Servis trening

Kako popraviti igru?

Servis trening

Postod First » 14.04.2011, 01:00

Elem, ovo sam ja od danas, dok cekam da se moj ljuti protivnik (moj otac:)) pojavi na mec ;) Elem, ugrabio sam par minuta da malo razgibam ruku i zglobove sa kratkim i dugim servama. Sve sto vam padne na pamet pisite, sugestije, predloge, kritike, pohvale, sve prihvatam...:):)

Korisnikov avatar
First

Pridružio se: 02.03.2011, 01:50
Reket: Drvo: Butterfly Timo Boll Spirit
Gume: Butterfly T05 1.9mm
Butterfly T05fx 1.9mm

Re: Servis trening

Postod ivan » 14.04.2011, 01:24

Hvataj loptu malko nize pa ce ti servis biti nizi i kraci, sto znaci tezi za napasti. U principu svaka serva treba da ima neki cilj, recimo vrlo dugacka serva ima za cilj da dobijas dugacku loptu koju ces onda napasti. Kratka izaziva dropsot, ili dugi pimpl koji se isto moze napasti. Srednja omogucava sve, ali ne tako efikasno, flip nece imati snagu, spince biti slabiji jer je kraci, pimpl ce mahom biti dug pa se moze napasti. Ali sve moraju da budu niske, inace je protivniku lakse da napadne. Bitno je da imas sve pomenute vrste servisa, pozeljno u varijanti sa dve tri vrste rotacije i u dva tri smera. Naravno istim pokretom :D Ok, to vec je komplikovano, prosto imanje raznih vrsta servisa iako nisu istim pokretom ce biti dovoljno za pocetak. Bekhend ti bolje ide jer dajes kracu loptu. Vezbaj da oceses loptu sto tanje, recimo vezbaj servis koji se nakon odskoka kod protivnika vraca na tvoju stranu. Sa tenergijima to bi trebalo da bude ostvarljivo.
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Postod First » 14.04.2011, 02:13

Thanks na savetu ;)
Korisnikov avatar
First

Butterfly T05fx 1.9mm

Postod filip » 14.04.2011, 09:08

Gledaj serve coveka koji ima kanal na youtube-u.. Zove se jamfreddie. Tako ukucaj i doci ces do njih. Da vidis kako jedan amater to moze dobro da nauci, a mozda i nesto pokupis od njega. Posto je meni servis najjaci aspekt igre, mogu ti reci sledece: Ruka se krece odredjenom brzinom u odnosu na telo. Saka se krece u odnosu na telo brzinom koja odgovara zbiru brzine kojom se ruka krece odnosu na telo i brzine kojom se krece saka u odnosu na ruku. Znaci, ako naucis da rotaciju zadajes sto bi rekli iz zgloba, postici ces dosta vecu rotaciju zbog vece brzine kojom se taj deo ruke moze pokrenuti. Sakrivanje rotacije jeste dobro, ali na amaterskom nivou je efikasnije imati sto jace rotirane servise. Zato Nenadovi servisi i prave probleme dobrom delu ljudi. Sa druge strane, servisi nekih ljudi sa kojima sam igrao ovde, me podsecaju kao da su malo kopirali Ljubisu Milosevica. Ljubisini servisi nisu jako rotirani, ali teskoca vracanja tih servi nije u rotaciji, vec u velikoj brzini kojom lopta ide. Imas i par njegovih meceva na youtube-u pa vidi o cemu pricam. Pozzz
Korisnikov avatar
filip

Pridružio se: 27.02.2011, 19:36
Reket: Joola trix fast
fh: t05 2.1
bh: joola express one 2.0

Postod ivan » 14.04.2011, 09:49

Za dobre servise je vrlo bitna koordinacija tela, to se vremenom i treningom razvije. Recimo onaj reverse pendulum servis, nije to tako lako izvesti, treba neka fizika tela malo da se uvezba. Najvaznije je umeti zadati razlicite servise, a kasnije ici na pokrete da se to prikrije ili pojaca. Takodje vezbati pokret celim telom jer je tako jaca rotacija.

