Short Pips

Gume, drva i sva ostala potrebna i nepotrebna oprema.

Re: Short Pips

Postod djordjestanic » 07.12.2011, 15:08

Kako nisi?

Pa igrao si sa jednim koji bi bio zabranjen da si se pojavio na nekom pravom turniru... Ili bolje rečeno da si naleteo na pravog sudiju... Što je objektivno doduše jako retko....
https://www.youtube.com/user/joes021 - puno mečeva veterana i Restlins lige
https://cryptolandscout.com/ - Crypto trading tool for Binance (mojih ruku delo)
https://www.freewebsitestudio.com/ - program za pravljenje web stranica (mojih ruku delo)
Korisnikov avatar
djordjestanic
 
Postovi: 1700
Pridružio se: 13.06.2011, 22:26
Lokacija: Novi Sad, Serbia

Re: Short Pips

Postod LucicNS » 07.12.2011, 16:40

Igrao sam sa Butterfly super anti spinom par meseci. To zabranjeno?
LucicNS
 
Postovi: 514
Pridružio se: 01.08.2011, 21:08
Lokacija: Novi Sad
Reket: Drvo: TTS Tesla OFF++
FH: Butterfly Tenergy 05 max
BH: Donic Pirahna 0X

Re: Short Pips

Postod djordjestanic » 07.12.2011, 17:23

Zabranjena je obrada tog ili bilo kog drugog antispina ili bilo koje druge gume.

Guma mora da bude sa karakteristikama koje nisu menjanje termičkim, fizičkim, hemijskim ili bilo kojim drugim putem. Ovo imaš u pravilima stonog tenisa.

Taj originalni antispin je vrlo jednostavan za igrati protiv njega. On "originalan" nije zabranjen. On "dorađen" je itekako zabranjen.

Kada ga je Sale obradio, on se ponašao kao reverse trava sa tim da je davao čak i više donje rotacije na štopu spina. Mana mu je bila što je efekat slabio posle svakog treninga tako da posle 5-10 treninga opet bi postao "normalan" antispin.

Tako se i desilo da su neki igrači uzeli taj antispin od Saleta a posle su mu ga vratili jer nije radio ono što je trebao :)

Uostalom, tako i svi koji peku trave igraju sa zabranjenim gumama. Ako provučeš rukom kroz zupce i nema otpora već prsti samo skliznu to je siguran znak da je pečena a samim tim i NELEGALNA.

Prednost trave je da zadržava reverse i ostala "blesava" svojstva dorade pa se zato i mnogo više koristi nego antispin. Zato sada i ima toliko igrača koji igraju blizu stolu a imaju travu (uvek kratku a vrlo često OX a skoro uvek sa barem nekim reverse svojstvima) kao što je tvoja akadi l2 ili tsp curl p1r i slične druge "nojbauerske" gume.

Igranje sa ovakvim gumama uopšte nije jednostavno i treba promeniti sve navike koje je čovek stekao igrajući sa beksajdima.

Što se mene tiče ja bih dozvolio APSOLUTNO SVE MOGUĆE MODIFIKACIJE na gumama. Nikad nisam rekao da me je guma pobedila. Uvek pobedi onaj koji igra sa tom gumom.

Međutim to ne ide na ruke ITTF-u pa se oni ugrađuju sa licencama i dozvolama.
https://www.youtube.com/user/joes021 - puno mečeva veterana i Restlins lige
https://cryptolandscout.com/ - Crypto trading tool for Binance (mojih ruku delo)
https://www.freewebsitestudio.com/ - program za pravljenje web stranica (mojih ruku delo)
Korisnikov avatar
djordjestanic
 
Postovi: 1700
Pridružio se: 13.06.2011, 22:26
Lokacija: Novi Sad, Serbia

Re: Short Pips

Postod scvlada » 03.02.2012, 20:29

Probao bi malo na forhendu short pips ,pa šta mi preporučujete. Vidim ovde razne http://www.tabletennisdb.com/top-pips/speed-desc.html pa ako neko ima iskustva i predloge nek kaže neku preporuku.
scvlada
 
