Igrati sa naocarima ili bez?

Generalne teme o stonom tenisu.

Re: Igrati sa naocarima ili bez?

Postod filip » 27.07.2011, 17:27

Ja imam na levom oku -0.75, a na desnom - 0.5. Generalno ne nosim naocare, jer sve sto mi je bitno, vidim jasno. To sto ne mogu na sto metara da procitam neka slova srednje velicine me ne tangira. Probao sam da igram sa naocarama, ali su mi smetale i jednom su mi cak spale sa glave. Dioptrija mi se pojavila zbog blage povrede oka i ne pogorsava se. Zbog kola ih nosim sa sobom, ali ih ne stavljam osim ako ne vidim pandure.
Korisnikov avatar
filip

Pridružio se: 27.02.2011, 19:36
Reket: Joola trix fast
fh: t05 2.1
bh: joola express one 2.0

Postod ivan » 27.07.2011, 17:27

@SCVlada: Ta traka deluje kao dobra stvar, ja se isto dosta znojim. Francuz? Mattenet ili tako nesto, on igra s naocarima i nije los.
Sociva verovatno nisu za mene, ja bih to zaboravio da izvadim iz oka. A sto ne moze sport sa tim tvrdim?
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Postod ivan » 27.07.2011, 17:31

filip je napisao:Ja imam na levom oku -0.75, a na desnom - 0.5. Generalno ne nosim naocare, jer sve sto mi je bitno, vidim jasno. To sto ne mogu na sto metara da procitam neka slova srednje velicine me ne tangira. Probao sam da igram sa naocarama, ali su mi smetale i jednom su mi cak spale sa glave. Dioptrija mi se pojavila zbog blage povrede oka i ne pogorsava se. Zbog kola ih nosim sa sobom, ali ih ne stavljam osim ako ne vidim pandure.

To je priblizno dioptrija kao kod mene. A jel ti se desava da promasis lopticu?
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Postod filip » 27.07.2011, 17:39

Samo prva dva igranja posle duge pauze, sto znaci u zadnjh dve godine uvek :) . Ne promasujem loptu kad sam relativno utreniran, bar ne u toj meri da bi za to mogao da okrivim nesto osim preambicioznog pokusaja...
Korisnikov avatar
filip

Pridružio se: 27.02.2011, 19:36
Reket: Joola trix fast
fh: t05 2.1
bh: joola express one 2.0

Postod scvlada » 27.07.2011, 17:40

Tvrda sočiva su kako im kaže ime od tvdog materijala,ne oblikuju se na krivinu oka nego ispravljaju zakrivljenost i prevode ga u normalno stanje. Meka se nalepe kao mokra krpa po lopti i ne ispravljaju astigmatizam. E sad zaista možda su postigli nešto novo kao što kaže First,nisam upoznat sa tim. Najbolje otići kod oftalmologa i videti šta se može uraditi.
scvlada

Pridružio se: 28.03.2011, 16:12
Reket: TBS

Postod First » 27.07.2011, 18:00

Jesu postigli, garantujem, pa moja sestra nosi vec godinama mekana sociva a ima astigmatizam. Do skoro je bilo da se samo sociva u boji ne mogu nositi ako imas astigmatizam, ali sada mozei to. Ako nekome treba tel. gde ide sestra za mekana sociva, neka se javi.
Korisnikov avatar
First

Pridružio se: 02.03.2011, 01:50
Reket: Drvo: Butterfly Timo Boll Spirit
Gume: Butterfly T05 1.9mm
Butterfly T05fx 1.9mm

Postod ivan » 28.07.2011, 09:36

Sinoc sam igrao sa naocarima (mada samo dva meca, onda sam odustao), drugacije je. Recimo nezgodnije je uhvatiti lopticu koja skakuce pored stola. Sve je malo ostrije pa vise primecujem stvari, moram da razmisljam o necemu sto bih inace ignorisao. Svetla manje smetaju, to je dobro, nekako sijalica deluje manja (meni inace obicno ulicno svetlo kad ga gledam nocu bez naocara ima zrake u nekoliko pravaca, a sa naocarima znatno manje; mozda je to dobar test za astigmatizam, ko vidi zrake nek ide kod ocnog da proveri vid). Tesko mi je da serviram servu sa visokim izbacajem, jer lopta pobegne van naocara pa onda u padu udje u vidno polje naocara, pa primetim da nije tamo gde ocekujem, pa moram da je ganjam. Serve sa malim izbacajem pogadjam (osim sto su previsoke al to je drugi problem :D ), toga sam se najvise plasio da cu da promasujem lopte jer na blizu mi naocare vise smetaju. Malo bolje vidim rotaciju lopte. Ali dolazne lopte mi nekako drugacije idu, cudan odskok, ili ja ranije nisam mogao dobro da vidim tu brzu promenu kretanja pa tek sad vidim, ne znam. Ili protivnici jako udaraju :D Ivica naocara mi stalno u vidnom polju pa nervira. Sve u svemu, ima i prednosti i mana.
ivan

Postod djordjestanic » 28.07.2011, 14:30

E ov je prava tema za mene.

