Forhend se izvodi telom a ne rukom

Kako popraviti igru?

Forhend se izvodi telom a ne rukom

Postod ivan » 02.03.2011, 12:31

Jedna od najuočljivijih razlika u igri između profesionalca i amatera je nacin izvođenja udarca. Amater kreće u forhend spin rukom a profesionalac telom. Jedna indikacija toga je položaj nogu pre i posle udarca. U mečevima profesionalaca se vidi da takoreci skoce uvis kod forhend spina. A vidi se i prebacivanje tezine sa zadnje na prednju nogu (kod dešnjaka sa desne na levu) najlakše po tome sto se peta desne noge podigne nakon udarca, a i noge se nakon udarca okrenu prema napred. Kad se udarac izvodi celim telom postiže se znatno veća snaga udarca, pa je moguće veće angažovanje sunđera gume a time i veće varijacije brzine i spina. A brži je i povratak u osnovni položaj. Manja mogućnost povrede. Ljudi koji udaraju forhend spin samo rukom imaju veću šansu za probleme sa leđima (znam jer sam ih imao dok sam zamahivao samo rukom).
Za one koji to nemaju prirodno, dobar psihološki pristup vezbanju udaranja telom je da zamislite da je loptica teška 10 kg i da treba da je prebacite preko mreže, jasno je da tada morate prebacivati težinu tela unapred tokom udarca. Najlakše je uvežbati takav forhend tako što stanete u bekhend ugao i igrate samo forhendom, tada to nekako prirodno ide zbog položaja nogu u odnosu na putanju loptice. Štaviše, možete primetiti da nakon nekog vremena nije potrebno zamahivati rukom ni malo, prebacivanje težine napred-nazad je dovoljno a ruku samo držite opušteno pored tela, sa prebacivanjem težine ona će sama ići gde treba i koliko treba. Za jači udarac - više angažovanja nogu, malo niži stav. Za vrhunske domete - probajte da kopirate Xu Xin-a, ko uspe neka javi.
Zaključak je da se najvažniji udarac u stonom tenisu zapravo najbolje izvodi - nogama.
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Re: Forhend se izvodi telom a ne rukom

Postod filip » 02.03.2011, 15:11

Jos jedna jako bitna stvar vezana za izvodjenje forhenda, a koju necete znati ako niste prosli pravu skolu stonog tenisa je da pri samom kontaktu gume i loptice treba gurati pod nogama kao da zelite da pomerite planetu sa orbite.
Kad vam to predje u naviku, udarci ce vam biti neuporedivo brzi i rotiraniji.
Korisnikov avatar
filip

Pridružio se: 27.02.2011, 19:36
Reket: Joola trix fast
fh: t05 2.1
bh: joola express one 2.0

Postod Znanje.je.bre.najvaznije. » 23.06.2011, 22:58

Zglob je najbitniji.
Znanje.je.bre.najvaznije.

Pridružio se: 16.06.2011, 17:06

Postod Pedja » 23.06.2011, 23:52

Sve je bitno: stav,ravnoteža,čučanj,kukovi,rame,položaj reketa,pokret,kontakt(trzaj kod spina) 8-) i naravno zglob koji mu daje onaj efekat biča...i tajming naravno... :geek:
Pedja

Pridružio se: 19.03.2011, 20:56
Reket: Stiga Clipper Wood WRB, gume- fh Rakza 7-max, Bh Dr Neubauer K.O. 2,0 mm

Postod Znanje.je.bre.najvaznije. » 24.06.2011, 13:17

Sustina stonog tenisa je u osecaju :)
Znanje.je.bre.najvaznije.

Pridružio se: 16.06.2011, 17:06

Postod Battle City » 01.07.2011, 19:10

Poceo ja malo da "treniram" pa imam muke sa skolskim forhendom :D
Gledao sam neke video tutorijale:
http://www.youtube.com/watch?v=q0KOLRMipOM
i sve mi se cini da udarac velikim delom dolazi i iz ramena, ne samo telo. Valjda kada kazu da udarac ne dolazi iz ruke misle da ne dolazi do savijanja u laktu.
Battle City

Pridružio se: 20.06.2011, 12:52

Postod Battle City » 01.07.2011, 20:06

Evo ga Timo Boll:
http://www.youtube.com/watch?v=WNhcd8L5dNY
bas se vidi da je udarac iz ramena, jos kao da je osine i iz rucnog zgloba. Ono zabacivanje desnog ramena u nazad, a levog u napred je cisto da se uhvati zamah, bilo bi nemoguce da je samo pokret iz ramena. Bar mene ovo muci kao pocetnika, okretao sam se kao robot dok nisam ukapirao.
Battle City

Postod Battle City » 01.07.2011, 21:58

Battle City

Postod izra » 07.07.2011, 03:59

ivan je napisao:U mečevima profesionalaca se vidi da takoreci skoce uvis kod forhend spina.

slazem se sa svime, samo da dodam... ovo sa odgurivanjem nogama prema gore vrijedi samo kad se rezanu lopticu podize spinom. ako se vuce spin na loptu bez rotacije, ili pogotovo spin na spin, noge ne guraju gore nego samo prema napred. isto tako ako lopta nije jako rezana, a igrac zeli povuci sto brzi spin, isto se na odguruje gore nego napred. :)
izra

Pridružio se: 07.07.2011, 03:16

Povratak na Trening