Ja recimo imam bas dosta servisa, i cesto uzmem poen na servis (sto direktno, sto kad protivnik vrati lose), ali u principu nikad ne treniram to osim u samom mecu, nekad cak vidim sta igrac za susednim stolom servira pa probam i ja. Cesto mi se desi da danas smislim novi servis oko kog se ljudi bas muce, a vec sutra ne mogu da se setim kako sam to radio, pokusam al ne bude ni blizu, i to me bas nervira. Dodje mi da ih zapisem nekako na papir, samo kad bi postojala neka dobra notacija za to...
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Postod Nenad Ivancev » 14.04.2011, 13:09

filip je napisao:Gledaj serve coveka koji ima kanal na youtube-u.. Zove se jamfreddie. Tako ukucaj i doci ces do njih. Da vidis kako jedan amater to moze dobro da nauci, a mozda i nesto pokupis od njega. Posto je meni servis najjaci aspekt igre, mogu ti reci sledece: Ruka se krece odredjenom brzinom u odnosu na telo. Saka se krece u odnosu na telo brzinom koja odgovara zbiru brzine kojom se ruka krece odnosu na telo i brzine kojom se krece saka u odnosu na ruku. Znaci, ako naucis da rotaciju zadajes sto bi rekli iz zgloba, postici ces dosta vecu rotaciju zbog vece brzine kojom se taj deo ruke moze pokrenuti. Sakrivanje rotacije jeste dobro, ali na amaterskom nivou je efikasnije imati sto jace rotirane servise. Zato Nenadovi servisi i prave probleme dobrom delu ljudi. Sa druge strane, servisi nekih ljudi sa kojima sam igrao ovde, me podsecaju kao da su malo kopirali Ljubisu Milosevica. Ljubisini servisi nisu jako rotirani, ali teskoca vracanja tih servi nije u rotaciji, vec u velikoj brzini kojom lopta ide. Imas i par njegovih meceva na youtube-u pa vidi o cemu pricam. Pozzz

Sva mudrost je u sakrivanju rotacije. Nezavisno od nivoa na kome igras. Tada sami po sebi dolaze 'laki poeni'. Naravno - ako ih poentiras, mada meni bas ne polazi za rukom svaki put ha ha ha :D Laksa opcija je kada ih smeste u mrezu ili van stola.. Onda su/si stvarno lucky :D
Nenad Ivancev

Pridružio se: 13.03.2011, 13:17

Postod filip » 14.04.2011, 13:29

Ma slazem se je za sakrivanje, ali koliko puta mi se desilo da ja sakrivam rotaciju, protivnik ni ne zna sta je to sakrivanje rotacije, a i jednu i drugu i trecu servu mi vraca istim pokretom... E onda zarotiras ko stoka, pa nema lakog vracanja nikako...
Korisnikov avatar
filip

Pridružio se: 27.02.2011, 19:36
Reket: Joola trix fast
fh: t05 2.1
bh: joola express one 2.0

Postod First » 14.04.2011, 18:44

E ovako, prvo da se zahvalim Ivanu i filipu koji su svojim sugestijama pomogli da danas malo vise poradim na svojim servisima i mislim da oni mnogo bolje izgledaju. Prvenstveno sam bacio akcenat na to da idu sto nize, tj. sto blize mrezi, zatim da im dam vecu brzinu i pojacam rotaciju. Mislim da sada oni izgledaju mnogo bolje i dosta su nezgodniji. Inace moram da napomenem, da imam jos par servi, ali ove tri uglavnom koristim u mecevima, s' tim sto menjam ugao pod kojim udaram lopticu, tako da se i u jednoj vrsti serve javlja dosta varijacija. Ako imate jos neki predlog sta bih mogao da poboljsam, promenim, voljan sam da saslusam ;) Hvala jos jednom na ukazanim greskama:) I da ne zaboravim da napomene, da, sto se teoretskog dela tice (vrste i kvaliteti guma, drva i svega ostalog) imam jako puno iskustva, tako da , ako nekome na tom planu treba pomoc, slobodno moze da mi se obrati ;) Nick i na nasim i na stranim forumim koji se bave stoni tenisom mi je First, ko prati, verovatno ce naleteti na neke od njih, ali me slobodno mozete zvati po imenu- Dejan :). U nastavku cu okaciti video sa danasnjeg servis treninga, pa vi slobodno komentarisite.

Korisnikov avatar
First

Butterfly T05fx 1.9mm

Postod ivan » 14.04.2011, 19:47

Evo ti vezba: odserviraj ceo lavor loptica ali tako da ti ni jedna ne spadne sa stola. Znaci da sve ostanu na stolu.
ivan

Postod First » 14.04.2011, 19:55

Hmm, moze mala pomoc kako to da izvedem. Tu bi trebalo mnogo donjeg spina... Jedino da naucim Ghost servu pa da mi se vracaju loptice do mreze :)
Korisnikov avatar
First

Butterfly T05fx 1.9mm

Sledeća

Povratak na Trening