Voda i ostale tecnosti u toku igranja

Generalne teme o stonom tenisu.

Re: Voda i ostale tecnosti u toku igranja

Postod gojtchilo » 04.01.2013, 14:52

gojtchilo je napisao:Mada, ako se znojis gubis elektrolite pa ne bi bilo lose uzeti neki slani rastvor.

Nakon malo istrazivanja, moram da se ispravim. Znacaj gubitak natrijuma se ocekuje nakon 3 sata treninga kod profesionalaca i oko 1-1,5 sata treninga kod rekreativaca, dakle, moj zakljucak je da je voda pravo sredstvo za rehidrataciju organizma, kako u toku, tako i posle treninga. Dodao bih samo i da je preporucljivo uneti pola litre vode 2 sata i 250 ml pola sata pre treninga.
Korisnikov avatar
gojtchilo

Pridružio se: 21.12.2012, 19:31
Reket: Joola Viva
Fh: LKT Rapid speed 2.0
Bh: LKT Rapid speed 2.0

Postod bprokic » 04.01.2013, 15:52

Ajde malo da se i ja kao doktor ukljucim i razjasnmi neke stvari.
Znojenje je proces koji vrlo individualan i zavisi od vise faktora. Zlezde znojnice su pod uticajem autonomnog nervnog sistema (simpatikus-parasimpatikus) a od njegovog tonusa, broja receptora i broja zlezda zavisi i stepen znojenja. Debljina nema veze sa znojenjem, to je apsolutna zabluda da se debeli obavezno vise znoje! Sto se tice unosa vode, treba da znate da je nadoknada obicnom vodom jedino ispravna u toku i nakon obavljene aktivnosti i to najmanje 2/3 sata po zavrsetku, zasto? Zato jer se smatra da je procenat gubitka vode najveci i da celijama prvo treba vratiti vodu a tek onda ostalo (elektrolite...). U toku igranja sem "pijuckanja"vode mozete uzimati i elektrolitske rastvore pogotovo pri visim temperaturama i intenzitetu znojenja, nema bas pravila jer smo svi razliciti po konstutuciji i gore navedenim stvarima. Ono sto cu da istaknem ovde a sto ce vam dobro koristiti, to je da nikako ne uzimate velike kolicine hrane u toku igranja pogotovo ugljenih hidrata (cokoloda, banana, testenine) jer time terate pankreas na vecu sekreciju insulina sto moze dovesti do paradoksalnog pada secera u krvi i manjka energije za igranje. Dozvoljeno je da se uzimaju kojekakvi energetski gelovi ili napici ra rastvorenim secerom ali u malim kolicinama! Video sam ljude u visnjici kako maznjavaju pljeskavice u toku cekanja sledece runde pa onda kad treba da igraju nista im ne ide i nije im jasno kako i zasto, e pa. zbog te pljeskavice u zelucu! Nadam se da sam pomogao ovoj temi bar malo. Sad vam je jasno sta sam ja sve korstio za pobedu na Novogodisnjem turniru. Pozz :wave:
bprokic

Pridružio se: 03.06.2012, 21:45

Postod Vladojica » 04.01.2013, 16:07

Pa dobro i teniseri pojedu samo po zalogaj banane izmedju gemova. Mislim da nije u pitanju samo nadoknadjivanje tecnosti i ugljenih hidrata, vec i vitamina i minerala, zato je uvek bolje pojesti bananu nego neku hemiju od energetskog gela, o cokoladi da ne pricamo :).
"The dark side of the Force is a pathway to many abilities, some considered to be.. unnatural."
Korisnikov avatar
Vladojica

Pridružio se: 16.02.2011, 13:28
Reket: Tibhar Defense Plus
FH: Joola Phenix
BH: Dr Neubauer Super Block OX

Postod bprokic » 04.01.2013, 16:25

@Vladojice: Banana i druga hrana zahtevaju potrosnju energije za probavu sto ne treba sportistima koji se izlazu velikim naporima jer nemaju vremena da docekaju stvaranje ATP-a (osnovne energetske cestice). Zato se uzimaju razliciti gelovi koji nisu nikakva hemija vec cista mesavina elektrolita i to najvise Na i K. Vitamini nisu vazni u procesu rane energetske revitalizacije i rehidratacije. Poneki od tih gelova imau i aminokiseline ali u vrlo maloj koncentraciji, najcesce u odnosu 1:4 prema elektrolitima. Ajde da ne budem pevide strucan i komplikovan za ovakvu vrstu komunikacije.....za nas koji igramo stoni tenis, sasvim je dovoljno piti vodu pomalo u toku igranja i sto je vazno reci i PRE pocetka aktivnosti. Gledaj mene sledeci put sta pijem i jedem pa i ti to primeni. :D
bprokic

Postod gojtchilo » 04.01.2013, 23:20

Prosto je milina čitati kad čovek koji zna lepo i objasni.
Korisnikov avatar
gojtchilo

Postod bprokic » 05.01.2013, 00:45

@gojtchilo: Hvala! To je ipak moja struka a kad vidim da ljudi naklapaju o necemu o cemu bas nemaju znanja ili imaju neko povrsno Google znanje, onda jednostavno moram da se ukljucim :). Svi su ljudi na ovom forumu OK, svako ima neko misljenje o nekoj temi ali treba da se drzimo ipak stonog tenisa, slazete se?? A, ti posto vidim da si iz NS, dodji na SPENS ponedeljkom od 19h kad ja igram I ligu da vidis malo kako se to igra, jer koliko sam shvatio ti jos nisi ni poceo da igras. Ajde pozdrav!
bprokic

Postod gojtchilo » 05.01.2013, 20:44

Ma ja sam totalni pocetnik u pingicu :)
Ubedili ste me za SPENS doci cu sigurno, pretpostavio sam da se nije odrzavala liga za docek Nove godine a verovatno nece ni za Bozic. A verovatno nece ni za Srpsku Novu godinu... :( Znaci dolazim 21-og obavezno. Ako znate da li ce se odrzati neki raniji ponedeljak vi mi samo napisite ovde na forumu. Pozdrav!
Korisnikov avatar
gojtchilo

Postod bprokic » 06.01.2013, 23:13

@gojcilo: Igra se Liga na SPENSU-u 14.01. , samo za tvoju informaciji. Pozz
bprokic