Potreba ili pomodarstvo

Gume, drva i sva ostala potrebna i nepotrebna oprema.

Re: Potreba ili pomodarstvo

Postod filip » 04.07.2012, 13:36

Moje drvo je koštalo 27e, izradjeno je od balse, ima po dve linije karbona koje su povučene upravno na slojeve drveta po dužini glave i između tih slojeva je neko drugačije drvo. Ima 75 grama, uzak sweetspot brzine mu se kreću od all do off- u zavisnosti od jačine i ''čistoće'' udarca. Mislim da drvo uopšte nije fensi već je tek malo zanimljivije od primorca...
trix.jpg
trix.jpg (106.81 KiB) Pogledano 2037 puta

Da prevedem u ime zajednice:
Ne zanimaju nas drva, već o kakvom se treningu radi?
Korisnikov avatar
filip

Pridružio se: 27.02.2011, 19:36
Reket: Joola trix fast
fh: t05 2.1
bh: joola express one 2.0

Postod Cermet » 04.07.2012, 15:33

Ne postoji univerzalan odgovor na pitanje da li je reket od 250+ EUR za nekog potreba ili pomodarstvo.

Ta odluka je lična stvar koja ne zavisi od toga ko na kom nivou igra, nego ko je koliko analitičan (naravno, podrazumeva se nije početnik i da igra bar nekoliko godina), i koliko je spreman da se na osnovu određenih zaključaka finansijski ispruži.

Recimo ja sam karakterno veoma analitičan, i na polju stonog tenisa to se odražava tako što volim da ispitujem drva/gume i analiziram njihove osobine.

Zaključak je postoje velike razlike između pojednih modela (govorim sam o invertovanim gumama, trave i ostali materijali su poslebna priča). Međutim, svestan sam da ti zaključci važe samo za mene i zato ih ne namećem drugima (ono što sam Staniću rekao da je ALC daska za ZLF je naravno šala koja je inspirisana njegovim preteranim favorizovanjem ALC-a).

Zato je moj generalni stav oko opreme da svako sam treba da odabere šta je najbolje za njega. Drugim rečima, ako neko sam ne oseti razliku između reketa od ~250 EUR i reketa od ~50-60 EUR, ja mu ne savetujem da baca novac na skuplji reket.
Poslednji put menjao Cermet dana 04.07.2012, 15:36, izmenjena samo jedanput
Cermet

Pridružio se: 26.03.2012, 02:21
Reket: Butterfly Timo Boll ZLF

FH: Butterfly Tenergy 05 FX 1,9mm
BH: Butterfly Tenergy 05 FX 1,7mm

Postod Vladojica » 04.07.2012, 15:35

Wow, sto je lepo ovo Joolino drvo. Ja sam ponosni vlasnik Butterfly Defence II drveta koje ima drsku od pet slojeva, ali na pocetku glave tih pet slojeva prelazi u tri sloja, tako da glava ima samo tri sloja. Ne znam kako su to odradili ali stvarno izgleda fancy i nesalomivo. Bacio sam 55 evra na njega, da bih posle tri udarca zakljucio da je prebrzo za mene i od tada mi stoji u fioci, jer mi zao da ga prodajem za male pare. Cuvacu ga za ukras :D.
Inace Tibhar Defense Plus drvo koje sam platio 25 evra i sa kojim igram vec pola godine mi super odradjuje posao, pa sam nabavio i rezervno :D.
"The dark side of the Force is a pathway to many abilities, some considered to be.. unnatural."
Korisnikov avatar
Vladojica

Pridružio se: 16.02.2011, 13:28
Reket: Tibhar Defense Plus
FH: Joola Phenix
BH: Dr Neubauer Super Block OX

Postod ivan » 04.07.2012, 16:28

evo ga i Cermet je vlasnik fancy drveta. Dakle, da li ti Cermete igras s tim drvetom bolje nego s nekim sporijim i jeftinijim? Pobedjujes li vise ili manje u poredjenju sa jeftinijim drvom? Koliko udaraca koristis?
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Postod Cermet » 04.07.2012, 17:43

Kod mene je situacija prilično komplikovana tako da izbegavam da je pričam jer je ljudi najčešće pogrešno shvataju.

U životu sam probao, najčešće lično kupio (pa posle prodao), preko 20 komada vrlo različitih drveta, i skoro toliko guma (isključivo invertovanih). Dovoljno dugo sam igrao sa svim tim (nekada je za zaključak bilo dovoljno i nekoliko partija), te sam po pitanju zaključaka koje imam prilično radikalan. Međutim, sudeću po atmosferi koja vlada ovde imam utisak da će se ti moji zaključci pogrešno tumačiti, zato neću mnogo da detaljišem (ako želite, to mogu nekada kada se vidimo).

Zato samo u najkraćem:

- Kada sam prvi put uzeo u ruke kvalitetan karbon, rekao sam sebi: nikad više drvo.

- Kada sam prvi put uzeo u ruke ZL, rekao sam sebi: nikad više karbon (o drvetu uopšte i ne razmišljam).

I da odgovorim na pitanje:
ivan je napisao:da li ti Cermete igras s tim drvetom bolje nego s nekim sporijim i jeftinijim?

