Nedavno sam imao priliku da razgovaram sa jednim karate trenerom, sensei Bob Nash je svetski priznat strucnjak za Wado karate, crni pojas mozda neki sesti sedmi dan tako nesto. A inace je moj kolega s jednog bivseg projekta, pa kad je nedavno dolazio u bg da drzi seminar o karateu, iskoristili smo priliku da se upoznamo, jer smo se znali samo preko skajpa do tada. Inace lik je brz ko munja. Na seminaru su ucestvovali i neki nasi reprezentativci i jedno tri puta su sporiji od njega u najobicnijem okretanju levo desno. Malo smo poredili nase sportove, stoni tenis i karate i dosli do zakljucaka da se potpuno isti principi koriste na vrhunskom nivou. Recimo pre brzih pokreta treba opustiti misice i onda akcijom celog tela usmeriti energiju u zeljenom pravcu. Zatim, nakon izvrsenog udarca telo mora biti ponovo u opustenom polozaju da bi se izveo brz oporavak u pocetni polozaj. To je on recimo demonstrirao kad nakon nekog okreta i zamisljenog udarca odmah produzi korak dva u laganu setnju, recimo da su ucesnici seminara takodje bili znatno nevestiji u tome. Dalje, vrlo bitna stvar je orjentacija stopala, moraju pratiti liniju oslobadjanja energije. Centri mase su jako bitni i to su levi i desni kuk zavisno od vrste udarca, i njihovom akcijom se postize veliki impuls unapred. Uglovi: wado karate se bazira na (koliko sam ja zakljucio) brzim pokretima a ne na sto jacim, i na brzom vracanju u pocetni polozaj. Da bi se to postiglo koriste se uglovi od 90 stepeni izmedju ruke i tela i podlaktice i nadlaktice (dok recimo ostali karatisti koriste neke druge uglove, narocito u takmicarskom karateu, zarad jaceg udarca). Sto je vrlo slicno takozvanom evropskom forhendu, koji se isto bazira na takvim uglovima, mada bi svaki (makar i neevropski) forhend trebao da zavrsi sa tim uglovima da bi se ruka brze vratila u pocetni polozaj. I ostale pomenute stvari su iste u stonom tenisu. Pravac stopala u pravcu udarca (ok kod forhenda zadnja noga krece sa drugim pravcem ali prelazi u pravac udarca). Pokret celim telom, glavnim moment iz kukova, teziste kod forhenda je desni kuk (za desnjaka) a kod bekhenda levi...pogledajte kineske igrace i videcete koliko su im ti principi usadjeni, koliko rade nogama bolje od evropljana. Moguce da je bilo jos nekih bitnih stvarikoje smo pomenuli, ali se ne secam sada. U svakom slucaju mislim da postoji velika slicnost i da se pravilnim treningom borilackog sporta povecavaju i stonoteniski skilovi.
Sad naravno sledi pitanje, u praksi, na nekom neprofesionalnom nivou stonog tenisa, da li su zaista karatisti bolji od ne-karatista?

pre nego sto sam presao na stoni tenis sam trenirao 6godina karate, i mogu da kazem da mi je karate bilo neki osnov za kretanje.. a i kod jacih udarca sam imao vecu kontrolu, zato sto je na takmicenjima zabranjen kontakt, i trenira se tako da udarac zavrsi na par cm ispred protivnika .. na amaterskom mislim da oni koji treniraju nesto bolji od onih koji ne treniraju nista