Stoni tenis i borilacki sportovi

Generalne teme o stonom tenisu.

Stoni tenis i borilacki sportovi

Postod ivan » 10.04.2011, 11:37

Nedavno sam imao priliku da razgovaram sa jednim karate trenerom, sensei Bob Nash je svetski priznat strucnjak za Wado karate, crni pojas mozda neki sesti sedmi dan tako nesto. A inace je moj kolega s jednog bivseg projekta, pa kad je nedavno dolazio u bg da drzi seminar o karateu, iskoristili smo priliku da se upoznamo, jer smo se znali samo preko skajpa do tada. Inace lik je brz ko munja. Na seminaru su ucestvovali i neki nasi reprezentativci i jedno tri puta su sporiji od njega u najobicnijem okretanju levo desno. Malo smo poredili nase sportove, stoni tenis i karate i dosli do zakljucaka da se potpuno isti principi koriste na vrhunskom nivou. Recimo pre brzih pokreta treba opustiti misice i onda akcijom celog tela usmeriti energiju u zeljenom pravcu. Zatim, nakon izvrsenog udarca telo mora biti ponovo u opustenom polozaju da bi se izveo brz oporavak u pocetni polozaj. To je on recimo demonstrirao kad nakon nekog okreta i zamisljenog udarca odmah produzi korak dva u laganu setnju, recimo da su ucesnici seminara takodje bili znatno nevestiji u tome. Dalje, vrlo bitna stvar je orjentacija stopala, moraju pratiti liniju oslobadjanja energije. Centri mase su jako bitni i to su levi i desni kuk zavisno od vrste udarca, i njihovom akcijom se postize veliki impuls unapred. Uglovi: wado karate se bazira na (koliko sam ja zakljucio) brzim pokretima a ne na sto jacim, i na brzom vracanju u pocetni polozaj. Da bi se to postiglo koriste se uglovi od 90 stepeni izmedju ruke i tela i podlaktice i nadlaktice (dok recimo ostali karatisti koriste neke druge uglove, narocito u takmicarskom karateu, zarad jaceg udarca). Sto je vrlo slicno takozvanom evropskom forhendu, koji se isto bazira na takvim uglovima, mada bi svaki (makar i neevropski) forhend trebao da zavrsi sa tim uglovima da bi se ruka brze vratila u pocetni polozaj. I ostale pomenute stvari su iste u stonom tenisu. Pravac stopala u pravcu udarca (ok kod forhenda zadnja noga krece sa drugim pravcem ali prelazi u pravac udarca). Pokret celim telom, glavnim moment iz kukova, teziste kod forhenda je desni kuk (za desnjaka) a kod bekhenda levi...pogledajte kineske igrace i videcete koliko su im ti principi usadjeni, koliko rade nogama bolje od evropljana. Moguce da je bilo jos nekih bitnih stvarikoje smo pomenuli, ali se ne secam sada. U svakom slucaju mislim da postoji velika slicnost i da se pravilnim treningom borilackog sporta povecavaju i stonoteniski skilovi.
Sad naravno sledi pitanje, u praksi, na nekom neprofesionalnom nivou stonog tenisa, da li su zaista karatisti bolji od ne-karatista?
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Re: Stoni tenis i borilacki sportovi

Postod Vladojica » 10.04.2011, 12:48

Nisu - evo ja sam trenirao karate 4 godine, pa sta mi je pomoglo protiv tebe :D
Osim toga, karate je Japanska vestina, a Kung Fu Kineska, tako da ti uglovi od 90 stepeni u karateu i stonom tenisu su mi sumnjivi. Brzi pokreti i brzo vracanje u pocetni polozaj - to mi vise lici na osobine zenskog stonog tenisa. Najjaci udarac se postize kod 180 stepeni uzmedju podlaktice i nadlaktice jer se time postize najveci moment sile, tako igraju Kinezi. Pitam se samo, da sam trenirao Kung Fu, da li bih te dobio u stonom :D
"The dark side of the Force is a pathway to many abilities, some considered to be.. unnatural."
Korisnikov avatar
Vladojica

