Kako pravilno drzati reket

Generalne teme o stonom tenisu.

Kako pravilno drzati reket

Postod ivan » 25.04.2011, 00:49

Pravilno drzanje je ono koje omogucava dobru kontrolu pri udarcima koje koristite.
Recimo da ste klasican shakehander igrac (shakehand znaci rukovanje; otud naziv tog hvata, ili grip-a, sto bi rekao rus, amer i svabo; ja ga zovem hvat), zamislite da reket ima drsku samo jedan cm dugacku i da treba da igrate sa time. Sto bi rekao jedan bivsi asistent iz fizike Cvetić, 'intuitivno je jasno' da za dobre udarce morate postaviti sto veci deo ruke iza povrsine kojom udarate(zanemarimo za sada kretanje nakon udarca i potencijalno ispadanje reketa kratke drske iz ruke), ili da budem jos precizniji, morate pritiskati reket sto blize centru mase (tezistu).I za forhend i bekhend. U principu skoro isto vazi i kad je reket sa normalnom drskom. Naravno ne mozemo drzati dlan iza centra mase jer je isti prilicno visoko, ali moze prst ili palac da se malo podigne gore. Isto je intuitivno jasno da ne moze jedan hvat biti idealan i za forhend i bekhend jer ne moze veci deo mase ruke biti i sa jedne i sa druge strane. Zato i postoje razliciti hvatovi, ajd da podelimo recimo na neutralni, forhend, bekhend i Bašaneža hvat.
Neutralni hvat bi bio onaj koji omogucava relativno dobre udarce sa obe strane. Forhend hvat je onaj koji je bolji za forhend na stetu bekhenda, sto znaci kaziprst ide blize centru mase, to je recimo ono sto koristi Timo Boll, kod njega je kaziprst poprilicno pomeren nagore kod forhenda. Bekhend hvat omogucava bolju kontrolu, tj bolji pritisak na reket, kod bekhenda, a to se postize pomeranjem palca i korena palca na gore. Basaneza hvat (za one koji ne znaju Basaneza je jedan od igraca u nasim igrackim krugovima) je ekstremni forhend hvat, tj stavljanje kaziprsta i srednjeg prsta na bh gumu, time se postize bolji pritisak na reket kod forhenda, ali po cenu losijeg bekhenda. Koriste to i neki vrhunski profesionalci.
Dakle, koji hvat izabrati zavisi od od stila igre. Vecina ljudi kad prvi put uzme reket usvoji odmah neki hvat i ostaje pri tom zauvek. Ili prilagodi vremenom hvat svojoj igri, sto je svakako bolja varijanta od prilagodjenja igre hvatu, siguran sam da neki i to rade. Poznati nemacki trener Richard Prause savetuje da se uvezba menjanje hvata za bekhend i forhend da bi se uvek optimalno udarala lopta. No, imajmo u vidu da Prause nikad nije bio svetski ni olimpijski prvak, a ni njegovi ucenici. Recimo da bivsi svetski prvak Persson ima prilicno neutralan hvat a zna se da je udarao jako i precizno sa obe strane.
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Re: Kako pravilno drzati reket

Postod Pedja » 25.04.2011, 17:31

Person je zakon!...Neutralni definitivno!
Pedja

Pridružio se: 19.03.2011, 20:56
Reket: Stiga Clipper Wood WRB, gume- fh Rakza 7-max, Bh Dr Neubauer K.O. 2,0 mm

Postod Pljas » 11.05.2011, 09:38

Reket treba drzati cvrsto samo onoliko koliko je potrebno da ne ispadne iz ruke
Pljas na spin hahahahahahha
Korisnikov avatar
Pljas

Pridružio se: 02.03.2011, 23:34
Reket: Drvo:Korbel MagicHand OFF
FH:Super Frendship 729 FX 2mm
BH:Super Frendship 729 FX 1,5mm

Postod djordjestanic » 13.06.2011, 23:34

Ivane svaka cast na entuzijazmu. Pises brate mnogo....

Ali nemoj bas toliko da pises jer to neko moze i da cita i da pomisli da tako i treba.

A kad smo kod Persona, on ima jako specifican hvat koji niko drugi ne koristi tako da ti on u tvojoj teoriji (neutralan) ama bas nista ne pokazuje.
https://www.youtube.com/user/joes021 - puno mečeva veterana i Restlins lige
https://cryptolandscout.com/ - Crypto trading tool for Binance (mojih ruku delo)
https://www.freewebsitestudio.com/ - program za pravljenje web stranica (mojih ruku delo)
Korisnikov avatar
djordjestanic

Pridružio se: 13.06.2011, 22:26

Postod ivan » 14.06.2011, 09:20

hehe, ja naravno pisem samo o mojim iskustvima. Kao sto rekoh, slobodno ti prenesi neko svoje iskustvo...
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Povratak na Opšte teme