Tenzija u misicima tokom poena

Kako popraviti igru?

Tenzija u misicima tokom poena

Postod ivan » 29.05.2011, 16:49

Primetio sam da se brze pomeram kad odrzavam neku malu tenziju u misicima nogu, stomaka i ledja pre udarca. Recimo dok je protivnik na servisu, ako stojim kilavo i oklembeseno na petama kao sto uglavnom stojim, treba mi pola sata da se pomerim i udarim loptu, pa uglavnom promasim. Ali ako malo zategnem stomak i ledja i spremim noge za pokret pre nego protivnik udari loptu, onda bude lakse. Cak je lakse i udariti loptu ako u udarcu ucestvuju i trbusnjaci. Blok je isto bolji u tom slucaju, tj kao da je reket stabilniji . Ovo je u sustini vrlo slicno tehnici cupkanja pre prijema servisa koja se moze videti kod nekih mladjih igraca i mislim da isto ima za cilj da da tonus pomenutim misicima. Jer ako se u mislima spremite za recimo iskakanje ulevo, a lopta ode desno, ipak mozete stici tu loptu jer su napeti misici spremni za brzu reakciju.
Nisam ranije o ovome razmisljao, juce mi palo napamet pa sam probao. Ali sam isto tako primetio da se vise umaram u takvim poenima gde se trudim da drzim misicnu tenziju tokom celog poena. I onda mi treba vise vremena izmedju poena za opustanje. A sve ovo me podseca na opisano u temi 'Stoni tenis i borilacki sportovi', oko ucesca celog tela u udarcu. Tamo sam isto pomenuo da sam gledao kako sensei izvodi udarac a zatim u delicu sekunde prelazi u lagan opusten hod dva tri koraka, pretpostavljam da je takvo nesto znak da ume dobro da zategne i opusti misice u vrlo kratkom vremenu. Cenim da bi tako nesto bilo vrlo korisno u stonom tenisu, samo kako se tako brzo opustiti nakon svakog udarca?
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Re: Tenzija u misicima tokom poena

Postod filip » 29.05.2011, 23:43

Naravno da bi to bilo dobro, ali za to bi trebalo ozbiljno trenirati, a posto niko od nas ne zivi od stonog, mislim da to nije racionalno. Trenirao sam tae kwon do i trener nam je non stop ponavljao da dok cekamo napad ili dok trazimo priliku za napad, uvek budemo na prstima zbog brzine reakcije. Ako posmatramo profesionalni stoni tenis, mozemo primetiti da mladji igraci u mnogo vecoj tenziji cekaju servis, a stariji igraci su malo opusteniji i bilo kakvo iznenadjenje nadoknadjuju iskustvom.
Korisnikov avatar
filip

Pridružio se: 27.02.2011, 19:36
Reket: Joola trix fast
fh: t05 2.1
bh: joola express one 2.0

Re: Tenzija u misicima tokom poena

Postod ivan » 30.05.2011, 09:33

I to je tacno, iskusniji igrac se retko baca za loptom, retko pravi neke velike skokove ali je uvek nekako na lopti. Mladji zato mogu da stignu i neke naigled izgubljene lopte.
Ovo sa stajanjem na prstima ima smisla, to je ta mala tenzija koja j epotrebna za brzu reakciju. Pogledao sam neki Boll-ov trening video, na youtubu pa je neko preveo s nemackog, on isto kaze da teba imati malu tenziju u ledjima.
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Povratak na Trening