iz Pressa 31.10.11.

Generalne teme o stonom tenisu.

iz Pressa 31.10.11.

Postod scvlada » 31.10.2011, 16:49

Uroš Đurić - TRIBINA
Pingpong
Slika
Tako se to zvalo kad sam bio klinac.
Celuloidne loptice su bile iz Hongkonga i proizvodile su omamljujući zvuk odskakanjem sa drvene table zelenog stola podeljenog na četiri polja pomoću bele uzdužne crte i poprečno postavljene mrežice. Celu magiju dopunjavala su imena tipa Šurbek, Stipančić ili Eržebet Palatinuš.
Mi koji smo rasli sedamdesetih i išli redovno na more, nismo mogli da zaobiđemo ovaj sport ni pod razno. Bio je deo hotelskog inventara, obično u omanjoj sali pokraj zatvorenog bazena i roditelji su muku mučili da nas izbace na dnevno svetlo ne bismo li uhvatili nešto sunca i jodiranog vazduha, što je navodno bila preventiva u okviru borbe sa upalama respiratornih organa, rezervisanih za decu školskog uzrasta tokom predstojeće jeseni i zime. Nema sporta koji toliko kida živce i u sekundi raskida dugogodišnja prijateljstva. Količina psovki i rastrojstva u jedinici vremena najgušća je u igri za zelenim stolom, a gaženje nedužnih loptica i lomljenje reketa deo su folklora. Stoga su istočnjaci oduvek drali, imali su prirodni doping u upražnjavanju čan/zen budističkih metoda samokontrole. Jer to je ključ ove igre - potpuni sklad sa samim sobom - mržnja naspram protivnika ti se olako obije o glavu.
Kao mladiću u najboljim godinama, prekrivenog crno-belim doživljajem sveta oko sebe, nikako nisam uspevao da prepoznam sportski instinkt stonotenisera. Izgledali su mi kao potpuni frikovi. Šurbek je ostavljao utisak mirnog službenika PTT-a (što je po zvanju i bio), koji se nekim čudom zatekao za stolom, s drvenim reketom stranica obloženih gumom u ruci, u borbi na život i smrt protiv troglave nemani, dok je naoko maloletna (što je i bila) Eržebet Palatinuš gotovo statično pokušavala da tu istu neman zamrzne nezainteresovanim pogledom. Svi su bili neke čudne građe - ili premršavi, ili bucmasti, pomalo povijeni, onako nad stolom čak i kifotični, ali kad bi igra počela, sve je izgledalo drugačije, neizvodljivo za običan svet. Ni u jednom sportu ne postoji tako vizuelno očigledna razlika između vrhunskih profesionalaca i amatera. Nehumano je šta sve izvode na tako malom prostoru, sve to deluje potpuno nedostižno, kao da stonoteniski dar pogađa ljude izvan standardnih kategorija.
Protekle zime sam se tokom raspusta zatekao na Fruškoj gori, s ćerkom i prijateljima, u hotelu „Norcev". „Norcev" je proizvod socijalističkog samoupravnog hotelijerstva par ekselans: počev od psihodeličnog akronima (Norcev je skraćenica od Nastavno-obrazovni rekreativni centar Elektroprivrede Vojvodine), do činjenice da se u suterenu nalaze bazen i stonoteniska sala. Kakav je to bio provod, ne mogu da vam opišem rečima. Prvo za doručkom polubajat beli lebac premazan puterom, omlet sa debelo sečenim komadima šunke ili slanim mrvama sira, a mo'š i viršle sa senfom, plus bela kafa na čijoj se površini 'vata kožurica od prevrelog mleka. Pa preko dana obilazak nekog od manastira posle kojeg sledi obilan ručak za padanje u nesvest od dremeža po sobama i onda uveče na pingpong i zenba, da se sagori sve pojedeno. Nema boljeg sporta za nabijanje kondicije i skidanje kilograma od stonog tenisa. Provereno.
Zašto sve ovo pišem? Pa, nekako mi se čini da je skoro nezapaženo prošla vest da je naš čovek, Zemunac, Aleksandar Karakašević, u svojoj trideset i šestoj godini osvojio bronzane medalje u singlu i u dublu na nedavno završenom evropskom prvenstvu za stonotenisere u Poljskoj, što je impresivan uspeh. Da vas podsetim - to je onaj isti čovek koji je tri puta osvajao otvoreno prvenstvo Amerike u singlu i jednom u dublu. Da napravim paralelu - Đoković je u tenisu ove godine prvi put osvojio otvoreno prvenstvo Amerike i to je s razlogom proslavljeno kao senzacionalan rezultat. Fenomen stonog tenisa je i u tome što se rano ulazi u seniorsku konkurenciju i još ako se dugo traje i pri tom rezultatski ne pada, teško je ne iskazati divljenje ovakvom podvigu. I zato - skidam kapu.
scvlada