Naočari smetaju strahovito. Par turnira sam izgubio zbog naočara. Izgovori su po meni glupost, ko pobedi bolji je ali kad izgubim jer nisam ni video loptu onda se baš glupo osećam. Meni je najgori odbljesak reflektora od stola. Ako je neki pogrešan upadni ugao ne da ne vidim loptu nego imam belu rupu na stolu.

Pre sam nosio lastiš koji je sprečavao da naočari ne spadnu. To mi je donela sestra iz Amerike. Tada to nisam mogao da nađem ovde pa sam improvizovao. Verovatno sada ima u sportskim radnjama.

Sada nosim mnogo lakše naočare pa me i uši i nos manje bole.

Pre sam nosio i traku oko glave ali samo kada je baš jako toplo. Kad brišem naočare onda to radim sa pamučnom majicom a nikad peškirom.

Inače primetio sam da ja u stvari i ne gledam loptu prilikom kontakta. Zato verovatno i promašujem više nego što bi trebalo. Dobra strana toga je da uvek gledam protivnika i dajem mu loptu na nezgodno mesto.
https://www.youtube.com/user/joes021 - puno mečeva veterana i Restlins lige
https://cryptolandscout.com/ - Crypto trading tool for Binance (mojih ruku delo)
https://www.freewebsitestudio.com/ - program za pravljenje web stranica (mojih ruku delo)
Korisnikov avatar
djordjestanic

Pridružio se: 13.06.2011, 22:26

Postod First » 28.07.2011, 20:15

Ja sam jedini problem imao kad sam igrao u Sparku turnire, jer je odsjaj sa onih butterfly-jevih stolova bio strahovit. Znaci, ako sto nije matiran, vec kao, da tako kazem-staklo, tu zaista postoji problem za nas koji nosimo naocare. Ovako nemam ama bas nikakvih problema, cak ih i ne primecujem na licu. Jedino sto me jako nervira je kad u sred poena osecam da pocinje da mi se niz celo sliva kad znoja i znam da ce mi zavrsiti na staklu pre nego sto se poen zavrsi, e tad poludim. To bi resila traka na celu, ali mi se nesto ne nosi to. Uglavnom gledam da obrisem celo pre poena i sve ok.

E sad, iz svog licnog iskustva, posto naocare nosim vec duze vreme, iako mi dioptrija nije mnogo velika i cak i ne moram da ih nosim stalno, mislim da je kod vas problem jer se niste navikli na njih. Prihvatis to kao tako i sve ok. Svima koji imaju i dalje problem, preporucujem sociva, ili operaciju. Ne vredi se muciti i nervirati oko necega i pri tome i posle duzeg vremena se ne navici na to.

Ivane, to sto ti se razliva boja kad pogledas u neki reflektor, banderu, sta si vec napisao, to ti nije zbog astigmatizma, vec zato sto slabije vidis. Definitivni dokazda taocare moras da nosis, ako zelis da vidis normalno. Dobra stvar je da ti se dioptrija vise nece povecavati, jer se ona povecava do 28-me godine zivota, a losa strana je da ti se zato astigmatizam moze povecati, pa ce slika biti sve krivlja, na zalost. To ce doci vremenom. Nemoj se igrati time, ocisu ozbiljna stvar i probaj da se naviknes na naocare, ako ne, onda ona alternativna resenja sto sam napisao.

Djordje tebe potpuno razumem ako su u pitanju glatki stolovi gde je odsjaj ogroman, tu se loptica jedva vidi. Ako ti se isti problem javlja i kod matiranih stolova, onda vec ne znam sta da te posavetujem...
Korisnikov avatar
First

Pridružio se: 02.03.2011, 01:50
Reket: Drvo: Butterfly Timo Boll Spirit
Gume: Butterfly T05 1.9mm
Butterfly T05fx 1.9mm

Postod ZoranV » 29.07.2011, 09:09

Ja ne vidim sa ovim daljinskim naočarima koje stalno nosim ništa bliže od metar...ali igram još uvek bez njih jer imam problem nalaženja dobrih naočara za igru - da ne spadaju da su lake a velike da nemam veliki prostor pored njih...da ne magle...a i loptica mi je veća bez naočara...
ZoranV

Pridružio se: 07.05.2011, 17:35
Reket: 120+ gume 230+

What is the point of playing safe shots when you can miss with style

PrethodniSledeća

Povratak na Opšte teme