Postovi: 726
Pridružio se: 28.03.2011, 16:12
Reket: TBS

Re: Short Pips

Postod First » 03.02.2012, 21:22

Vlado ja od nedavno igram i na FH i na BH sa Butterfly Challenger Attack-om (soft) i baš sam zadovoljan. Naravno, još uvek traje period privikavanja, ali definitivno mi prija promena posle dugo vremena igranja sa brzim gumama max debljine. Imam osečaj da sada mogu sve da stignem i stavim na sto. Ovo su ti short pips gume koje daju najbolju rotaciju, tako da i fh i bh spin je jako dobat, vrlo su brze i period privikavanja ne traje dugo. Naravno, sa njima možeš igrati isto kao i sa normalnim gumama, samo što još možeš češće ubacivati ravne udarce, jer protivniku ide lopta koja propada i često njegov udarac završi na mreži. Igrao sam još sa Friendship 802-om, isto soft, medjutim vrlo je nekvalitetno odradjena. Već posle dva igranja je guma počela da se odvaja od sundjera, nisam mogao da verujem kad sam video. Zubci su mnogo krući i dosta je sporija od challengera. Challenger ima sve što mi treba, brzina, spin i kontrola. Još je nov i razradjujem ga, tako da će davati još čudnije putanje loptica kad pipci još malo omekšaju, mada i sada loptice dosta propadaju. Ali, uvek ima ono ali. Koliko smeta prtivniku, toliko sve to može i tebi praviti problem, ako ti ne leži igranje softom. Dao sam par drugarima da probaju da igraju njim i oni nisu mogli da se snadju, dok meni ide sjano, a igram tek nekih dve nedelje njima.
Korisnikov avatar
First
 
Postovi: 1395
Pridružio se: 02.03.2011, 01:50
Lokacija: Beograd
Reket: Drvo: Butterfly Timo Boll Spirit
Gume: Butterfly T05 1.9mm
Butterfly T05fx 1.9mm

Re: Short Pips

Postod scvlada » 03.02.2012, 22:20

Dobar je nesumnjivo challenger ,probao sam sa njim jednom.Meni je u stvari sem pimpla najveći problem štop kod short pipsa.Pogotovo što je to na forhendu i navikao sam na jedan način a ovde ne mogu da dam aktivni blok. Ja umesto da odštopam duboko u bekend loptica padne negde na sredinu bekenda i pljas ,ko ima brze noge.No, vežba ispravlja sve ,kad može He Zhi Wen i naš Glavaški, mogu i ja malo da vežbam.Ovo su moja iskustva a igrao sam samo dva puta u životu sa softom :oops: ,što je ispod svakog minimuma da bi davao neke zaključke. :confused:
Pitanje još jedno koja je najveća prednost tzv softa.Ta da daje protivniku lopte koje vuku na dole ili ta da može češće da se napadne rezana lopta.Sve ima svoje mane i prednosti.Sad smo kod prednosti.O manama kad budem igrao jedno 3 meseca sa njim. I da najviše sam se ispaljivao kada sam pokušavao da lopticu udarim u padu ,metar od stola,zakucavao sam je u mrežu.
scvlada
 
Postovi: 726
Pridružio se: 28.03.2011, 16:12
Reket: TBS

Re: Short Pips

Postod Vladojica » 03.02.2012, 22:50

Ja sam malo igrao sa softom 802-40 (jeftin i hvaljen), i meni se cini da je sa softom teze igrati nego sa obicnom gumom generalno. Kad hoces da zarezes, ne mozes to da uradis posteno, nego ti je lakse da napadnes bekspin, tj da dodas na postojecu rotaciju, tj. moras tako, jer ne mozes da zarezes. Kod forhend napada nedostaje top spin da lopticu spusti na sto, pa loptica moze da produzi pravo i ode preko stola. Ako zakasnis i udaris loptu u padu, zavrsice u mrezi. Mora da se ima dobar tajming, tj. moras da potrefis tacan ugao reketa i visinu na kojoj ces da udaris lopticu, dok je jos iznad mreze, jer moras da udaris ravno, ako zakasnis, ne mozes to da kompenzujes spinom kao kod obicne gume. Jednostavno, barem meni se cini da sa SP na FH imas manju raznovrsnost udaraca, a to malo izbora u udarcima koji ti preostane, moras da naucis perfektno ili ces mnogo gresiti.
I tako. Ne mogu da verujem da ja pisem savet scvladi :D
"The dark side of the Force is a pathway to many abilities, some considered to be.. unnatural."
Korisnikov avatar
Vladojica
 
Postovi: 2015
Pridružio se: 16.02.2011, 13:28
Lokacija: Beograd
Reket: Tibhar Defense Plus
FH: Joola Phenix
BH: Dr Neubauer Super Block OX