Odgovor je da, ali je to previše uprošćeno, pravi odgovor je mnogo složeniji i zahteva dublju analizu za koju mislim da ovde ne vlada većinsko raspoloženje.
Cermet

Postod Goran » 04.07.2012, 22:54

Volim osećaj kod drvenih drva, pa kad pukneš lepo onu lopticu osetiš u ruci kako plače :evil:
Kad igram sa karboncem i nemam neku veliku razliku u ruci između prosečnog forhenda i tačka/pljas forhenda

Možda je cela ta anti-vibration priča marketinška izmišljotina da bi se prodalo "nešto novo"?
Ne znam kakav je vaš stav po pitanju vibracije. Zašto bih želeo uopšte da imaš manji osećaj u ruci?
Većina kineza igra sa drvenim.. Xu Xin, Ma Lin, WLQ, Wang Hao, ne znam šta trenutno koristi Ma Long.. Tako da je jedino Jike od ovih što su u prvih 10 na karbonu

Nadam se da nije puno offtopic jer se tiče arylate-carbon, anti-vibro bla bla
Korisnikov avatar
Goran

Pridružio se: 15.10.2011, 02:20
Reket: Butterfly BalsaCarbo X5
FH: Donic Baracuda 2.0
BH: Donic Baracuda 2.0

Postod Cermet » 04.07.2012, 23:48

Apropo vibracija, predlažem ti da uzemš jedno drvo koje ja zovem najveće smeće za udaranje lopte. To je inače jedan od mojih bivših reketa koji potiče iz ere pre nekoliko godina kada sam slušao "stručne", "iskusne", "one koji sve znaju", itd, a zove se Stiga Energy Wood WRB (čuj: Energy, koje li ironije...)

Ti tzv. "znalci" (nadam se da ih nema na ovom forumu, ovde je ipak malo naprednija populacija) su mi predlagali sve i svašta i ja tada (pre desetak godina) totalno neiskusan sam i probao sve i svašta i samo se vezivao u čvor i bacao pare, a uz to dobio i tendinitis od tog đubreta, koji mi je dodatno oblikovao kasniji stav i kriterijum.

Dakle, uzmi Stiga Energy Wood WRB, a ako ga ne nađeš, onda uzmi klasični Stiga Allround Classic WRB (njega ima češće), pa reci da li ti odgovaraju vibracije koje stvaraju ta smešna drvca.

Meni je i dan-danas potpuno neshvatljivo da najveći procenat amaterske populacije igrača stonog tenisa potpuno zanemaruje ogromnu promenu koja se desila uvođenjem novih lopti. Te lopte su mnogo teže i zahtevaju daleko jača drva nego stare, i tek sa njima su ranije neupotrebljivo brza drva kao Mazunov dobila na svom pravom značaju.

E sad, korišćenjem Mazunova otvaraju se novi problemi, svima poznati, osim verovatno Gačiću :), i jasno mi je da osim njega i mnogi drugi uspevaju sa tim problemima sa izađu na kraj. Ja to ne uspevam i zato tražim bolja rešenja, koja i nalazim.
Cermet

Postod Goran » 04.07.2012, 23:56

Svi kinezi gorepomenuti koriste drva na bazi Stiga Offensive. Jedino se razlikuje spoljašnji sloj, koji je opet srodan: koto, rosewood, walnut. Sve tvrdi materijali.
Korisnikov avatar
Goran

Pridružio se: 15.10.2011, 02:20
Reket: Butterfly BalsaCarbo X5
FH: Donic Baracuda 2.0
BH: Donic Baracuda 2.0

Postod ivan » 05.07.2012, 07:32

i to su vrlo savitljiva drva, posto igraju s vrlo tvrdim gumama. Tanka drva s vibracijama. Recimo Offensive classic tako uzasno vibrira da bih ga ja razbio posle dva igranja. Ali je odlicno za spin igru.
Jedini onaj bedni Zhang igra s karbonom i samo blokira i pljaska s bekhenda, antipatican lik.
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Postod Cermet » 05.07.2012, 11:15

To kada hoćeš da im tepaš onda kažeš da su savitljiva (pazi, Offensive classic je još i dobro, ova dva koja sam pomenuo su očaj živi).

Imaš osećaj kao da igraš sa komadom kartona koji će posle dve tačke koje udariš da se raspadne.

Osim toga, kada mi protivnik lupi tačku a ja je blokiram na stolu, vibracije koje mi prođu kroz telo dođu mi do očiju. Odvratno! A i nakon što uz takve muke blokiram tu tačku, ta lopta koju pošaljem je toliko kilava i spora da me nakon nje dočeka nova tačka koja me probije.

Nemojte ta s*anja da mešate sa drvima kao što je Primorac OFF- koji je neuporedivo jači od njih i sasvim solidno drvo.

Sa tim Stiga igračkicama se mogla igrati početnička allround igra i to isključivo sa starim malim loptama, i to je sve. Činjenica da su mnogi (u ono vreme) prelaskom na nove teže lopte zadržali te zezalice od reketa dovoljno govori o tim igračima.

Na žalost tada sam bio totalni početnik, naročito u razmišljanju o reketima, i slušao te "starije", "iskusnije", "koji igraju decenijama" (što je bilo tačno), zbog čega sam dosta propatio i finansijski, i zdravstveno, i igrački.

Sada je srećom druga situacija i postoje mnogo bolji načini da se dođe do potrebnih informacija.
Cermet

PrethodniSledeća

Povratak na Oprema