Ni Murinjo nikad nije sutnuo loptu.
Ni Sumaher ne zna da da nasteluje ventile.
Zato Bindra brate, prekoci ovu temu. Neces nista ni bolje ni gore igrati pingic, samo ce te zaboleti glava.
scvlada je napisao:Zanimljiva diskusija.Da je obogatimo pitanjem. Nešto se sam se svojevremeno ineresovao za vetrenjače i hardver i softver koji prikuplja podatke godinu dana da li ih je povoljno graditi.Ono što je mene oduševilo je da se meri i gustina vazduha,vlažnost itd.Nije ista sila vazduha koja gura krila veternjače pri istim brzinama vetra.Ako sam pogrešio ispravite me,ipak sam ja laik za ovo. E pa pitanje je kako relativna vlažnost vazduha utiče na spin, ne na hvatljivost gume ,nego na putanju loptice. Sinoć je kod Davora bilo vlažno ko u sauni.
Naravno od diskusije što reče Pera neću biti pametniji ali eto baš je interesantno kad se ode do takvih sitnica.
ivan je napisao:scvlada je napisao:Zanimljiva diskusija.Da je obogatimo pitanjem. Nešto se sam se svojevremeno ineresovao za vetrenjače i hardver i softver koji prikuplja podatke godinu dana da li ih je povoljno graditi.Ono što je mene oduševilo je da se meri i gustina vazduha,vlažnost itd.Nije ista sila vazduha koja gura krila veternjače pri istim brzinama vetra.Ako sam pogrešio ispravite me,ipak sam ja laik za ovo. E pa pitanje je kako relativna vlažnost vazduha utiče na spin, ne na hvatljivost gume ,nego na putanju loptice. Sinoć je kod Davora bilo vlažno ko u sauni.
Naravno od diskusije što reče Pera neću biti pametniji ali eto baš je interesantno kad se ode do takvih sitnica.
Verovatno utice na viskoznost slojeva vazduha oko loptice, tj na trenje izmedju slojeva, ovako cisto intuitivno mi deluje da povecava otpor, jer bi isti u vodi bio veci nego u vazduhu, a time i u vlaznom vazduhu, onda bi trebalo da spin bude slabiji? Ali nemam nikakve dokaze za ovu insinuaciju...
zvezdarac je napisao:
Mislim da je kod vlažnog vazduha ne mali uticaj vlage iz vazduha na površinski sloj gume na reketu i samu površinu loptice. Mislim da na obe površine dolazi do kondenzacije i da je teže povući ispravan spin, odnodno loptica "proklizava". Količina ometanja je u direktnoj srazmeri sa vlažnošću.
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju