MAESTRO - Creative Template Designer - Program za izradu Joo

Teme koje ne spadaju striktno u gore navedene forume.

Re: MAESTRO - Creative Template Designer - Program za izradu

Postod Vladojica » 03.04.2012, 00:03

ivan je napisao:IT sektor u Novom Sadu mozda zaradi vise nego svi malinari, ali mozda ne vise od izvoznika malina na svetsko trziste, mislite o tome ;)

Ostroumno :D
"The dark side of the Force is a pathway to many abilities, some considered to be.. unnatural."
Korisnikov avatar
Vladojica

Pridružio se: 16.02.2011, 13:28
Reket: Tibhar Defense Plus
FH: Joola Phenix
BH: Dr Neubauer Super Block OX

Postod djordjestanic » 03.04.2012, 13:05

IT zaradi više i od malinara i iod izvoznika malina na svetsko tržište

Cifre su veoma ozbiljne.

U svakom slučaju ne bi se ja odrekao dobrog i prilično lakog života da bi robijao kao sada a da za to nema (valjda će biti) vrlo dobre kompenzacije.

Ne postoji oblast u privredi koja toliko brzo u puno vraća novac kao što je IT.
https://www.youtube.com/user/joes021 - puno mečeva veterana i Restlins lige
https://cryptolandscout.com/ - Crypto trading tool for Binance (mojih ruku delo)
https://www.freewebsitestudio.com/ - program za pravljenje web stranica (mojih ruku delo)
Korisnikov avatar
djordjestanic

Pridružio se: 13.06.2011, 22:26

Postod scvlada » 03.04.2012, 13:26

Ivan
Jer malinar obicno ne trazi kupca u inostranstvu preko interneta, kao sto moze programer, nego sve proda obliznjoj zadruzi po malim cenama, jer i ne zna da moze drugacije.

Drž se ti Ivane IT sektora o ovom drugom nemaš pojma ali ni malo.Pričaš gluposti kad moram tako reći. :banghead:
scvlada

Pridružio se: 28.03.2011, 16:12
Reket: TBS

Postod ivan » 03.04.2012, 15:23

O izvoznom poslu ne znam nista to je tacno, ali maline sam brao nekoliko godina, doduse kad sam bio mali. Moguce da pricam gluposti, ali ajde objasni gde gresim, ja samo hocu da saznam istinu, spreman sam i da ispadnem glup. Malina ima cenu na svetskom trzistu, programiranje ima, programeri zarade, malinari dobiju nesto malo sa nekoliko meseci zakasnjenja, od toga deo u djubrivu.
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Postod scvlada » 03.04.2012, 16:05

Ivan ! Nije mi jasno koju istinu tražiš :scratch: ?
Đorđe kao autentični pripadnik IT sektora ti je potvrdio informaciju a ti hoćeš još.Kaže čovek da se zarađuje dosta,ja sam to čuo na skroz drugom mestu .Nije tema za priču o poljoprivredi pa ću samo kratko, ali samo ovo kad bi uspeo da objasniš nastavio bih dalje.
Jer malinar obicno ne trazi kupca u inostranstvu preko interneta, kao sto moze programer, nego sve proda obliznjoj zadruzi po malim cenama, jer i ne zna da moze drugacije.

Razmisli samo da si uporedio kakva dva proizvoda,kakva je prosečna veličina malinjaka u Srbiji,koliki je to rod a koliku količinu kupci u inostranstvu zahtevaju i uopšte se udostoje da razgovaraju o kupovini.Onda dozvole,izvozne,sertifikati (pošto se radi o hrani) ,kontrole herbicida.... I tako to uporedi sa jednim softverom koji jednim klikom miša već u Indiji ili Maroku.Poenta niko u inostranstvu neće da kupuje male količine maline ,95% proizvođača su iz te kategorije. Zato se i osnivaju zadruge da bi one nastupale ka kupcima... Inače se jedan naš seljak obratio Briselu zbog spora oko malina ,otkupljivača i države i oni su mu pomogli da nađe kupca u Austriji direktno.E to ti je sad aktuelno.Mali je problem što Austrijski kupac potražuje malina više nego što čitava Srbija proizvodi :bye:
scvlada

