Vrednovanje kvaliteta igraca

Generalne teme o stonom tenisu.

Vrednovanje kvaliteta igraca

Postod filip » 18.05.2011, 17:27

Zanima me na koji nacin clanovi foruma vrednuju kvalitet igre drugih, a i sebe. Naravno posmatrano iz ugla amaterske igre. Da li smatraju da je rezultat jedini ili najbolji pokazatelj ili tu ima jos stvari. Da li smatraju da je nekakav kafanski igrac, koji sa svojom kvarnom igrom redovno pobedjuje nekog ko se trudi da igra relativno pravilno, bolji stonoteniser ili tu ipak ima vise nepoznatih u jednacini? Ja imam svoje misljenje, ali me zanimaju prvo vasa.
Korisnikov avatar
filip

Pridružio se: 27.02.2011, 19:36
Reket: Joola trix fast
fh: t05 2.1
bh: joola express one 2.0

Re: Vrednovanje kvaliteta igraca

Postod ivan » 18.05.2011, 17:54

Ovo je opaka tema...i može doći i do svađe.
Najpre bih rekao svoje mišljenje, da nema kvarnih igraca(ako iskljucimo one koji pljunu u reket pa serviraju iz ruke i tako nesto), ima samo vrsta rotacije koje ne umemo jos uvek da vratimo preko mreže.
Druga bitna cinjenica koju bih istakao, a koja može izazvati oprečne reakcije, je da ocena ipak zavisi od kvaliteta onoga koji ocenjuje. Ima još toga ali treba da krenem na turnir u Višnjicu...
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Postod filip » 18.05.2011, 17:58

Bas zato sam i postavio temu, jer je jako skakljiva za amatere. Za sada se slazem sa tobom.
Korisnikov avatar
filip

Postod ivan » 19.05.2011, 16:34

Igrac je dobar onoliko koliko mu je dobar najlosiji udarac, i to je to. Moze neko da razvije neverovatan smec, ali ako umesto balona dobija samo jako secene niske lopte koje ne vraca...onda ima ozbiljnu rupu.
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Postod filip » 19.05.2011, 17:01

Bas tako. Iskusan igrac ce brzo da vidi sta je mana njegovog protivnika i onda ide samo na to. Cak bi rekao da je na amaterskom nivou, niska, ostra, secena lopta na bekend, najveci problem i da onaj ko samo dobro drzi loptu na stolu, najverovatnije pobedjuje. Ono gde zapravo lezi problem u ovom vrednovanju je kada se dodje ipak do odredjenog stepena igre, koji malo prevazilazi cist amaterizam kako reci ko je bolji. Evo jedna situacija kao primer: Imam dva prijatelja sa kojima sam cesto igrao. Obojica su se malo ozbiljnije takmicili i osvajali nekakve nagrade kad su bili mladji. Prvi me dobije 10:1 u setovima. Grizemo i on i ja, ali je jednostavno toliko bolji da moram da odigram taj jedan vanserijski set da bi ga uzeo jedva. U ostalim setovima bude svega, ali uglavnom bude lagano za njega. Igram protiv drugog prijatelja, od njega izgubim isto 10:1 eventualno ako mi je bas dobar dan 10:2 u setovima. Igraju ta dva prijatelja medjusobno i prvi dobije drugog 10:1, sa ne puno vise muke nego sto je mene dobio. Obojica su stariji i igraju stoni preko 20 godina, tako da iskustvo nije u pitanju. Kako objasniti ovakve stvari u ovom sportu? Da li ga bas zbog ovakvih stvari toliko volimo? Sta mislite?
Korisnikov avatar
filip

Postod Admin » 19.05.2011, 17:08

Igraju Kong Linghui i Waldner 2000-te u finalu i Kong sad pa sad secne iz sve snage (znaci onaj amaterski sec-pimpl sa puno donjeg spina) duboko u Waldnerov bh i ovaj skoro sve u mrezu posalje.
Korisnikov avatar
Admin
Site Admin

Pridružio se: 03.02.2011, 14:00
Reket: Kong Linghui off 7 slojni
fh: Sriver fx 2.1 crvena
bh: Sriver fx 2.1 crna

