Pravljenje robota?

Gume, drva i sva ostala potrebna i nepotrebna oprema.

Re: Trening sa robotom?

Postod kinezp » 10.02.2012, 13:18

Izvinite nisam se predstavio.
Ja sam Nebojsa iz Valjeva i igram stoni tenis rekreativno 3 do 4 puta nedeljno u stk Borac Valjevo
kinezp

Pridružio se: 09.02.2012, 13:29
Reket: TSP balsa all+
Joola x-tra 2.0 fh i bh

Postod ivan » 10.02.2012, 14:28

Dobrodosao Nebojsa, jel to onaj klub gde igra Ceca Jovanovic?
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Postod el_principal » 11.02.2012, 14:31

spiral je napisao:Cetvrti dan. Evo kako to izgleda sada. Samo jedna greska, moram da priblizim levak delu koji izbacuje loptice da bi feed bio bolji. Sutra i to resavam, prekosutra kontrolu, naksutra postolje i bice "Asta la vista", posto vise lici na rucni top nego na robota za TT.

Prijatelju,svaka cast i respect za ovo...samo kad vec vidim da imas volje za te stvari,imam jedan mnogo bolji,jednostavniji i funkcionalniji prijedlog za tebe... Zapravo izbacivac ovog robota radi na istom principu kao i tvoj,samo je dovodjenje loptica mnogo mnogo jednostavnije od tvoga..nema klipova,nije toliko velik,i moze se kontrolisati brzina izbacivanja loptica u minuti,jednostavnim potenciomettrom...evo ti link od jednog primjera,a lik koji je ovo izbacio,msm na njegovom accauntu na youtubu se nalazi jos mnostvo videa u kojim odlicno objasnjava sve,kako je ovo napravljeno,kako radi i to.. Predlazem i tebi i svakom drugom da pokusa ovo napraviti...cijena ulaganja je zaista mala...koliko vam treba novca za 2-3 elektromotora jednosmjerne struje..ja mislim ne mnogo...ostale stvari koje trebaju se mogu naci u kucnoj upotreebi...za sve oni koji se odluce na ovaj podvig, nek im je sa srecom ;)

http://www.youtube.com/watch?v=fBapyc8X ... er&list=UL

Veliki pozz :D
el_principal

Pridružio se: 05.07.2011, 09:51

Postod kinezp » 11.02.2012, 18:19

ivan je napisao:Dobrodosao Nebojsa, jel to onaj klub gde igra Ceca Jovanovic?

Da ,tu je nas Ceca
"PRINCIPAL" svidja mi se ona makina na baterije.
kinezp

Joola x-tra 2.0 fh i bh

Postod spiral » 11.02.2012, 19:42

@el_principal
E svaka cast ovom za ideju. Ne znam da li sam objavio ovde, ali robota jesam zavrsio i radi sve kako treba, samo sto sada znam neke stvari pa bih mogao sve to bolje da odradim.
Za "obicnim potenciometrom" veruj mi, svaki elektronicar/energeticar bi ti rekao da to nikako nije tako jednostavno. Ja sam probao kontrolom preko AN662 i nije mogao da vuce dovoljno A, tako da jedino resenje je preko pwd.
U svakom slucaju, da prodje ovo vreme pa radim v2.
Korisnikov avatar
spiral

Pridružio se: 26.06.2011, 08:49
Reket: TBS+Tenergy05 FH 2.1 + Sriver G3 FX BH 1.9
Joola Chen Def + 755 + LKT XP Pro

Postod kinezp » 12.02.2012, 19:50

SPIRAl upravu si nije uposte ovo macij kasalj .Vidim da si zastao tamo gde i ja tj na kontroli br.obrtaja jednosmernih motora.Najgora je ova elektronika tu ima toliko problema.Ja trenutno vrsim kontrolu br obrtaja na jednosmernim motorima tako sto potenciometrom regulisem napon naizmenicne struje pre nego dodje u transformator. time dobijam regulaciju brzine sa proporcijalnim padom snage motora.Ali snaga mi i ne treba.Medjutim to onda mnogo komplikuje proizvodnju

Sada imam nove ideje za taj problem pa ako se pokaze dobro javicu ti .
kinezp

Joola x-tra 2.0 fh i bh

Postod kinezp » 12.02.2012, 19:51

Evo nekih slika moje probne verzije robota.Trenutno u ovakvom stanju moze da izbacuje loptice sa gornjom.donjom i postranicnom rotacijom razlicitog intenziteta spina i brzine kao i da sm sebe puni lopticama.Brzina i spin se regulisu na onom leptir srafu,a vrsta rotacije okretanjem glave koja ispaljuje lopticu.

Sad bi ste rekli :"u pa super to je profi masina"ali nije tako vec daleko od toga.U stvari sve mora rucno i posebno da se steluje i spin i rotacija i br loptica u minutu i jos nesto pocne da zeza itd.Tako da to oduzima mnogo vremena i pomalo nervira.Ali sve u svemu moze da se vezba sa ovim cudom.

Naime kao sto vidite ovo vise lici na nekog osmog putnika nego na robota.Ali napominjem da je glava robota sklepana na brzinu i od materijala koji sam imao pri ruci samo da vidim da li ce moci da izbacuje loptice.Kad ono moze,pa onda nabudzim onu korpu za loptice,tj.za otpatke,pa regulator obrtaja.Tako sad stoji vec 3 meseca jer to je moflo na brzinu.Sad narucujem neke el.delove pa pravim iz pocetka al da valja ,sa svim rotacijama, samo punjenjem,i regulatorom sva 4 motora.

Usput pogledajte marku mog stola za stoni tenis,nije da se hvalim, al moj je.
kinezp

Joola x-tra 2.0 fh i bh

Postod ivan » 12.02.2012, 20:59

jos samo da okacis te slike...
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Postod kinezp » 12.02.2012, 21:06

evo i slika
Prikačeni fajlovi
IMG_6898.JPG
Glava robota
IMG_6898.JPG (146.83 KiB) Pogledano 2847 puta
IMG_6899.JPG
korpa odakle se glava snabdeva lopticama
IMG_6899.JPG (206.42 KiB) Pogledano 2847 puta
IMG_6901.JPG
Probna verzija
IMG_6901.JPG (158.5 KiB) Pogledano 2847 puta
kinezp

Joola x-tra 2.0 fh i bh

Postod el_principal » 13.02.2012, 15:21

spiral je napisao:@el_principal
E svaka cast ovom za ideju. Ne znam da li sam objavio ovde, ali robota jesam zavrsio i radi sve kako treba, samo sto sada znam neke stvari pa bih mogao sve to bolje da odradim.
Za "obicnim potenciometrom" veruj mi, svaki elektronicar/energeticar bi ti rekao da to nikako nije tako jednostavno. Ja sam probao kontrolom preko AN662 i nije mogao da vuce dovoljno A, tako da jedino resenje je preko pwd.
U svakom slucaju, da prodje ovo vreme pa radim v2.

Ma drug moj najlaksi nacin za pronalazak potenciometra je stari pokvareni usisivac...svakki na sebi posjeduje po jedna potenciometar... ;)
el_principal

Pridružio se: 05.07.2011, 09:51

PrethodniSledeća

Povratak na Oprema