Re: Short Pips

Postod First » 03.02.2012, 22:56

Pa soft ima par prednosti, barem one koje sam ja uspeo da skontam za ovo kratko vreme. Prvo, mnogo se lakše primaju serve, guma nije toliko osetljiva na spin. Kraće serve, kada loptica pada bliže mreži, sa gornjom ili postraničnom rotacijom možeš da vratiš ravnim udarcem, otvoriš reket i loptica sigurno propada. Isto je i u igri, najviše volim kad mi protivnik da kraću loptu, sa ili bez rotacije, samo je ravno gurnem ili udarim, ali vrlo oštro, tako da je jedina šansa da tu lopticu prtivnik spinuje i to visoko rotiranim, inače loptica završava u mreži. Mnogi nisu spremni na igru protiv softa i misle da će je isto vratiti kao da sam im gurnuo običnom gumom i zato i završi loptica u mreži. Dakle pored lakšeg prijema serve, korišćenja ravnih udaraca kada god se ukaže prilika (jer je to glavna prednost softa, pošto tada loptica najviše propada), soft pruža vrlo aktivnu, napadačku igru blizu stola. Ovo je posebno bitno za mene, jer igram napadački, vrlo jako udaram,a krećem se k'o baba, gotovo da me mrzi da se pomerim, dok ne prigusti u meču. Soft mi pomaže da ne moram toliko da se krećem, ali zato moram da imam brze reflekse i da sve napadam, što mi opet odgovara. Jedinu manu koju sam za sada otkrio je da se reket mora malo više otvoriti prilikom udaraca, nego sa klasičnim gumama. Ali skoro da sam se navikao na to. Štop je komplikovaniji nego sa invertovanim gumama, jer ga moraš zatvoriti i nije dovoljno samo da postaviš reket, već moraš dodati i pokret rukom. Ne znam sad kako to da ti objasnim, ali nekako imam osećaj za to. Uglavnom, nije dovoljno samo postaviti reket i zatvoriti ga, već moraš i malo da cimneš.
Korisnikov avatar
First
 
Postovi: 1395
Pridružio se: 02.03.2011, 01:50
Lokacija: Beograd
Reket: Drvo: Butterfly Timo Boll Spirit
Gume: Butterfly T05 1.9mm
Butterfly T05fx 1.9mm

Re: Short Pips

Postod First » 03.02.2012, 23:05

@Vladojica

Sve si dobro napisao i to samo dopunjuje moju tvrdnju da soft, koliko god bio nezgodan za protivnika, vrlo je nezgodan i za onoga ko njim igra. Ali, sve se to da naučiti. Ja već sada spinujem softom i na fh i na bh i kad je loptica u padu, tada mi je još lakše da izvučem spin. Softom mogu mnogo više vrsti spina da izvedem, ne znam, možda je to samo slučaj kod mene, ili mi je dobar tajming, ali u deliću sekunde se odlučim da li će da bude visoko rotirani, kalsičan, spin-udarac, itd... U početku sam imao malo problema sa bh spinom dok nisam prvalio da reket moram da otvorim mnogo više nego kod klasičnih guma, gotovo da mi ruka u početnom položaju za ozvodjenje spina stoji paralelnom sa stolom i onda normalno trzaj kao i kod spina sa običnim gumama. Dakle, samo je bitno potrefiti ugao otvaranja reketa, sa softom je on mnogo veći i tajming, što nije problem i sve je u redu. Tačke sa softom su prava milina, kontrola udarca savršena. Ali opet ponavljam, nekome odgovaram, nekome ne. Sve je stvar izbora i navike. Lepo je promeniti, pogotovo ako ti ta promena prija i ako vidiš da si u startu na tu promenu dobio nekoliko poena, a ja sam počeo da dobijam i bolje igrače od mene od kada igram sa softovima, kojima sam ranije jedva uzimao set. Sada mi oni ne predstavljaju problem više. Dakle, ako osetiš da promena pruža poboljšanje, samo nastaviš da usavršavaš to.
Korisnikov avatar
First
 
Postovi: 1395
Pridružio se: 02.03.2011, 01:50
Lokacija: Beograd
Reket: Drvo: Butterfly Timo Boll Spirit
Gume: Butterfly T05 1.9mm
Butterfly T05fx 1.9mm

Re: Short Pips

Postod Pedja » 03.02.2012, 23:35

scvlada je napisao:Probao bi malo na forhendu short pips ,pa šta mi preporučujete. Vidim ovde razne http://www.tabletennisdb.com/top-pips/speed-desc.html pa ako neko ima iskustva i predloge nek kaže neku preporuku.

Kolega dragi,drž*te se vi postojeće kombinacije jer Vam sasvim lepo ide... :ugeek: Malo poradi na stvarima kojih si i sam svestan i igraćeš 30% bolje :!: :this:
Pedja
 
Postovi: 1006
Pridružio se: 19.03.2011, 20:56
Reket: Stiga Clipper Wood WRB, gume- fh Rakza 7-max, Bh Dr Neubauer K.O. 2,0 mm

PrethodniSledeća

Povratak na Oprema

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 12 gostiju

cron