Tumačenje specifikacija guma i drva

Gume, drva i sva ostala potrebna i nepotrebna oprema.

Re: Tumačenje specifikacija guma i drva

Postod Frakula » 20.11.2016, 15:32

Jovan je napisao:Sada kada znaš šta su gears, throw angle, stifness-i, hardness-i i ostali loh-nes-i :this: , verovatno se mnogo bolje osećaš :D .

Da, baš :)

Jovan je napisao:Pošto si u (ne)prilici takvoj da ne možeš da isprobaš, a mnogo je subjektivnosti u ocenjivanju, zar ne bi bilo najbolje da izneseš na forumu sa kakvim drvetom i gumama si skoro igrao i šta ti je bilo dobro, a šta nije (brzina, kontrola, spin je obično malo u deficitu kod isluženih reketa). Tako bi moglo nešto konkretnije da se zaključi.
Mada, nisi pitao za savet za opremu, već za specifikacije, tako da je možda ono sasvim dovoljno da se sam izboriš sa objašnjenim ... loh-nes-ima :)

Rekete sa kojima sam do sada igrao nikada nisam preterano zagledao. Nije mi ništa značila marka guma ili drveta, jednostavno probam i vidim da li mi odgovara.
Moj stari reket sa kojim sam najduže igrao je kupljen u nekoj prodavnici svega i svačega za bruka malo para (tipa 200 din pre 10+ godina ili tako nešto) i pokazao se iznenađujuće dobro s obzirom na cenu, mnogo bolje od većine pre-made reketa. Mislim da je drvo bilo korišćeno a gume nove, i da su u prodavnici samo želeli da se reše robe, pošto su ubrzo potom zatvorili radnju. Taj reket je imao dobru kontrolu i blok, ali mu je falilo brzine i spina. Mislim da je taj reket nekako "formirao" moju igru.
Moj stil igre je uglavnom kontra napadački, tj igra na i blizu stola (ne volim puno da se krećem ako ne moram :D) sa sečenjem, blokovima i napadom (FH i BH) kad se za to ukaže prilika.
Ono što sam ja za sada laički zaključio je da mi treba 5-slojno tvrđe drvo, guma koja je manje "tacky" sa dosta brzina i sa srednje tvrdim sunđerom ne debljim od 1.8mm. Jel sam bar blizu? :D
Frakula

Pridružio se: 17.11.2016, 06:22

Postod Jovan » 20.11.2016, 19:50

Toplo-hladno? :D
Može biti, ali i ne mora...
Čak bi i drvo od balse moglo da bude kandidat za ovakav način igre. A ono je skoro suprotnih karakteristika po onim "nes-ovima".
I toliko ima mogućih kombinacija, plus šta kome trenutno "leži", ko ima vremena da sve to ispituje i isfilozofira... Opet se svede manje više na pristojan reket srednje brzine za početak, i igra (uz uživanje ko ume, ko ne ume - nek promeni društvo ili sport, mada većina promeni reket :rotfl: , on je uvek krivac za izgubljene setove).
Jovan

Pridružio se: 23.05.2011, 21:13

Postod zokkee » 21.11.2016, 11:18

Cisto da se malo osvrnem na fenomen ''promene reketa'' To je stvar koja se desava cak i u najelitnijem stonom tenisu (EJ - engl. skracenica za ''opremoholicara'' recimo) Ko se seca kako je samo drva i gume menjao Wang Liquin ili Chen Qi a sad recimo Koki Niwa...
Nema broja Cesto se ovde kod nas na takve igrace gleda kao na smesne likove ili otkacene frikove sto je i u skladu sa nasim mentalitetom, da ... Ako neko ima para da preterano trosi na opremu - to je njegova licna stvar, nema to nekog drugog da boli sem ako nije zavidan Ako si pronasao od isprobana 3-4 drveta da nadjes sta ti treba - super za tebe, nema potrebe da trosis extra lovu... Neki ljudi jednostavno vole da isprobaju nove tehnologije i resenja i spremni su da uloze sopstveni novac u to Ako ne odgovara, nije kraj sveta - prodas nekom po nizoj ceni i svi zadovoljni Niko nije naivan da misli da ce samo pobedjivati ako kupi novu opremu Tako nesto nikad nece ni postojati Sa druge strane sto onda svi ne igraju sa tehnologijom i reketima iz 1970. ili starijim? Garantujem da se bar polovina igraca koja je ''verna'' jednom reketu/opremi muci vise nego sto bi trebalo i ima neke poteskoce koje mogu da se lako otklone boljom opremom Svako ima pravo da se postavi kako zeli
Necu ni da spominjem da postoje i ljudi koji skupljaju retka drva, retke serije,oblika drske i daju nenormalne svote novca samo da bi stavili (ne da bi igrali) u svoju vitrinu
Izvinjavam se jos jednom sto uskacem ovako ''na divljaka'', ovo je prica za posebnu temu
Za Frakulu: Povodom tvojih problema/slatkih muka/ovo ili ono 2 su resenja Da imas dosta igraca oko sebe (najbolje klub) i da molis svakog da ti da drvo na 2-3 minuta da udaris koju loptu i isprobas ili da kupujes na nevidjeno (skup sport)
Joola Flame Extreme FL
Joola Rhyzer 48 2.0
Joola Rhyzer 48 2.0
zokkee