Pridružio se: 16.02.2011, 13:28
Reket: Tibhar Defense Plus
FH: Joola Phenix
BH: Dr Neubauer Super Block OX

Postod ivan » 10.04.2011, 14:19

Pa jedino ako si mislio da me prebijes pre meca pa da pobedis sluzbenim rezultatom jer ti se protivnik nije pojavio :D
Ti imas brzinu i koristis noge kod forhenda, sto je dobro. Jedino sto si usvojio stil igre vrlo blizu stola sto je rizicno, jer imas manje vrmena da odreagujes nego onaj ko stoji 1-2 metra od stola.
Bilo da je zenski ili muski stoni tenis, evropski il kineski forhend, brzo vracanje ruke u pocetni polozaj je bitno, svi forhendi zavrse teoretski u toj 90 stepeni poziciji. Fakat je da su momenti veci kod ravne ruke, ali veca je i inercija, pa je vece vreme pokretanja prave ruke. To sam vec rekao gore, i neki karate stilovi imaju druge uglove zarad vece snage. Ali nije mi cilj ovde da dokazemo koji je udarac jaci nego da izvucemo slicne koncepte u oba sporta.
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Postod filip » 10.04.2011, 16:03

Poznato je da kineski stonoteniseri rade tai-chi jos od samih pocetaka treniranja. Poenta je da u mecu uhvate taj prirodni tok energije i onda su maltene nepobedivi. Ko god je dosta gledao kineze, mogao je da primeti da kad uhvate da osvajaju serije poena, to zna da izgleda pomalo nerealno... Ne mogu da se setim tacno gde su igrali jedanput Liqin i Ma Long, i Ma je tako igrao da tako nesto nisam video nikad ni pre ni posle. Liqin nije mogao da mu uzme 3 poena po setu, ali ne zato sto je lose igrao, vec sto je ovaj ocigledno imao jedan izizetan trenutak, gde su mu kretnje prkosile osnovnim zakonima fizike. Mozda ce zvucati cudno, ali u par momenata slika Ma Longa na ekranu se razmazala po celoj sirini istog. Kao da je neko blurovao snimak...
Korisnikov avatar
filip

Pridružio se: 27.02.2011, 19:36
Reket: Joola trix fast
fh: t05 2.1
bh: joola express one 2.0

Postod jbgwtf » 19.12.2011, 21:25

haha zanimljiva tema :D pre nego sto sam presao na stoni tenis sam trenirao 6godina karate, i mogu da kazem da mi je karate bilo neki osnov za kretanje.. a i kod jacih udarca sam imao vecu kontrolu, zato sto je na takmicenjima zabranjen kontakt, i trenira se tako da udarac zavrsi na par cm ispred protivnika .. na amaterskom mislim da oni koji treniraju nesto bolji od onih koji ne treniraju nista :)
STK Luznica - Babusnica
Korisnikov avatar
jbgwtf

Pridružio se: 07.12.2011, 06:06
Reket: TB Alc
fh: Tenergy 05
bh: Tenergy 80fx 1.9

Postod zvezdarac » 20.12.2011, 09:37

Ovo je veoma zanimljiva tema....
KOliko znam u našem sporut su dva naša drugara koji su se dugo godina bavili karateom, jedan takmičarski, drugi ne. MIslim da obojici mnogo pomaže, osim razgibanosti i brzine i svih fizičkih aspekata, dugo vežbanje koncentracije i dostizanje unutrašnjeg mira.
Ne znam da li bi oni želeli da se o tome piše pa neću navoditi njihova imena, ali mnogi sa ovog foruma znaju o kome se radi...
Kažu da mudrost dolazi s godinama. Sve sam više siguran da godine dolaze same...
Korisnikov avatar
zvezdarac

Pridružio se: 24.03.2011, 21:05
Reket: BTY Matsushita PRO
FH: Victas VS402 Double Extra
BH: TSP Curl P1r

Povratak na Opšte teme