Postod Torbaja » 20.05.2011, 17:16

Ako vrednujemo kvalitet onda se lako moze reci sta je kvalitetno a sta ne i to je lako. Jer zna se sta je pravilno a to je najcesce i kvalitetno. Ali ako moramo reci ko je bolji, tada misli da je bolji onaj koji pobedjuje (ukoliko igra fer). Ali kvalitet (pravilan trening i vezba) kad tad mora pobediti kvantitet (iskustvo u sopstvenom stilu, amaterskom).
Torbaja

Pridružio se: 08.05.2011, 10:48
Reket: FH Butterfly Tenergy 05
...........Butterfly Grubba Pro
...........BH Butterfly Tenergy 05

Postod Sale » 20.05.2011, 23:53

:| zagolicao si me.Filipe mozda te nisam najbolje razumeo,ali,vezano za onaj tvoj primer,onaj prvi je 10 puta bolji od tebe,a onaj drugi 5,prvi od drugog 10 puta bolji.Gde si ti tu? Cesto igras sa njima i posto su oni bolji od tebe ti bi u igri sa njima trebao da napredujes,ili se ti pre svakog seta sa njima pomiris sa porazom pa se pazis da ne ispadne kako ti je stalo do pobede, razmisljas o lakse podnosljivom porazu.Ne svidja mi se sto samo ,,mislis,, da si bolji,mozda si stvarno bolji, bez obzira na njihovo iskustvo,probaj da izadjes iz navike da gubis, pa im sledeci put uzmi po 3 seta,matematikom ces ih skoro stici a i prijace ti,oni mozda zbog sujete i navike da te deru pojacaju tempo,a ti bez straha teraj svoju igru. pozdrav zivo me zanima napredak u igri , 8-) ono bar zbog Valdnera.
Korisnikov avatar
Sale

Pridružio se: 18.02.2011, 00:04
Reket: tbs
bh 05 1.9
fh 05fx 2.1

Postod filip » 21.05.2011, 00:30

Ma nije to problem, njih dvojica su stvarno dobri. Ovaj prvi pogotovo, uz malo treninga bi verovatno dobijao sa lakocom ovaj prosek u super ligi. Evo jedan drugi primer: imam prijatelja koji je ceo zivot igrao basket i on je sa svojom ekipom osvajao turnire po inostranstvu. Znaci na street ball turnir se prijavi 100 ekipa iz cele evrope i njih trojica ga osvoje. Da se razumemo u tehnickom smislu, nijedan od njih nije neki igrac. Niti imaju neke finte, niti su preterano brzi. U tom smislu su samo solidni. Tu je ovaj moj prijatelj glavni u ekipi, a evo i zasto. Covek ima takav sportski mozak, da je to neverovatno. Toliko je pronicljiv u kvalitete i mane protivnika, da oni kao ekipa takticki pojedu sve ostale. Tako ti on pre par godina pocne malo da pika stoni (igrao je malo sa drustvom kao klinac, ali nista preterano). Provali koliko toliko osnovne udarce i u roku od par meseci pocne da dobija ljude koji ceo zivot rekreativno igraju. Kad bi ga video sa strane rekao bi da nema pojma, ali kad stanes sa njim za sto, brzina kojom on razmislja kako da igra protiv tebe je stvarno neverovatna. I to je ono sto hocu da naglasim: iskustvo takmicenja od malih nogu je nezamenjivo, jer se sve decije bolesti vezane za meceve prevazidju dok si dete. Ja znam da sam sposoban da odigram neverovatno dobro jer sam na jednom turniru izgubio jedva od bivseg superligasa 3:2, a on je u sledecem kolu dobio Radonjica iz zvezde. Jeste da je to bio neki apsolutni max, ali neverovatno je kad za malo pobedis nekog ko je maltene profesionalac. Otprilike vidis sta bi mogao da radis i napalis se, ali sa druge strane je to nerealno, jer se od toga ne zivi. Mislim da je koncentracija ubedljivo najbitnija stvar u bilo cemu sto radis, pa je tako i u stonom. Uvek se setim kad sam jednom prilikom prisustvovao Kalinicevom treningu i kad je rekao da kvarni zubi smanjuju 2 poena u setu izmedju priblizno jednakih protivnika. Zato sto skracuje vreme koje mozes u kontinuitetu da budes skoncentrisan. Ocekujem posle ovoga da svi zapale kod zubara :)
Korisnikov avatar
filip

Postod First » 21.05.2011, 00:40

A sad su meni jasne neke stvari...... :-D :-D :-D Hahaha
Korisnikov avatar
First

Pridružio se: 02.03.2011, 01:50