet je napisao:Hvala svima a naročito milantri na iscrpnom komentaru.

Najpre da razjasnim oko reketa, isprva sam mu dao neki moj stari reket na koji sam stavio 1,5 gume, ali drvo je bilo off pa mu je to bilo prebrzo. Onda sam nabavio odlično novo ALL- drvo i nove Tibhar Super Defence 1.5mm gume. Moj prijatelj i komšija preko puta Neša Perkošan i ja smo to zajedno birali za njega.

Sa tim reketom je fino igrao do pre par nedelja kada sam video da mu je već dosta spor i nadasve težak (Marko je dobio jako na brzini poslednjih nedelja), bolela ga je ruka, pa sam prešao na ovo Balsacarbo ALL drvo sa gumama takođe 1.5mm (mada nešto bržim nego Tibhar Super Defence).

Čime je uzeo taj novi rekat osetio sam napredak u igri jer mu je mnogo lakši, malo brži, a kontrola je dobra jer drvo ima prilično veliki sweetspot u odnosu na brzinu tako da ga neću menjati neko vreme. Možda niste probali to drvo ali ono nema nikakve veze sa poznatim carbon drvima. Osećaj je gotovo jednak kao kod drvenog samo što je dosta lakše, brzina je ALL, što sa 1,5 gumama daje odličnu kontrolu i vrlo malu ukupnu težinu reketa, što je njemu bitno.

Marko je počeo da igra nešto pre Nove godine ali vrlo slabo, više se jurio oko stola i slično :), a rekoh da i nisam imao ni odgovarajući reket za njega (što je jako bitno za početak, veliki broj dece gotovo uopšte ne napreduje samo zbog lošeg reketa). Ali čim je počeo malo fokusiranije da se ponaša, da može da prebacuje 15-20 minuta, to je bilo oko Nove godine, u Pančevu se otvorio novi klub u koji sam ga prebacio. Međutim, to i nije klub nego dobrovoljna sekcija osnovne škole u kome je bilo preko 30 đaka osnovaca, i gde on u prva 3-4 meseca praktično nije ni igrao.

Onda se, očekivano, dolaskom lepog vremena ta sekcija proredila, i on je tek negde od aprila počeo da igra po oko 30 minuta po treningu, tri do četiri puta nedeljno, i to je sva njegova igra u životu.

Meni se čini da sa tako malo godina i tako malo treninga igra veoma dobro i fokusirano, što je i jednoglasan stav nekoliko trenera koji su ga videli. Veoma mi je žao što u Pančevu ne postoji pravi organizovan klub sa decom kakav postoji u mnogim manjim mestima i selima oko i u okolini Pančeva, tako da razmišljam šta i gde bi sada bilo najbolje za njega.

Ako imate neki predlog, dobro iskustvo, preporuku (za Nadu Cvetković recimo znam, pričao sam sa njom ali ga ona nije videla), molim prenesite, hvala.

Ja sam se samo potrudio da sa svojih par komentara i sugestija pomognem koliko mogu. To što ti je Neša Perkošan komšija je odlična stvar, jer on može da ti ponudi nešto od Tibhar programa.Ne znam koliko su Dobanovci udaljeni od Pančeva, ali znam da brata i sestra Mića i Mira Čolaković imaju jako dobru školu stonog tenisa. Moj predlog ti je da probaš da Marka odvedeš kod njih, ukoliko već koliko sam razumeo, ne postoji adekvatan trening u Pančevu. Toliko od mene. Pozdrav i želim Vam da uspete ne samo sa Markom, već i sa ostalom decom. :wave: :hello:
Korisnikov avatar
milantra

Postod Cermet » 15.09.2013, 23:23

Mnogi znaju da je danas održan jesenji otvoreni turnir u Skorenovcu. Organizacija je bila dobra, učestvovali su mnogi poznati klubovi i imena.

Jedina klasa u kojoj se desilo iznenađenje je ona najmlađa. U njoj se pojavio novi takmičar, nepune dve godine mlađi od ostalih iz grupe koji je bez izgubljenog meča kao debitant osvojio prvo mesto i zlatnu medalju.

1.jpg
1.jpg (187.07 KiB) Pogledano 4623 puta

Nadamo se da će to biti još jedan signal gradskim glavešinama da osnuju školu stonog tenisa koja u Pančevu ne postoji već 35 godina.
Cermet

Postod milantra » 16.09.2013, 19:31

Cermet je napisao:Mnogi znaju da je danas održan jesenji otvoreni turnir u Skorenovcu. Organizacija je bila dobra, učestvovali su mnogi poznati klubovi i imena.

Jedina klasa u kojoj se desilo iznenađenje je ona najmlađa. U njoj se pojavio novi takmičar, nepune dve godine mlađi od ostalih iz grupe koji je bez izgubljenog meča kao debitant osvojio prvo mesto i zlatnu medalju.

1.jpg

Nadamo se da će to biti još jedan signal gradskim glavešinama da osnuju školu stonog tenisa koja u Pančevu ne postoji već 35 godina.

Koliko vidim to je Marko o kome smo diskutovali. Jako mi je drago zbog njega, što je uspeo da postigne izvanredan rezultat.Sve čestitke. :clapping: :clapping: :clapping: Samo neka vredno trenira i slažem se da je krajnje vreme da se ljudi iz opštine Pančevo "trgnu" i pomognu ovako talentovanoj deci, a koje verujem u Pančevu ima puno.Napred Marko i ostali budući šampioni iz Pančeva!!!!!
Korisnikov avatar
milantra

Sledeća

Povratak na Trening