od ivan » 23.09.2011, 11:26
pa zato sto sam mu dao 1700 startni rejting i devijaciju kolko i Aksentijevicu. Rekao sam vec da za neke igrace moram realnije da procenjujem, prema ostalima sa liste, a ne kao nama na pocetku da dam svima isto. Koliko sam ja do sada zakljucio sistem taj prvi turnir dok je devijacija velika vrlo lepo nagradjuje, a to se ni meni ne svidja. Al sta da radiim, ubuduce cu stavljati manju devijaciju. Inace ovaj rejting sistem ima jednu stvar koja se meni uopste ne svidja a koje vrlo utice na rezultate igraca sa prvog turnira. I a tu dosta metematike, necu sad da objasnjavam jer ce malo ko razumeti, ali najgrublje receno sistem je baziran na pretpostavci da je verovarnoca pobede igraca koji je 100 poena slabiji od protivnika oko 18%, sto ce reci jednom u pet ipo partija. Posto sam se nekad bavio sahom, i tu postoje rejting sistemi vrlo slicni ovim, iz iskustva bih rekao da je razlika od 50 poena jos uvek u sferi 'neko nekom ne odgovara' tj da je verovatnoca pobede prilicno ista. Tako da za 1oo poena razlike da skoci na 5.5/1 mi je malo previse. Direktna psoledica toga je da kad se igrac prvi put pojavi na turniru i krene sa slabijim rejtingom i pobedi ove sa vecim od zapravo cini slabo verovatne dogadjaje i zato dobija puno poena. Sto znaci da i protivnici gube puno poena. Licno mislim da je sistem tako napravljen da potera igrace u americi da igraju, jer im nudi brz boost rejtinga, i nisam siguran da je to dobro. U takvom sistemu se moraju vrlo realno procenjivati rejtinzi igraca da ne bi losa procena uticala na rejtinge ostalih, a ja se i trudim da to radim.
Zato sam poceo da pravi svoj rejting sistem, baziran na cistoj egzaktnoj matematici koja je osnova svih rejting sistema a iz koje je je Zermelo nastao aproksimacijama. E ja bih da izbacim te americke aproksimacije. Tad bi vrlo grubo receno verovatnoca pobede igraca 100 poena slabijeg bila veca pa bi se manje zaradjivalo ali manje i gubilo.
Dakle, 18% je realno ili nije? Ne bazirajte se u potpunosti na nasoj listi jer ona tek nastaje, igraci nemaju dovoljan broj partija.
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people