Tehnika igre sa travom

Generalne teme o stonom tenisu.

Tehnika igre sa travom

Postod djhumantorch » 19.03.2014, 18:18

Pozdrav, ljudi. Zovem se Sasa, dolazim iz Banjaluke, amater sam u stonom tenisu. Imam TSP Curl P1R travu 1,0mm debljina spuzve. Imam problem kad pokusavam da pimplam protiv backspina, jer mi loptica ode u mrezu. Gledao sam kako CWX vraca servu, nekim side swipe-om, koji ne mogu da procitam, ne shvatam kako se izvodi. Ima li neko ideju kako da vracam serve sa travom
djhumantorch

Pridružio se: 18.03.2014, 13:04

Re: Tehnika igre sa travom

Postod First » 20.03.2014, 00:39

Pimpl zaboravi, to nije moguće izvesti travom, niti je preporučljivo. Pošto si amater, trebaće ti vremena da valjano naučiš da primaš travom side swipeom, za početak ti je najlakše da je primaš tako što ćeš postaviti block. Ovakav prijem serve je za početak najlakši. Kasnije pokašaj da lopticu malo "odrežeš" kod prijema serve. Sve je stvar osećaja, a vremenom ćeš ga stvoriti, samo polako...
Korisnikov avatar
First

Pridružio se: 02.03.2011, 01:50
Reket: Drvo: Butterfly Timo Boll Spirit
Gume: Butterfly T05 1.9mm
Butterfly T05fx 1.9mm

Postod milantra » 20.03.2014, 11:19

First je napisao:Pimpl zaboravi, to nije moguće izvesti travom, niti je preporučljivo. Pošto si amater, trebaće ti vremena da valjano naučiš da primaš travom side swipeom, za početak ti je najlakše da je primaš tako što ćeš postaviti block. Ovakav prijem serve je za početak najlakši. Kasnije pokašaj da lopticu malo "odrežeš" kod prijema serve. Sve je stvar osećaja, a vremenom ćeš ga stvoriti, samo polako...

U pravu si što se tiče pimpla na backspin. Takvu lopticu treba vratiti postavljanjem bloka (kao što si naveo) ili guranom ravno lopticom. Pimplom bi moglo da se vrati, ukoliko se loptica hvata daleko ispod stola, kada se backspin "odmota", ali to je za početnika kao što je naš začetnik teme za sada malo teže. Potrebni su sati treninga da se to uvežba.
Lep savet si mu dao da bude strpljiv i vremenom će savladati ovaj problem.
Pozdrav.
Korisnikov avatar
milantra

Pridružio se: 26.07.2012, 07:12

Postod First » 20.03.2014, 13:35

Hvala Milantra ;-) Za njega kao pocetnika, ovo je nesto najjednostavnije sto sam mogao da preporucim. Za sve ono sto sa travom moze da uradi, trebace sati i sati treninga i osecaj za lopticu, koji ce se vremenom stvoriti.
Korisnikov avatar
First

Butterfly T05fx 1.9mm

Postod milantra » 20.03.2014, 14:57

djhumantorch je napisao:Pozdrav, ljudi. Zovem se Sasa, dolazim iz Banjaluke, amater sam u stonom tenisu. Imam TSP Curl P1R travu 1,0mm debljina spuzve. Imam problem kad pokusavam da pimplam protiv backspina, jer mi loptica ode u mrezu. Gledao sam kako CWX vraca servu, nekim side swipe-om, koji ne mogu da procitam, ne shvatam kako se izvodi. Ima li neko ideju kako da vracam serve sa travom

Hteo sam da te pitam da li si ranije probao sa nekim softom ( guma sa kraćim pipcima od trave - short pimple guma), koji takođe može jako dobro da neutrališe rotirajuće loptice protivnika. TSP Curl P1R je dobra guma, ali ima malo veći odskok i ukoliko si tek počeo sa njom da igraš trebaće ti malo više vremena da se upoznaš sa njom. Ukoliko želiš da igraš sa njom, moraš biti uporan i da ne odustaješ od nje. Moj savet je da pogledaš na You tubu kako tu gumu koristi moj omiljeni igrač (defanzivac) Joo Se Hyuk.
Pozdrav.
Korisnikov avatar
milantra

