Искусни стонотениски стручњак и функционер Душан Османагић уместо изјаве дисциплинском судији говори зашто тражи смену руководства СТСС
На изборној седници Скупштине Стонотениског савеза Србије једино је председник Стонотениског савеза Београда Душан Османагић имао примедби на рад у претходном мандату и, уз то, предвидео да ће конституисање органа Савеза договором Новосадског и Нишког региона поново ићи на уштрб не само београдског савеза, већ и стоног тениса у целој Србији.
Међутим ни он није могао да наслути докле ће то ићи.
– Председник Такмичарске комисије је из Нишког региона, председник Судијске комисије такође, као и председник Регистрационе комисије и дисциплински судија. У Извршном одбору је девет чланова и практично сам само ја, по службеној дужности, из београдског региона. Истина то је и нови председник Стручног савета, али и то је чини ми се учињено нама у инат, само да би нам показали колико смо немоћни. За председника Стручног савета постављен је, без икакве консултације са нама, наш службеник – професионални секретар Стонотениског савеза Београда – каже Душан Османагић.
Наш најуспешнији стонотениски стручњак свих времена и бивши генерални секретар Стонотениског савез Југославије још на седници Скупштине говорио је да није добро за Савез да генерални секретар живи 220 километара од седишта Савеза, који би требало да почива на његовом свакодневном раду, јер тако је увек било и тако је данас у свим осталим савезима.
– Проверио сам. Само генерални секретар Стонотениског савеза Србије не живи у месту у којем је седиште савеза! Наравно на седници Извршног одбора једино сам ја гласао против. Узалуд. Због тога сам потписао петицију којом се тражи смена комплетног руководства са председником Зораном Калинићем. Наравно, нисам очекивао да Министарство спорта или Олимпијски комитет смене руководство СТСС, јер они ни немају механизме за то. Надао сам се да ће сам Калинић, када види ко је све потписао петицију с обзиром да зна шта је урађено у прошлом мандату односно шта није, сам поднети оставку – каже Душан Османагић.
Е, ту се преварио. Извршни одбор је наложио дисциплинском судији да покрене поступак против потписника петиције.
– Не знам о каквом је дисциплинском прекршају реч – нека велика имена нашег стоног тениса сматрају да Савез не ради добро и да би челници требало да се смене. Сада дисциплински судија тражи моју изјаву. Нећу да му одговорим. Све пише лепо у петицији, коју нисмо доставили јавности како он тврди, а све што мислим говорио сам и на Скупштини и Извршном одбору. Тражио је изјаве и од играча и тренера репрезентације зашто су потписали петицију, а боље је да их је питао зашто су повукли потпис. Шта мислите, да ли смо им ми претили да би потписали или их уцењивали и подмићивали, или је то учинио Савез кад су повукли радо стављене потписе. Уосталом, саопштено је да су одмах потписали и уговоре са Савезом о неким стипендијама и финансирању одлазака на про-тур турнире – истиче Османагић.
Председник СТСБ тврди да је било још много, много оних који су желели да потпишу петицију, али да је идеја била с једне стране да је потпишу само најзвучнија имена нашег стоног тениса некад и сад и да се млади играчи и играчице не конфронтирају са руководством савеза.
– Они су у протекле четири године били у најтежем положају. Први пут у историји нашег стоног тениса на Светско првенство ишло се без иједног дана припрема. Ни девојке нису имале и над припрема за олимпијске квалификације, а Моника Молнар је из свог џепа платила одлазак на квалификације. То што Савез ни једном играчу последње две године није платио одлазак ни на један про-тур, или младим играчима на међународне турнире свима је добро познато. А од тога живи наш стони тенис, без тренинга и играња нема напретка. Савез добија новац од државе за припреме, такмичења и функционисање Савеза, а на првим двема ставкама се штеди за трећу. Чему онда Савез?
Османагић подсећа да је пре четири године приликом конституисања тадашњег руководства с Калинићем на челу делегација СТСБ, коју је предводио Горан Коцић, напустила седницу.
– Пракса је показала да су били у праву. Сада се све понавља, тако да ћемо осам година имати исти Савез, исти начин рада, одлуке које се доносе мимо Извршног одбора због чега се само ја у том телу нервирам. Зато сам потписао петицију – понавља Душан Османагић.