Opšte karakteristike guma

Gume, drva i sva ostala potrebna i nepotrebna oprema.

Opšte karakteristike guma

Postod ivan » 23.02.2011, 18:42

Nisam koristio baš puno guma, možda 4-5, ali iz raznih klasa, pa mogu da osetim razliku. Evo otprilike glavnih karakteristika:
- brzina - brzina kojom lopta napušta reket, obično od nje zavisi i dužina pređenog puta pre nego lopta padne na sto )ali i od spina). Veća brzina - nezgodnija lopta za protivnika, ali i češće greške jer će lopta lakše otići preko stola.
- spin - više spina kod topspin udarca - veća verovatnoća da lopta padne u sto jer se skraćuje trajektorija, takođe veća je margina greške kod udarca (i topspin upućen visoko će šasti na sto). Ali i veća osetljivost na dolazne lopte i veća mogućnost greške.
- tvrdoća gume - ovo je tvrdoća gornjeg sloja gume bez sunđera (topsheet). Mekša - lakše se zadaje spin ali je guma osetljivija na dolazni spin. Recimo Mark V ima tvrđi sunđer ali mekanu gumu, pa se njom lako zadaje spin. Sriver ima tvrđi sundjer i tvrđu gumu pa je manje osetljiv na dolazni spin.
- tvrdoća sunđera - što mekši sunđer spin se LAKŠE zadaje, ne znači da ga ima više u odnosu na istu gumu sa tvrđim sunđerom (npr Sriver L i sriver fx). To je mehanički spin koji potiče od obavijanja gume oko loptice. Mekši sunđer će zato više reagovati i kad to nećemo, kod vraćanja servisa recimo. Tvrđi sunđer pokazuje punu snagu kod jakih udaraca, a kod slabih je slabiji od mekog, pa moze biti bolji za kratka vraćanja servisa, kratke pimplove.
- ukupna tvrdoća gume - ovo je ono što je izraženo u katalozima, to je neki opšti osećaj o tvrdoći, neka kombinacija gornja dva, da ne bi kupac mnogo lupao glavu o raznim parametrima. Obično meke imaju višu trajektoriju pa su bolje za spin igru, tvrđe su bolje za udaranje, a srednje su univerzalne (iliti nizašta :D )
- ugao izbacivanja - da li guma izbacuje loptu visoko ili nisko. Recimo Bryce fx baca baš nisko(pa topspinovi ako igrač nije dobro namešten mogu otići u mrežu), Tenergy 05 i Mark V bacaju visoko (pa se treba privići na to kod bloka i drajva, a i topspin vam može neko napasti, kao kinezi Timi Bollu), Mark V GPS i Sriveri srednje. Od toga zavisi ugao reketa s kojim se izvode udarci, stvar navike i ličnog osećaja.
- katapult - da li sunđer daje dodatni impuls osim onoga saopštenog kretanjem reketa i da li taj efekat raste sa snagom udarca. Sto veći katapult biće bolje kod jakog napada ali lošije kod pokušaja da se kratko vrati lopta. T05 ima katapult, bryce fx ima isto, Rakza 7 ima neki mali, Mark V nema.
- hvatljivost/lepljivost - hvatljive(grippy) bi bile evropske (japanske) gume, a lepljive (tacky) kineske. Nisam igrao sa kineskim pa ne mogu da precizno uporedim. Razlika je u principu u zadavanju spina, evropske gumom i sunđerom, a kineske više gumom.
- Širina, gustina, elastičnost i raspored pipaka gume - ovo je već napredna nauka za mene, generalno od toga poprilično zavise karakteristike gume. Ko zna o tome nek dopuni.
- osetljivost gume(bez sunđera) na dolazni spin (reaktivnost) - bitno recimo za blok, lakše je blokirati sa manje reaktivnom gumom. Ali teže i zadati spin prilikom servisa.
- linearnost - da li snaga udarca linearno raste sa brzinom udarca. Uglavnom obrnuto srazmerno katapult efektu.
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Re: Opšte karakteristike guma

Postod filip » 03.03.2011, 06:50

Po meni najbolji sajt za pregled i prikaz karakteristika celokupnog asortimana stonoteniske opreme

www.tabletennisdb.com

Ima maltene sve, plus i misljenja i iskustva drugih korisnika.
Korisnikov avatar
filip

Pridružio se: 27.02.2011, 19:36
Reket: Joola trix fast
fh: t05 2.1
bh: joola express one 2.0

Postod ivan » 03.03.2011, 11:41

Da ti pravo kazem, vec sam par puta kupio neku opremu jer sam citajuci komentare po netu zakljucio da je u pitanju odlican komad opreme po povoljnoj ceni... kakav zez. Jedina pouka koju sam izvukao je da vecinu komentara po netu pisu prodavci opreme... :) Maltene svako drvo ispada brzo sa odlicnom kontrolom, gume lake za igru, sa puno spina...ova Rakza 7 sto sam uzeo recimo nema skoro nikakav spin kod servisa, svako mi kratko odsece topspin servu, vise sam spina imao sa sriverom fx 1.9, ali to neces nigde procitati na netu :)
Recimo kupim prosle godine Waldner Carbon Senso, to ima odlicne komentare, takoreci savrseno drvo...u praksi: los oblik vrata reketa pa zulja ruku, teska glava, suplja drska pa ima vibracije, previse fleksa (za mene) pa je vecina direktnih udaraca neprecizna, lopta ume da odskoci vise nego sto ocekujem (springy). Ipak, dobro je bilo za spinove, u sustini to je drvo za spin igru sa bar dva metra od stola. Za ostalo je lose. Pitam posle na nekom od sajtova, ispade prvo da ga niko ne koristi, cak ni oni koji ga preporucuju toplo, a drugo da su i ostali manje vise svesni nedostataka pa su ga preprodali.

Mislim idem i ja na pomenuti sajt, ima dobru bazu, ali sam dosad naucio da komentare uzimam sa velikom rezervom.
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Postod filip » 03.03.2011, 12:36

Pa naravno, to se podrazumeva. U principu treba skontati par stvari vezanih za uparivanje guma i drveta i sve ce biti ok. U principu ne teba uparivati mekane gume, kineske lepljive gume sa mekanim i laganim drvima, a isto tako ne treba uparivati ni teska, tvrda drva sa teskim tvrdim gumama. I u jednoj i u drugoj situaciji, dobija se poprilicno los reket. U ovoj eri novih guma, bez prelepljivanja, vecina profi igraca je presla na malo laksa drva, zbog povecanja brzine pokreta.
Korisnikov avatar
filip

Pridružio se: 27.02.2011, 19:36
Reket: Joola trix fast
fh: t05 2.1
bh: joola express one 2.0

Postod Pljas » 03.03.2011, 13:24

jel koristio neko visco yasaka gumu, odlicna je za spin
Pljas na spin hahahahahahha
Korisnikov avatar
Pljas