od cosmicphunk » 29.10.2012, 03:08
odgledao sam klip…. 2,3 min, ali dovoljno da vidim o cemu se radi.
definitivno ti treba sporije drvo ili gume, a mozda i oba:)
sa tom konfiguracijom drveta/guma ti trebaju mnogo brze noge i ruke i vise utrenirane.
e, sad… nabrojacu iz glave hronoloski kako se cega secam iz klipa:
-spusti se u kolenima
-teziste tela prebaci vise ka stolu, tako da dobijes tzv. borbeni polozaj u igri
-uvek idi napred na lopticu
-ne kreci se unazad dok udaras lopticu
-kada vuces fh spin, reket treba da ti zavrsi negde malo levo iznad glave pritom trebas da imas odnos od 90 stepeni izmedju tela/ruke i podlaktica/biceps. (ovo naravno podrazumeva da si se prethodno dobro namestio odradivsi footwork u delicu sekunde)
-kada lupas tacku, sve miruje ukljucujuci i rame, radi samo podlaktica i biceps minimalno s tim da ne unosis snagu u udarac nego brzinu.
-nemas potrebe da lupas tako jako, reket je dovoljno brz, samo gubis na preciznosti
-lopticu cekaj, ne zuri sa udarcem i spusti se u kolenima, u suprotnom gubis osu.
-kada udaras fh, ne krivi telo, jer gubis preciznost.
-kada udaras bh, bez obzira dal' je tacka/spin/rezana/gurana uvek ides bh udarcem ispred sebe, ne ruka sa strane, jer tako znacajno gubis osu i preciznost. (da bi to izveo, footwork moras da odradis pre udarca bh)
-za sve to su ti potrebne brze noge kako bi se lepo namestio i time sto manje "tjunovao" telo, jer sto ispravnije i manje iskrivljeno telo, to precizniji udarac. (okej, reci ces mozda: "a kako Majkl Mejz se iskrivi k'o banana i sve bode? e pa, jbg...taj lik je zato 15ti na svetu:) pritom ima 76kg na 186cm visine:)
-primetio sam da kada primas servis reket uvek drzis tako kao da ces primiti bh. hm.... a sta npr. ako ti protivnik servira brz topspin servis u tvoju krajnju fh stranu? dakle reket drzis na pola/pola fh/bh i tek kad loptica krene ka tebi ti kapiras na koju stranu ide i kojim spinom.
-kada primas servis (bilo bh/fh) u trenutku primanja gledaj da ti se reket nalazi ispod visine neca i reket vuces paralelno u ravni sa stolom. tako dobijas sigurnije rezanu/guranu lopticu koju saljes na protivnikovu polovinu stola.
-od momenta kad otpocne poen, reket drzi u "gardu", ne spustaj ga…(nesto poput boksa…spustis gard, protivnik te napenali u glavu i ti padas) (p.s. nisam ljubitelj boksa:) to pravilo ne vazi kada vuces spinove, jer onda reket spustas dole, ali to radis extremnom brzinom kada se pripremas da povuces spin sa stola, distance ili poludistance.
ili menjaj reket ili ubrzaj sebe, ali ne u smislu "ubrzaj" da brze skaces na dolazne loptice brze (tim gore), nego da generalno ubrzas rad nogu i ruku, pritom da procenis kad je momenat za udarac i koju vrstu udarca, sto bi neki rekli "ubrzaj polako", ako me kapiras sta hocu da ti kazem:)
sto se tice ovog drugog "da ubrzas sebe" ….sa tom brzinom reketa …pa kontam oko 3-5x nedeljno treninga po 2h min nekih 6-12mes da bi skapirao kako tako brz reket ustvari radi i da mu skapiras kolika mu je zapravo katapult snaga, kako bi pravio sto manje gresaka.
ako stenis igras rekreativno i nemas vremena da se bakces sa suvim fh-fh loopingom, bh/bh loopingom, fh 3 tacke, fh/bh looping, spin/blok vezbama i tako dalje po 2h dnevno, nekoliko puta nedeljno, uzmi za pocetak sporije drvo sa istim gumama, pa ako i to bude brzo, menjaj i gume za neke sporije i sa boljom kontrolom; igra ce ti biti totalno drugacija i kontrolisanija, manje ces da pucas u mrezu i iza stola, jer brza drveca i gume zahtevaju konstatan trening.
moguce da sam nesto i propustio, malo sam i pospan, ne zameri, 3am je:)
eto, toliko od mene, nadam se da te nisam puno ozracio ovim mojim duzim postom, sve sam rekao kako mislim iz najbolje namere:) puno pozdrava i sve najbolje u daljoj igri !!