Pridružio se: 28.03.2011, 16:12
Reket: TBS

Re: iz Pressa 31.10.11.

Postod ivan » 31.10.2011, 17:21

Nije lose, ali za nekoga ko ne igra. Ne pomenu najbolji bekhend sveta?? :nono:
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Postod Vladojica » 31.10.2011, 17:35

A i na slici nije skinuo kapu, iako je u tekstu napomenuo da skida kapu.
"The dark side of the Force is a pathway to many abilities, some considered to be.. unnatural."
Korisnikov avatar
Vladojica

Pridružio se: 16.02.2011, 13:28
Reket: Tibhar Defense Plus
FH: Joola Phenix
BH: Dr Neubauer Super Block OX

Postod zvezdarac » 31.10.2011, 18:03

braćo, baš ste se is**njali u komentarima. Mislim da je članak odličan... Bar je nešto emotinvno i afirmativno napisano o sportu koji mi mnogo volimo...
Kažu da mudrost dolazi s godinama. Sve sam više siguran da godine dolaze same...
Korisnikov avatar
zvezdarac

Pridružio se: 24.03.2011, 21:05
Reket: BTY Matsushita PRO
FH: Victas VS402 Double Extra
BH: TSP Curl P1r

Postod Sale » 31.10.2011, 19:15

Ali brate toooliko usamljeni nismo 8-)
Korisnikov avatar
Sale

Pridružio se: 18.02.2011, 00:04
Reket: tbs
bh 05 1.9
fh 05fx 2.1

Postod djordjestanic » 31.10.2011, 23:44

zvezdarac je napisao:braćo, baš ste se is**njali u komentarima. Mislim da je članak odličan... Bar je nešto emotinvno i afirmativno napisano o sportu koji mi mnogo volimo...

Tačno. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Nemojte svi da ste na kraj srca. Ajde da malo opušteno navijamo za naše i a i da dopustimo da ih i neko drugi hvali....
https://www.youtube.com/user/joes021 - puno mečeva veterana i Restlins lige
https://cryptolandscout.com/ - Crypto trading tool for Binance (mojih ruku delo)
https://www.freewebsitestudio.com/ - program za pravljenje web stranica (mojih ruku delo)
Korisnikov avatar
djordjestanic

Pridružio se: 13.06.2011, 22:26

Postod Pedja » 01.11.2011, 00:05

:good: Odličan članak :thumbsup:
Pedja

Pridružio se: 19.03.2011, 20:56
Reket: Stiga Clipper Wood WRB, gume- fh Rakza 7-max, Bh Dr Neubauer K.O. 2,0 mm

Postod ivan » 01.11.2011, 09:47

pa dobro, priznajem, drago mi je da se neko ko to ne mora, potrudio da popularizuje nas sport.
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Postod bindra » 01.11.2011, 22:39

Konacno neko ko je shvatio razliku izmedju ping ponga i stonog tenisa.
bindra

Pridružio se: 22.03.2011, 23:45
Reket: Nittaku Barwell fleet
Fh Tibhar 1Q 1.9 mm
Bh Tibhar mxp 1.7 mm

Postod djordjestanic » 01.11.2011, 22:41

to je lako. Mi igramo ping pong a oni koji igraju za nove igraju stoni tenis :)
https://www.youtube.com/user/joes021 - puno mečeva veterana i Restlins lige
https://cryptolandscout.com/ - Crypto trading tool for Binance (mojih ruku delo)
https://www.freewebsitestudio.com/ - program za pravljenje web stranica (mojih ruku delo)
Korisnikov avatar
djordjestanic

Pridružio se: 13.06.2011, 22:26

Povratak na Opšte teme