Postod scvlada » 03.04.2012, 16:10

I briši ovaj deo naš,da ne kvarimo čoveku temu.
scvlada

Postod ivan » 03.04.2012, 17:11

ne moze, tvrdis da pricam gluposti, sad mora da rascistimo. Svaki deo moje recenice je na mestu, nego ti malo prebukvalno shvatas. Ja uopste nisam rekao da konkretan mali malinar treba da trazi kupca preko interneta(to bi bio uzaludan posao svakako), vec da obicno nema tu mogucnost koju programer ima, pa tako ni ne moze da dobije dobru cenu za svoj proizvod, jer nema izbor. Da nema interneta, i mi programeri bi smo radili samo za lokalne firme pa bismo mnogo manje zaradjivali. Malinar uglavnom i proda svu robu zadruzi i to po ceni koju drzava ponudi, kolko god se bunio. A i da dobije par dinara vise po kili nakon dugih strajkova i blokada, to je opet premalo. Ali neki veci broj malih malinara bi svakako imao kolicinu koju bi neko iz inostranstva kupio, tu se vec otvaraju neke mogucnosti. Pogotovo ako ti austrijanci jedu toliko malina.
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Postod djordjestanic » 03.04.2012, 17:25

Pa nije baš ni tako.

Naši seljaci su više puta bili izigrani od strane države.

Onda su se pojavili neki oblici udruživanja različiti od onog uobičajenog koji ima naziv "Zadruga".

Jedan od novih oblika odruživanja zove se "Klaster".

Postoji klaster proizvođača voća. Voće se doprema u hladnjaču, skladišti a potom i izvozi na strano tržište. Taj klaster je imao odlične rezultate dok sam ja to pratio i svu svoju prouvodnju je izvozio. Dakle, bio je 100% izvoz. Znam zasigurno da su Rusi potraživali i mnogo više ali da naši nisu mogli da izvezu toliko, tj. da proizvedu toliko voća.

Sa druge strane gomila seljaka je ostala bez novca ali i bez svojih plodova jer su ih opljačkali razni mešetari koji su bili posrednici sa inostranstvom.

Ovo su samo neka zapažanja. Ima svačega...

P.S.

Ovo sam napisao pre početka vaše rasprave ali nisam kliknuo send...
https://www.youtube.com/user/joes021 - puno mečeva veterana i Restlins lige
https://cryptolandscout.com/ - Crypto trading tool for Binance (mojih ruku delo)
https://www.freewebsitestudio.com/ - program za pravljenje web stranica (mojih ruku delo)
Korisnikov avatar
djordjestanic

Pridružio se: 13.06.2011, 22:26

Postod scvlada » 03.04.2012, 17:40

Ajde dobro.
Šta si mislio da kažeš a šta si rekao su dve različite stvari!
Kako si mislio da ne zna da može drugačije. Kako to drugačije može.Lepo si popljuvao malinare da se ne trude da nadju kupca pomoću mreže i ne znaju da mogu a sad se pereš.Jel ti čitaš šta si prvo napisao. Možda misliš to drugačije preko neta da mogu da nadju kupca zvuči ovako.Domaćica u Americi pravi tortu treba joj 50 malina, ja se iz Loznice javim netom,spakujem joj poštom i pošaljem? Da je malina kao softver to bi i moglo jednim klikom miša stvorilo bi joj se 50 svežih tek ubranih malina.
Tvoj drugi post ima smisla ali kao što rekoh pereš se. A možda sam ja malo bukvalista.
scvlada

Postod ivan » 03.04.2012, 18:48

pa svako je svestan da bi roba mogla da se bolje proda u inostranstvu bez da se ide preko drzave, samo sto se to ne sprovede u praksu vec jednom? Moji prijatelji iz Arilja, inace proizvodjaci maline, se stalno zale, stalno neke bune tamo u vezi otkupne cene malina. Kako je moguce da Arilje kao malinarski kraj to ne moze da razesi?? Mozda su i probali nekad, mozda su se opekli, mozda su ih mesetari prevarili, pa se pokajali, uglavnom sada, sa stanovista prosecnog malinara, on ne zna da moze drugacije (a da uspe). Znaci ne da mu ni napamet nije to palo, nego da u sadsnjim okolnostima ne zna kako bi to izveo. Eto to sam hteo da kazem. Ako si gore hteo da istaknes crveni deo teksta, onda je to cupanje iz konteksta. Zato jer si propustio deo 'nego sve proda zadruzi po malim cenama' na sta se 'jer i ne zna da moze drugacije' odnosi.
Ovi klasteri sto je Stanic pomenuo, ne znam jel to neka drzavna tvorevina kao neki restajling zadruge, ili nesto iz privatne inicijative, ako jeste, onda je znaci moguce jos neko resenje, a to sto posrednici varaju, pa to je jos jedan razlog sto ljudi i ne znaju da moze drugacije nego se uzdaju u pro(ne)verene vrednosti - zadruge. Nek postave posrednike koji nisu varalice pa ce moci.
ivan

PrethodniSledeća

Povratak na Ostalo