Ajde malo da se i ja kao doktor ukljucim i razjasnmi neke stvari.
Znojenje je proces koji vrlo individualan i zavisi od vise faktora. Zlezde znojnice su pod uticajem autonomnog nervnog sistema (simpatikus-parasimpatikus) a od njegovog tonusa, broja receptora i broja zlezda zavisi i stepen znojenja. Debljina nema veze sa znojenjem, to je apsolutna zabluda da se debeli obavezno vise znoje! Sto se tice unosa vode, treba da znate da je nadoknada obicnom vodom jedino ispravna u toku i nakon obavljene aktivnosti i to najmanje 2/3 sata po zavrsetku, zasto? Zato jer se smatra da je procenat gubitka vode najveci i da celijama prvo treba vratiti vodu a tek onda ostalo (elektrolite...). U toku igranja sem "pijuckanja"vode mozete uzimati i elektrolitske rastvore pogotovo pri visim temperaturama i intenzitetu znojenja, nema bas pravila jer smo svi razliciti po konstutuciji i gore navedenim stvarima. Ono sto cu da istaknem ovde a sto ce vam dobro koristiti, to je da nikako ne uzimate velike kolicine hrane u toku igranja pogotovo ugljenih hidrata (cokoloda, banana, testenine) jer time terate pankreas na vecu sekreciju insulina sto moze dovesti do paradoksalnog pada secera u krvi i manjka energije za igranje. Dozvoljeno je da se uzimaju kojekakvi energetski gelovi ili napici ra rastvorenim secerom ali u malim kolicinama! Video sam ljude u visnjici kako maznjavaju pljeskavice u toku cekanja sledece runde pa onda kad treba da igraju nista im ne ide i nije im jasno kako i zasto, e pa. zbog te pljeskavice u zelucu! Nadam se da sam pomogao ovoj temi bar malo. Sad vam je jasno sta sam ja sve korstio za pobedu na Novogodisnjem turniru. Pozz