Za manje od tri nedelje pocinje svetsko prvenstvo u stonom tenisu, u Roterdamu u Holandiji. Igrace se od 8-mog do 15-tog maja, u singlovima, dublovima i mix dublovima. Stolovi i mrezice su DHS, loptice Tibhar***, podloga crveni gerflor.
Ovo je verovatno najjace moguce svetsko takmicenje (ok, u poredjenju sa nekim zatvorenim prvenstvom Kine mozda slabije u proseku, ali tamo bi ipak nedostajali najbolji nekineski igraci koji su verovatno bolji od vecine kineza van reprezentacije), na Olimpijskim igrama i ProTour turnirima uvek je neki manji broj kineza prisutan, a ovaj put kinezi ce imati 7 igraca u obe singl konkurencije. Svaka zemlja moze poslati do 5 igraca plus po jednog dodatnog za svakog igraca u prvih 20 na svetskoj rang listi, ali ne vise od 7 ukupno. Tako da cemo imati 7 kineza u obe konkurencije sto garantuje bar jednog nekineskog takmicara u prvih 8
Ono glavno pitanje je moze li neko osim kineza da dodje do medalje? Mogu li Boll, Maze, Samsonov, Mizutani, Ovtcharov, Oh Sang Eun, Joo Se Hyuk da dodju do medalje? Svaki od ovih igraca teoretski moze da pobedi nekog od kineza, ali za medalju ce biti potrebno pobediti dvojicu, a za zlato trojicu u nizu. Jedna velika prednost kineza je sto su navikli da pobedjuju kineze, a ovi ostali vrlo retko to rade. Boll je imao odlican test na German Openu ove godine kada je pobedio Hao Shuai-a i Ma Lina ali je psiholoski pao za finale i vrlo je lako izgubio od Zhang Jike-a. Izvesno da Bol ima kvalitet da pobedi Zhanga, jer ga je vec tukao ove godine, ali nije sve u kvalitetu, na vrhunskom nivou je mnogo vise u mentalnoj pripremi, gde su kinezi neverovatno jaki. Od ostalih pomenutih Maze bi, ako bude inspirisan taj dan, mogao da pobedi nekog od kineza, Mizutani i Ovtcharov isto, pa i defanzivac Joo, Oh-u i Samsonovu dajem manje sanse. Od kineza, Zhang Jike i Xu Xin su mlade snage za najvisi domet, Chen Qi, Hao Shuai i Wang Liqin ako ih krene onda su odlicni ali mogu da kiksiraju lako, Ma Lin je konstanta vec deceniju (ali bez titule svetskog prvaka), Ma Long ume ponekad da podbaci, a Wang Hao deluje i dalje kao glavni pretendent za titulu. Mada, mislim da kompletan spisak kineskih igraca za takmicenje nije jos objavljen, ne znam kojih ce 7 ucestvovati.
Zenski stoni tenis ne pratim, ali mi deluje da ce kineskinje uzeti bar dve medalje. Znajuci da su ih prosle godine igracice Singapura dobile na svetskom timskom prvenstvu sveta, treba dopustiti i malu mogucnost iznenadjenja.
Ne znam kakva je nasa ekipa za svetsko, koliko ljudi i koji, da li je problem sa sampionima Srbije resen ili ih savez ipak ne vodi na svetsko?