Pridružio se: 26.07.2012, 07:12

Postod djhumantorch » 20.03.2014, 15:10

First i milantra, hvala na iskrenim odgovorima, slazem se sa vama. Prvo, gledao sam Joo Se Hyuk-a, i cini mi se da upravo on igra pimpl sa travom, da uglavnom tako vraca serve, za razliku od Chen Weixinga, koji vraca uglavnom swipe. E sad, to mi je konfuzija, kad jedno, kad drugo, i kako se tacno taj swipe izvodi. Tog backspina se stvarno nekako bojim, cak i kad probam ravno, nekad mi loptica zavrsi u mrezi. Posto vidim da znate mnogo vise od mene, da li mi mozete reci kakv je efekat softa, znam kakva je to guma, ali, nisam je vidio na djelu. U cemu je razlika u odnosu na travu
djhumantorch

Postod First » 21.03.2014, 00:26

To sto ti mislis, ili ti tamo izgleda da je pimpl, je u stvari push ili mozda odrezano blago sa stola. Kada bi travom odigrao pimpl na stolu, loptica bi ili zavrsila u visunu, ili se samo skotrljala niz travu. To je polozaj zgloba i ruke koji moras savladati, ali polako. Softom je daleko lakse igrati, jer je slicniji klasicnoj gumi. Mozda ne bi bilo lose da za prvo vreme probas sa nekim softom, pa da kasnije predjes na travu... Postepeno.
Korisnikov avatar
First

Butterfly T05fx 1.9mm

Postod djhumantorch » 21.03.2014, 09:19

OK, sad sam pomalo zbunjen, sto je i u redu, stvarno covjek vidi nekad koliko ne zna, ali, voljan sam i nauciti. First, kako onda definises sta je push, a sta pimpl. Ja mogu reci iz onoga sto sam ja vidio i ucio, da je pimpl valjda ono kad ides kratki backspin na backspin, cak sam mislio da je to taj push, kako sam gledao na internetu, ima dosta tih tutorijala. Koja je onda tehnika push-a, i sta znaci blago odrezati sa stola, posto ne znam bas rezati tu donju rotaciju.
djhumantorch

Postod First » 21.03.2014, 15:22

Dobro si sam zakljucio za pimpl. Push ti je kao sto i sama rec kaze, kada loptu gurnes prema protivniku, ili na drugu stranu stola bez dodavanja rotacije. Taj push se cesto koristi na profi nivoima, oni gotovo i da ne koriste pimpl onakav kakav mi koristima. Ako koristis push travom, gledaj da ga uguras u protivnika, jer ce onda dobiti vrlo neugode brze bez rotacija lopte. To sto sam napisao "odrezati iznad stola" je u stvari kratki trzaj rukom ka dole u trenutku kontakta loptice i reketa.
Korisnikov avatar
First

Butterfly T05fx 1.9mm

Postod djhumantorch » 21.03.2014, 18:10

Dobro je, nesto i znam :)
Vidis, tu je meni zabuna, kad Joo Se Hyuk to uradi, meni izgleda kao pimpl. Ja bih znao uraditi taj push, ali onako kao Chen Weixing, dakle, ravno guranje direktno na lopticu. A cini mi se da Joo ide ispod loptice, zato ne mogu razlikovati sta on tu zapravo uradi. Kad mi protivnici pokusaju pimplati, nekad i uspijem da ja uradim pimpl travom, pa mi onda oni vrate visu lopticu i onda zakucam. Kako bi po tebi, First trebalo da uradim taj push, je li kao sto sam rekao, direktno na lopticu, ili postoji neka drugacija tehnika, to sto kazes da se koristi na profi nivoima, mozes li mi blize objasniti. Hvala
djhumantorch

Sledeća

Povratak na Opšte teme