Pridružio se: 13.02.2014, 12:26
Reket: Joola Flame Extreme FL
Joola Rhyzer 48 2.0
Joola Rhyzer 48 2.0

Postod Jovan » 21.11.2016, 18:00

Joooj! :D
Šala se odnosila na početnike koji mnogo žele a ne umeju da uživaju u igri (lepo piše tamo). Što bi to nekoga pogađalo?
Svako ima svoju tačku gledišta, samo da se ne pomešaju babe i žabe.
Da ne zbunjujemo našeg Frakulu.
Tačno je - pravo je svakoga da menja opremu koliko mu je volja. Ako uživa u tome, može koliko god hoće i može. :good: Na tome se i zasniva profit savremene stonoteniske industrije. Setimo se cena guma od pre xx godina, sa manjim lopticama od 38 mm (koje su neuporedivo duže trajale) i tako dalje. Da se nisu menjala pravila (pozadina promena je dobro poznata) ne bi morala ni da se menja oprema u tolikoj meri.
I još jedno je tačno: ovo jeste priča za posebnu temu. Jer i Lićin i Čen Ki i Koki mogu da menjaju gume brže nego čarape, jer ih ne plaćaju. Pored toga, njima je to sredstvo za rad i potrošni materijal (normalno, barem do penzije). A "EJ-ing" nema nikakve veze sa elitnim ili najelitnijim stonim tenisom . Naravno, svako može da se time bavi. Možda u svakom igraču čuči po jedan mali EJ-er, samo mu neki ne dozvole da previše poraste, a neki dozvole :D . To je lična stvar.

Da ne odvlačimo od teme, ako treba da diskutujemo o staroj i novoj opremi i tehnologiji, praktičnom znanju i internet znanju, dvominutnom upoznavanju sa reketom i dr, šta stvarno znači izraz EJ, onda da otvorimo nove teme,forumi i služe za takve stvari.
Jovan

Pridružio se: 23.05.2011, 21:13

Postod Frakula » 22.11.2016, 17:18

Jovan je napisao:Toplo-hladno? :D
Može biti, ali i ne mora...
Čak bi i drvo od balse moglo da bude kandidat za ovakav način igre. A ono je skoro suprotnih karakteristika po onim "nes-ovima".
I toliko ima mogućih kombinacija, plus šta kome trenutno "leži", ko ima vremena da sve to ispituje i isfilozofira... Opet se svede manje više na pristojan reket srednje brzine za početak, i igra (uz uživanje ko ume, ko ne ume - nek promeni društvo ili sport, mada većina promeni reket :rotfl: , on je uvek krivac za izgubljene setove).

E sad si me totalno zbunio :D

Ja uživam u tenisu sve dok ne dobijem reket koji udarce za koje znam da su dobri šalje u mrežu ili preko stola. Mada i tu mogu nekako da se prilagodim ako je to samo za sat vremena, ali ne bih baš da kupujem takav reket pa da mu se doveka prilagođavam...
Frakula

Postod Frakula » 22.11.2016, 22:23

Još jedno blic pitanje.

U čemu je fora sa cenama na kupujem prodajem. Evo sad razgledam i vidim nova drva koja koštaju 2 ili 3 puta manje nego što im je "oficijalna" cena. Kako?
Frakula

Postod First » 24.11.2016, 01:56

Nisu originali, ili su cuveni "Madjari" u pitanju.
Korisnikov avatar
First

Pridružio se: 02.03.2011, 01:50
Reket: Drvo: Butterfly Timo Boll Spirit
Gume: Butterfly T05 1.9mm
Butterfly T05fx 1.9mm

Postod Frakula » 24.11.2016, 03:08

First je napisao:Nisu originali, ili su cuveni "Madjari" u pitanju.

Jel to valja? Jel stvarno u Mađarskoj toliko povoljnije?
Frakula

Postod Rale » 24.11.2016, 23:14

Original je original, to je oduvek bilo. Samo,ko garantuje sta je kod nas original? A ovo moze da bude i ovako i onako, kako se zalomi.
Rale

Pridružio se: 26.11.2014, 16:36

Postod zhang jike » 28.11.2016, 16:07

Frakula je napisao:Još jedno blic pitanje.

U čemu je fora sa cenama na kupujem prodajem. Evo sad razgledam i vidim nova drva koja koštaju 2 ili 3 puta manje nego što im je "oficijalna" cena. Kako?

Sve su to kopije, mada ima dobrih kopija, tako kazu....
zhang jike

Pridružio se: 28.05.2012, 15:08
Reket: Daska: Timo Boll Spirit (fl)
Fh: Stiga Calibra Lt Sound (max)
Bh: Stiga Calibra Lt Sound (max)

PrethodniSledeća

Povratak na Oprema